MrPolus Opublikowano 16 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2020 Witam ponownie. Jestem po swojej 3 warce "prawdziwe pszeniczne 12blg" 1 warke robiłem z miesiąc temu ale to wyszła lipa totalna. Piwo smakowało drożdżami, pachniało drożdżami. Krótki opis: 12 litrów zacier 15 litrów wysładzanie Uzyskałem 16 litrów piwa Zacieralem po angielsku Blg wyszło 14 Fermentowalo 14 dni (12-13 dzień przestało bulkac) Końcowe blg 4. 2 dni temu dla sprawdzenie zrobiłem kolejną warkę Tym razem 15 litrów zacier 17 litrów wysładzanie Blg 9 Czekam na wynik Uzyskałem 21 litrów piwa. Wczoraj 3 Warka. Zacieranie programowane temp. 14 litrów zacier 13 litrów wysładzanie Uzyskałem 12blg Ale piwa mam 14 litrów . Nie wiem co robię źle że tyle piwa mi odparowywuje. Wszystko robię pod przykrywką. Przy chmieleniu delikatny prześwit: Najpierw czekam aż zacznie wrzeć. Dodaje połowę chmielu, przykrecam gaz. Godzinę czasu powoli sobie bulka,czasem zawrze. 15 min przed końcem dodaje kolejną porcję chmielu nie zmieniając siły gazu. Czemu tyle piwa odparowało? Pozdrawiam Damian 'MrPolus' P. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rkkr Opublikowano 16 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2020 20 minut temu, MrPolus napisał: Wszystko robię pod przykrywką. Gotowanie powinno odbywać się bez przykrywki 21 minut temu, MrPolus napisał: Czemu tyle piwa odparowało? Chyba nie do końca precyzyjnie zadajesz to pytanie... czy ono nie powinno brzmieć: Dlaczego w efekcie końcowym otrzymuję tylko x litrów piwa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hermod Opublikowano 16 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2020 Ile miałeś litrów przed gotowaniem? Mi standardowo odparowuje 15-18% na godzinę, musisz wiedzieć ile tobie i układać przepisy z uwzględnieniem tego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anatom Opublikowano 16 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2020 29 minut temu, MrPolus napisał: 1 warke robiłem z miesiąc temu ale to wyszła lipa totalna. Piwo smakowało drożdżami, pachniało drożdżami. Prawdopodobnie niedofermentowane. 29 minut temu, MrPolus napisał: Nie wiem co robię źle że tyle piwa mi odparowywuje. Może niekoniecznie jest to kwestia odparowania. Wiesz ile litrów odbierasz po wysładzaniu? Ile masz litrów przed gotowaniem? W czym gotujesz, w czym zacierasz, jak wysładzasz, czy wysładzasz całą wodę którą wlejesz do pojemnika z zacierem? Musisz wiedzieć że młóto zabiera ok 0,8l/kg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MrPolus Opublikowano 16 Marca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2020 (edytowane) 49 minut temu, rkkr napisał: Gotowanie powinno odbywać się bez przykrywki Chyba nie do końca precyzyjnie zadajesz to pytanie... czy ono nie powinno brzmieć: Dlaczego w efekcie końcowym otrzymuję tylko x litrów piwa? Dlaczego w efekcie końcowym otrzymuje tylko 14 litrów piwa Edytowane 16 Marca 2020 przez MrPolus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MrPolus Opublikowano 16 Marca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2020 50 minut temu, rkkr napisał: Gotowanie powinno odbywać się bez przykrywki Czytałem parę opini że przy chmieleniu, powinno by przykryte z delikatnym prześwitem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anatom Opublikowano 16 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2020 Z przykrywką czy bez na razie kwestia drugorzędna. Wiesz ile miałeś litrów przed gotowaniem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MrPolus Opublikowano 16 Marca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2020 42 minuty temu, anatom napisał: Wiesz ile litrów odbierasz po wysładzaniu? Ile masz litrów przed gotowaniem? W czym gotujesz, w czym zacierasz, jak wysładzasz, czy wysładzasz całą wodę którą wlejesz do pojemnika z zacierem? Musisz wiedzieć że młóto zabiera ok 0,8l/kg Gotuje, zacieram w garku emaliowany 50l. Wysladzam woda 78stopni, robię to standardowo, zacier do wiadra z filtratorem. Przelewamy wodę z garnka do wiadra,około 2 litrów. I powtarzam proces aż do końca wody w garnku np 15 litrów. Oczywiście czekam aż się