Giggsy11 Opublikowano 23 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2020 Witam, warzę drugie piwko z ektraktów i mam pytanko czy przy chmieleniu na zimno jest konieczne zlewanie na cichą? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yoshko Opublikowano 23 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2020 Nie. Jeśli nie pałasz uczuciem do gęstwy. Giggsy11 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Giggsy11 Opublikowano 24 Marca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2020 Czyli po zakończeniu burzliwej, wrzucam chmiel i po około 7-10 dniach zlewanie do butelek? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 24 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2020 Godzinę temu, Giggsy11 napisał: Czyli po zakończeniu burzliwej, wrzucam chmiel i po około 7-10 dniach zlewanie do butelek? Nie do końca, bo zakończeniu burzliwej pozwól drożdżom dofermentować i posprzątać. Jak już będziesz pewien, że piwo odfermentowało do końca to chmielisz na zimno. Nie chmieliłbym dłużej niż 5 dni. Giggsy11 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SynMojegoStarego Opublikowano 24 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2020 (edytowane) Ostatnio wrzuciłem dużo chmielu na cały okres fermentacji i żadnej "łodygi", zalegającej goryczki nie było więc tego... Dopiszę jeszcze, że fermentacja trwała 2,5 tygodnia. Edytowane 24 Marca 2020 przez SynMojegoStarego zapomniałem dopisać "Wysłano z... " Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanys93 Opublikowano 24 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2020 Kwestia gustu. Mi chmielenie na zimno najbardziej podchodzi po 3 dobach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Giggsy11 Opublikowano 24 Marca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2020 Dzięki Panowie za rady, pocz kam jeszcze parę dni bo ponad tydzień fermentacji i dalej się pieni więc dam jeszcze drożdżom popracować, Pozdro ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się