Jump to content

Ocena przepisów, wykorzystanie surowców


Recommended Posts

Cześć. Na wstępie zaznaczę, że post będzie dość obszerny.


Z racji, że nadchodzą ciężkie czasy, postanowiłem zaopatrzyć się w nieco więcej surowców do warzenia. Postanowiłem zrobić z tego +10 warek, z czego duża część to sprawdzone, gotowe przepisy, ewentualnie z lekkimi zmianami, kilka natomiast jest zupełnie wymyślonych. Moje doświadczenie jest raczej niewielkie, jednak kilka warek mam już za sobą. Proszę o opinie oraz oczywiście konstruktywną krytykę. Jestem otwarty na wszelkie propozycje, istnieje opcja dokupienia czegoś itp. Z góry dziękuję. Poniżej przedstawiam listę tego co mam:

 

SŁODY:

Pale Ale Viking - 25kg

Pilzneński - 25kg

Pszeniczny - 5kg

Karmelowy czerwony - 1kg

Carahell - 0,25kg

Cara Gold - 0,25kg

Monachijski I - 1kg

Melanoidynowy - 1kg

Karmelowy 150 - 0,25

Czekoladowy jasny - 1kg

Carafa II - 0,5 kg

Biscuit - 0,25kg

Carapils - 0,25kg

Zakwaszający - 0,25kg

Płatki jęczmienne 1kg

 

CHMIELE:

Amarillo - 100g

Marynka - 100g

Lubelski - 100g

Cascade - 200g

Saaz - 50g

Centennial - 100g

Northern Brewer - 100g

Fuggle - 100g

East Kent Golding - 100g

Chinook - 50g

 

Warki z wyczytanych przepisów (+ linki do warek)

1.

American Ipa (Hops Hops Hops), Krzysztof Kula (kuli)

https://www.wiki.piwo.org/American_IPA_(Hops_Hops_Hops),_Krzysztof_Kula_(kuli)

 

Zasyp:

Pale Ale Viking - 5,5kg

Monachijski I - 0,7kg

Carapils - 0,3kg

 

Chmielenie:

Amarillo 30g - 60'

Amarillo 30g - 30'

Amarillo 30g - 15'

Amarillo 10g - 1'

Cascade 10g - 1'

Cascade 30g - 7dni


Drożdże - gęstwa US-05

 

2.

AIPA

https://www.piwo.org/forums/topic/16175-moja-aipa/

 

Zasyp:

Pale Ale - 5,5kg

Pszeniczny - 0,3kg

Cara Gold - 0,2kg

Carahell - 0,2kg

 

Chmielenie:

Chinook 30g -60'

Centennial 10g - 10'

Saaz 30g - 7dni

Centennial 20g - 7dni

 

Drożdże - gęstwa US-05

 

3.

Ordinary Bitter

https://homebeer.pl/pl/p/Piwo-domowe-Ordinary-Bitter-na-lenia-10%2C5-Blg-zestaw-ze-slodow/235

 

Zasyp:

Pilzneński - 4,5kg

Karmelowy Czerwony 0,5kg

Czekoladowy jasny - 0,1kg

11,2 BLG

 

Chmielenie:

Northern Brewer 30g - 60'

Fuggles 15g - 15'

East Kent Goldings 15g - 15'

Cascade 20g - 2'

 

Drożdże US-05

 

4.

Ordinary Bitter 2

https://homebeer.pl/pl/p/Piwo-domowe-Ordinary-Bitter-na-lenia-10%2C5-Blg-zestaw-ze-slodow/235

 

Zasyp:

Pale Ale viking - 2,5kg

Pilzneński - 2,5kg

Karmelowy czerwony - 0,5kg

Czekoladowy jasny - 0,2kg

11,4 BLG

 

Chmielenie:

Northern Brewer 30g - 60'

Fuggles 15g - 15'

East Kent Goldings 15g - 15'

Cascade 20g - 2'


Drożdże - gęstwa US-05

 

5.

