stary Opublikowano 31 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2020 (edytowane) Spróbujemy zebrać to do kupy? Mało info a praktyka zupełnie różna. Edyta: proszę o merytoryczne wypowiedzi, to nie jest piaskownica piwowarska. Coronkowa robota PORTER-Reiterated Mash/IBU 25,5/20l/27,5Brix https://www.browar.biz/forum/showthread.php?p=1365409#post1365409 Cytat Pierwszy zacier:15L=12Brix 3kg pilsa 100g biszkoptowy(połowa barwy kawowego) 100g kawowy (karmel 480-520 Castle) 100g Carafa specjal Wajerman typ1 800-1000 65°C-60' Drugi zacier w brzeczce 12Brix-15L+3l wody: 6kg pilsa 65°C-60’ 76°C-10’ Chmiel: 50 g Perle 2019 na 60’ 15g j/w 30’ IBU 32/19.6 Pomiar gęstości zrobiony na gorącej brzeczce. Dużo mamy teraz czasu to dzisiaj wymyśliłem zabawę na cały dzień, zacieranie na dwa razy, byłem ciekaw wydajności, nie chciałem żadnego ekstremalnego piwa ale chyba coś takiego jednak wyszło. Warka 323 Porter https://www.browar.biz/forum/showpost.php?p=1363609&postcount=1329 Cytat Dzisiaj testowy porterek Wiedeński 3kg Monachijski 3kg Pilzneński 2kg Special B 0,5kg Special W 0,5kg Biscut 0,5kg Cararoma 0.5kg Palony 0,5kg Marynka 30g Lubelski 30g Zacierane w Royalu na 2 razy 65'C 60 min - Pilzneński 2kg - Monacjijski 1kg - Wiedeński 1kg Wyszło 20l 12blg i w tym zacierana następna - Wiedeński 2kg -Monachijski 2kg Special B 0,5kg Special W 0,5kg Biscut 0,5kg Cararoma 0.5kg 62'C 30min 72'C 30min 78'C 10 min- dodany palonygotowanie 60min 0' 30g Marynki 55' 30g Lubelski Wyszło około 25l 22blg zadane gęstwą W34/70 __________________ Recipe: Widawa Smoked Baltic Porter 24° https://beerandbrewing.com/recipe-widawa-smoked-baltic-porter-24/ Cytat Objętość: 38 l | Wydajność: 76% BLG: 25,5 | FG: 5,7 | IBU: 45 | ABV: 10.5% zasyp: 5.9 kg Bestmalz Munich 5.4 kg Bestmalz Smoked 1.8 kg Bestmalz Munich Dark 907 g Bestmalz Special X 454 g Weyermann Chocolate Wheat 454 g Weyermann Carafa Special III 454 g Bestmalz Chocolate 454 g Bestmalz Caramel Munich II 454 g Bestmalz Caramel Aromatic chmielenie 75 minut: 82 g Iunga 11.5% AA @ 60 min 11 g Iunga 11.5% AA @ 5 min drożdże: Fermentis Saflager 34/70 Wymieszaj wszystkie 16,3 kg słodów, a następnie podziel na dwie części: pierwszą 10,9 kg i drugą 5,4 kg. W przypadku pierwszej należy przeprowadzić wielostopniowe zacieranie: [brak informacji o stosunku woda:ziarno] 53 ° C - 5 minut, 64 ° C - 20 minut, 68 ° C - 20 minut, 72 ° C - 20 minut wygrzew w 76 ° C Brzeczkę przednią o gęstości ok 20BLG zgromadź i utrzymuj około 80 ° C. [brak informacji o objętości] Kontynuuj wysładzanie (do oddzielnego pojemnika), aby uzyskać brzeczkę około 10 BLG. [brak informacji o objętości] Usuń zasyp i dodaj pozostałe 5,4kg. Użyj brzeczki 10 BLG jako wody zaciernej, zacierając: 64 ° C - 20 minut, 68 ° C - 20 minut, 72 ° C - 20 minut wygrzew w 76 ° C Zbierz tylko brzeczkę przednią (ok. 20BLG) i połącz z już uzyskaną. [brak informacji o objętości] Gotuj przez 75 minut, chmiel zgodnie z planem. Brzeczkę schłodź do 12 ° C, napowietrz i zadaj drożdże. [brak informacji o ilości drożdży, w innym artykule wspomina o warzeniu pilsnera tydzień wcześniej aby mieć mnóstwo drożdży do zadania] Fermentacja w temperaturze 12 ° C. Po zakończeniu fermentacji schłodzić do 2 ° C i lagerować przez co najmniej osiem tygodni. Alternatywnie zacieranie jednotemperaturowe w 69°C, bez gwarancji osiągnięcia zakładanej gęstości i litrażu. Edytowane 31 Marca 2020 przez stary Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 31 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2020 Robiłem ostatnio ,8 czy 9 kg słodu podzieliłem na połowę(czarne do tej drugiej części),zatarłem pierwszą partię w dużej ilości wody, odebrałem filtrat, zebrałem resztę (pewnie z 10l) do wysładzania drugiej części, wszystko przebiegło ok, nie mierzyłem końcowego blg bo mi się nie chciało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stary Opublikowano 31 Marca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2020 (edytowane) https://beerandbrewing.com/porter-the-polish-way/ Dalsza część wypowiedzi Wojtka Fronczyka. Lepiej tu wytłumaczył sposób takiego zacierania. W takim przypadku trzeba się liczyć jednak z długim przetrzymywaniem przedniej brzeczki z pierwszego zacierania powyżej 70 °C a przy zbyt wysokiej temperaturze tego etapu powodującym nadmierną karmelizacją brzeczki nieodpowiedną dla niektórych styli oraz stratami lekkiej brzeczki z drugiego zacierania. Przepis chyba historyczny ale brak źródeł. Edytowane 31 Marca 2020 przez stary zasada 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stary Opublikowano 31 Marca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2020 (edytowane) Policzyłem wydajność, nie brałem pod uwagę słodów powyżej 300EBC. Anteks 60,8 Fido 64,8 Frączyk 76,6 Tu najwyższa wydajność mimo nie wysładzania drugiego zacierania. Edytowane 31 Marca 2020 przez stary Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 31 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2020 Godzinę temu, stary napisał: Policzyłem wydajność, nie brałem pod uwagę słodów powyżej 300EBC. Anteks 60,8 Fido 64,8 Frączyk 76,6 Tu najwyższa wydajność mimo nie wysładzania drugiego zacierania. Zdradzisz jak to wyliczyłeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stary Opublikowano 31 Marca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2020 A tak http://www.piwo.org/files/file/17-toolkit-piwowara/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 31 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2020 (edytowane) Brewnessie wychodzi inaczej ps Wojtka tez liczyłes czy przepisałeś z artykułu? Edytowane 31 Marca 2020 przez anteks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stary Opublikowano 31 Marca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2020 (edytowane) Wojtka liczyłem. Twoje jeszcze raz przeliczyłem, wychodzi tak samo z 10kg. Przelicz przepisy w Brewnessie i podaj tu wyniki. Edytowane 31 Marca 2020 przez stary Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 31 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2020 Słody karmelowe palone też maja % ekstrakcji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stary Opublikowano 31 Marca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2020 Napisałem które brałem pod uwagę a których nie. Przelicz po swojemu i tu podaj a nie będziemy tu bić pianę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 2 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2020 (edytowane) A żeby się odwentylować, double mash z dżwiękowym Kaczorem Donaldem (ok. 2.14 ) edit: przepraszam, zaliczyłem wtope. On nie zaciera w brzeczce tylko zaciera 2 razy po 35 litrów. W tak zwany zamian link do Beer & Wine Journal na temat. https://beerandwinejournal.com/reiterated-mashing-1/ https://beerandwinejournal.com/reiterated-mashing-2/ Edytowane 2 Kwietnia 2020 przez zasada stary 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gr000by Opublikowano 3 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2020 Chciałem na 2 razy zrobić hybrydę porteru bałtyckiego i stouta (mocno chmielony na gęstwie US-05) 27 BLG. Pierwotny plan zagęszczania za pomocą długiego gotowania odrzuciłem ponieważ musiałbym kombinować z zacieraniem w garze. Czy lepiej najpierw zatrzeć słody karmelowe czy palone? Część słodu jasnego ze słodami palonymi chciałem zatrzeć i brzeczkę przednią odstawić do gotowania, a w treściwych wysłodzinach zatrzeć resztę słodów jasnych i karmelowe i znów odebrać brzeczkę przednią i tyle wysłodzin, żeby po gotowaniu uzyskać założony ekstrakt piwa. Jakby się udało, to drugie wysładzanie chciałem przeprowadzić za pomocą odgrzanych wysłodzin z pierwszego zacierania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stary Opublikowano 3 Kwietnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2020 Przeczytaj posty wyżej i coś zdecyduj. Każdy z podanych przepisów bez problemu i zbytniego komplikowania da brzeczkę o tym ekstrakcie jaki zamierzasz uzyskać. Fido i Anteks nie potrzebowali dodatkowego gara do utrzymywania brzeczki z pierwszego zacieru w 80°C który to zabieg ma na celu uniknięcie spontanicznego zakwaszania tej brzeczki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 3 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2020 (edytowane) W dniu 31.03.2020 o 22:02, stary napisał: Wojtka liczyłem. Twoje jeszcze raz przeliczyłem, wychodzi tak samo z 10kg. Przelicz przepisy w Brewnessie i podaj tu wyniki. Policzyłem w Brewnessie oraz BeerSmith różnice były tylko w IBU Andrzej 73% 26 IBU Darek 75% 32 IBU /36 IBU Wojtek 83% 38 IBU/ 41 IBU Edytowane 3 Kwietnia 2020 przez anteks stary 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gr000by Opublikowano 3 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2020 Brzeczkę przednią z pierwszego zacierania mam zamiar gotować na małym gazie, żeby więcej wody odparować i później spokojnie gotować całość 2 godziny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 12 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2020 Ostatnio odkryty youtuber, ma też porady dla Grainfatherowców na temat zacierania w brzeczce. Nie słuchałem akurat tego, ale inne trzymają poziom więc podklejam bez strachu: wizi i stary 1 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się