ułoży złoże. Korzystałem z poradnika "twój browar" na yt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MrPolus Opublikowano 16 Marca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2020 4 minuty temu, anatom napisał: Z przykrywką czy bez na razie kwestia drugorzędna. Wiesz ile miałeś litrów przed gotowaniem? Niestety, nie. Chyba bede przy następnej warce musiał dokładnie to powierzyć. Myślę że teraz nie uzyskam pomocy. Za mało mam danych aby wam je przekazać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tortoise Opublikowano 16 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2020 4 minuty temu, MrPolus napisał: Gotuje, zacieram w garku emaliowany 50l. Wysladzam woda 78stopni, robię to standardowo, zacier do wiadra z filtratorem. Przelewamy wodę z garnka do wiadra,około 2 litrów. I powtarzam proces aż do końca wody w garnku np 15 litrów. Oczywiście czekam aż się ułoży złoże. Korzystałem z poradnika "twój browar" na yt Zacierasz, wysładzasz i po wysładzaniu zbierasz brzeczkę, którą będziesz warzyć. Ile tej brzeczki masz? Jeszcze przed gotowaniem, a po wysładzaniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rkkr Opublikowano 16 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2020 A jakie ilości słodów użyłeś w poszczególnych warkach? Bo wydaje mi się, że w pierwszej kolejności powinieneś się skupić na zacieraniu i filtracji i tutaj szukać przyczyn małej wydajności.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MrPolus Opublikowano 16 Marca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2020 Korzystam z tego przepisu. Jedynie w 1 i 2 warce zacieralem po ang. Przy drugiej dodałem Więcej wody aby wyszło więcej piwa 15 zacier 17 wysładzanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MrPolus Opublikowano 16 Marca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2020 9 minut temu, tortoise napisał: Zacierasz, wysładzasz i po wysładzaniu zbierasz brzeczkę, którą będziesz warzyć. Ile tej brzeczki masz? Jeszcze przed gotowaniem, a po wysładzaniu. Tutaj nie mam danych. Przy 4 warce zrobię dokładne pomiary. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nike21 Opublikowano 16 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2020 (edytowane) Zestawy z TB są policzone dla dość wysokiej wydajności, BS podaje 75% przy tym zasypie. Mi z tych zestawów też nigdy nie wyszło tyle ile miało. U Ciebie problem tkwi najprawdopodobniej w wysładzaniu. Co do ilości wody to moim zdaniem też jest za mało. Skoro masz w zasypie ok 4 kg słodu to wody powinieneś użyć: 4x3 = 12 litrów do zacierania, i jeśli chcesz uzyskać 20 litrów to 20-12=8 litrów, plus tyle wody ile Ci odparuje podczas gotowania oraz tyle ile wchłonie słód. Słód wchłania ok 0,8 litra na kg, przyjmij litr. Więc w sumie powinieneś użyć 12+8+4+5=29 litrów wody. Przyjąłem, że odparuje 5 litrów. Użyłeś w drugiej warce 32 litry przez to dostałeś ok 21 litrów piwa ale mniejsze BLG. Następnym razem przyjmij jak Ci napisałem tylko zwróć uwagę na wysładzanie. Na czym wysładzasz? Jak na oplocie i jest on dość krótki to spróbuj wysładzać w następujący sposób. Odbierz cały filtrat po zacieraniu, skoro masz do wysładzania użyć wg obliczeń 17 litrów wody to dolej do słodu 9 litrów, zamieszaj zacier i odczekaj 10 minut, znowu odbierz filtrat, zalej pozostałe 8 litrów wody, zamieszaj, poczekaj 10 minut i odbierz resztę filtratu. W sumie powinieneś uzyskać ok 25 litrów brzeczki do gotowania. Gotuj bez przykrywki i tak żeby lekko wrzało, nie musi się mocno gotować. Ważne żeby bez przykrywki. Możesz też wysładzać więcej jeśli będziesz odbierał brzeczkę o ekstrakcie większym niż 2-3 BLG. Zmierz też ile BLG ma brzeczka przed gotowaniem. Powinna mieć 1-2 BLG mniej niż to co chcesz uzyskać... Co do smaku i zapachu drożdży w piwie to wyżej już ktoś napisał, za krótka fermentacja. Fermentuj tak długo, aż zauważysz że brzeczka w fermentatorze zaczyna się klarować. Jak skończy bulkać to nie znaczy że skończyła się fermentacja! Klarujące się piwo możesz przelać znad osadu drożdżowego i odstawić jeszcze na tydzień na dokładniejsze wyklarowanie. Najlepiej w niskiej temperaturze. Póki nie