ciezkicoswybrac Opublikowano 12 Stycznia Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia W dniu 8.12.2023 o 16:29, ciezkicoswybrac napisał(a): W poniedziałek 4 grudnia było 2,5 BLG (drożdże zadane 30 listopada), dzisiaj bez zmian, więc butelkuję. Próbowałem tego piwa w temperaturze 30'C, więc mało optymalnie, ale wydaje mi się, że po schłodzeniu jako piwo do szybkiego spicia będzie w sam raz. Lekko chmielowe od Saaza, gdzieś w tle pojawia się ta pomarańcza, ale naprawdę minimalnie. Jest w porządku, zwłaszcza jak na piwo zabutelkowane 10 dni po warzeniu. Gęstwa z tego piwa leżała w fermentorze z końcówką piwa od 8 grudnia. Dziś odlałem część do kibla, na pozostałą część wlałem dzisiejszą brzeczkę 25l 12BLG o 20:00. Jest 21:45, a w fermentorze już solidna czapa i rurka strzela jak z karabinu. Niesamowite Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amator lagera Opublikowano 13 Stycznia Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 11 godzin temu, Ununul napisał(a): Do piekarnika wiadro i na 40 stopni Przy kominku dobilem do 27 i rosnie. Mieszac tym? Troche obawiam sie wciagniecia wody z rurki. Trzeba mieszac? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 13 Stycznia Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia Nie trzeba, a nawet lepiej nie mieszać na tym etapie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amator lagera Opublikowano 13 Stycznia Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia (edytowane) 9 minut temu, wizi napisał(a): Nie trzeba, a nawet lepiej nie mieszać na tym etapie Mimo 12 godzin w podniesionej temperaturze nie było żadnych oznak fermentacji. Tak jak pisałem, niestety drożdze były bezczynne 7 dni. Wiader nie otwierałem więc wiadro jest wypełnione CO2. Zanim napisałeś uniosłem wiadro i zawirowałem, od razu rurka się zapluła, a teraz regularnie bulka. Będzie dobrze, co? Edytowane 13 Stycznia przez amator lagera Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 13 Stycznia Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia Poczekaj, potrzymaj w wyższej temperaturze. Sprawdź Blg za tydzień. amator lagera 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się