Black IPA

https://www.piwo.org/forums/topic/3877-darth-vader-black-ipa-cascadian-dark-ale/

 

Zasyp:

Pilzneński - 5,5kg

Carafa II - 0,4kg

Biscuit Malt - 0,25kg

Karmelowy 150 - 0,1kg

Czekoladowy jasny - 0,1kg

Cukier - 0,25kg

16,4 BLG

 

Chmielenie:

Centennial 25g 60'

Cascade 25g 45'

East Kent Goldings 25g -15'

Cascade 25g - 0' (po wyłączeniu palnika)

Cascade 50g - 7dni

 

Drożdże: gęstwa US-05

 

6. 

Hefeweizen

http://browarmegusta.blogspot.com/2016/05/warka-nr-6-zoty-kos-hefeweizen-receptura.html

 

Zasyp:

Pszeniczny - 2,2kg

Pilzneński - 2,5kg

Melanoidynowy - 0,2kg

Zakwaszający - 0,05kg

12,6 BLG

 

Chmielenie:

Lubelski 20g - 60'

Lubelski 20g - 20'

 

Drożdże WB-06 (suche)

 

7.

Bitter Zgody

https://www.piwo.org/forums/topic/5545-bitter-zgody/

 

Zasyp:

Pale ale - 3kg

Karmelowy 150 - 0,15kg

Płatki jęczmienne 0,4kg

 

Chmielenie:

Fuggles 20g - 60'

East Kent Goldings 10g - 15'

Northern Brewer 10g - 15'

Lubelski 30g - 15'

 

Drożdże US-05

 

To były receptury z przepisów, niektóre lekko zmodyfikowane pod względem  surowców, czy drożdży

 

Poniżej kolejne receptury, które już pisałem powiedzmy, że sam

 

8.

Polskie Ale

 

Zasyp:

Pale ale - 3kg

Pilzneński - 3kg

13,1 BLG

 

Chmielenie:

Marynka 20g - 60'

Lubelski 10g - 60'

Marynka 10g - 15'

Lubelski 20g - 15'

Chinook 20g - 0'

 

Drozdze US- 05

 

9.

English Pale Ale


Zasyp:

Pale ale - 5kg

Pszeniczny - 0,3kg

Czekoladowy jasny - 0,1kg

13,5 BLG

 

Chmielenie:

Northern Brewer 30g - 60'

Cascade 10g - 29'

Centennial 20g - 7dni

 

Drożdże - gęstwa US -05

 

10. (tutaj chyba najbardziej odjechany) w formie eksperymentu

Marynka Czoko Single Hop Ale

 

Zasyp:

Pilzneński - 4,5kg

Czekoladowy jasny 0,5kg

Monachijski I - 0,3kg

Carafa II - 0,1kg

14 BLG

 

Chmielenie:

Marynka 30g - 60'

Marynka 15g - 10'

Marynka 25g - 1'

 

Drozdze US- 05

 

11. 
IPA z resztek w formie eksperymentu

 

Zasyp:

Pilzneński - 3,1kg

Pale ale - 1kg

pszeniczny - 1kg

czekoladowy jasny - 0,1kg

carahell - 0,05kg

cara gold - 0,05kg

płatki pszeniczne 0,2kg

13,3 BLG

 

Chmielenie:

East Kent Goldings 35g - 60'

Fuggles 30g - 60'

Fuggles 15g - 15'

Centennial 25g - 7dni

 

Drozdze US-05 (raczej gęstwa)

 

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Proszę o opinie, sugestie, propozycje itp:) Z góry dziękuję.

Pozdrawiam 
Łukasz

 

Link to comment
Share on other sites

Godzinę temu, INTseed napisał:

Masz już to policzone ile cię to w całości wyszło?

Jeśli pytasz finansowo, to za całość zamówienia zapłaciłem 400zł.
Jestem w dobrej sytuacji, bo piwo warzę z teściem, więc wszystko ciach na pół ;)

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.