ma upałów wykorzystaj temperaturę za oknem. Edytowane 16 Marca 2020 przez nike21 MrPolus 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 16 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2020 Masz garnek jak walec? Jeśli tak to wlej 10l. Włóż linijke. Odzczytaj, podziel przez 10. Potem prosto. Tyle centymetrów ile będzie pomnóż to co ci wyszło z początkowego obliczania.Po drugie kup tabletki do klarowania.Po trzecie zrób coldcrash czy jak to się pisze na te 3 dni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anatom Opublikowano 16 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2020 Godzinę temu, INTseed napisał: Masz garnek jak walec? Jeśli tak to wlej 10l. Włóż linijke. Odzczytaj, podziel przez 10. Potem prosto. Tyle centymetrów ile będzie pomnóż to co ci wyszło z początkowego obliczania. Bez wlewania wody - ze wzoru na objętość - może policzyć ile litrów ma centymetr płynu w garnku. hermod 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MrPolus Opublikowano 16 Marca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2020 1 godzinę temu, INTseed napisał: Masz garnek jak walec? Jeśli tak to wlej 10l. Włóż linijke. Odzczytaj, podziel przez 10. Potem prosto. Tyle centymetrów ile będzie pomnóż to co ci wyszło z początkowego obliczania. Po drugie kup tabletki do klarowania. Po trzecie zrób coldcrash czy jak to się pisze na te 3 dni. Sam pomiar nie jest problemem, chodzi o to że nie zrobiłem tego gdyż nie sądziłem że to ważne. To jest dopiero moja 3 Warka i się uczę jeszcze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MrPolus Opublikowano 16 Marca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2020 3 godziny temu, nike21 napisał: Co do smaku i zapachu drożdży w piwie to wyżej już ktoś napisał, za krótka fermentacja. Fermentuj tak długo, aż zauważysz że brzeczka w fermentatorze zaczyna się klarować. Jak skończy bulkać to nie znaczy że skończyła się fermentacja! Klarujące się piwo możesz przelać znad osadu drożdżowego i odstawić jeszcze na tydzień na dokładniejsze wyklarowanie. Najlepiej w niskiej temperaturze. Póki nie ma upałów wykorzystaj temperaturę za oknem. Jak mam określić czy piwo jest klarowne, jeśli chodzi o przenicznie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nike21 Opublikowano 16 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2020 Nawet pszeniczne będzie się w fermentorze klarowało. Zauważysz że zmętnienie od góry osiada na dno. Jakie drożdże użyłeś i w jakiej temp otoczenia stoi piwo? I ile już czasu stoi ta druga warka? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MrPolus Opublikowano 16 Marca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2020 (edytowane) 9 minut temu, nike21 napisał: Nawet pszeniczne będzie się w fermentorze klarowało. Zauważysz że zmętnienie od góry osiada na dno. Jakie drożdże użyłeś i w jakiej temp otoczenia stoi piwo? I ile już czasu stoi ta druga warka? Dzięki, też tak myślałem że w ten sposób to się klaruje. Temperatura od 19 do 22 stopni Drożdże wb-06 2 dni, w sobotę na wieczór dodałem drożdży Edytowane 16 Marca 2020 przez MrPolus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 16 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2020 Zostaw piwo na trzy tygodnie i butelkuj. Pomiar rób metodą fft.Przy każdym piwie przelewaj aby było jak najmniej drożdzy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MrPolus Opublikowano 16 Marca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2020 (edytowane) 6 minut temu, INTseed napisał: Zostaw piwo na trzy tygodnie i butelkuj. Pomiar rób metodą fft. Przy każdym piwie przelewaj aby było jak najmniej drożdzy. Nie jestem aż tak obeznany, tak jak pisałem to dopiero 3 Warka Możesz rozwinąć to fft i o co chodzi z tym przelewaniem? Edytowane 16 Marca 2020 przez MrPolus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 16 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2020 Robisz pomiar ile masz blg, potem to wlewasz z drożdzami do szklanki i masz pomiar odfermentowania po kilku dniach. Fermentujesz to w jak najcieplejszym miejscu. MrPolus 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się