Skocz do zawartości

Weizen z natką pietruszki


SynMojegoStarego

Rekomendowane odpowiedzi

Kilka lat temu piłem pszeniczne z natką pietruszki. Nie wiem jak było robione i jaki browar to uwarzył, ale pomyślałem że zrobię coś takiego w domu.

Natkę dodać do fermentacji, na "cichą" czy gotować? Jak myślicie?

Edytowane przez SynMojegoStarego
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja bym dodał na cichą wymoczoną w spirytusie. Gotowanie może zabić sporo aromatu. Robiłem tak z liśćmi kolendry i w miarę zdało egzamin. W miarę bo jednak liście kolendry są bardzo wrażliwe na wszelką obróbkę i łatwo tracą aromat, więc żadna bomba zapachowa to nie była, ale było wyczuwalne. Myślę, że z pietruszką może być lepiej, bo ona jest odporniejsza. 

Edytowane przez Oskaliber
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tamto piwo smakowało jak wiosna :). Kupując pomyślałem, że to jakieś kolejne hipsterskie badziewie, ale spróbowałem wynalazku. Nazwę to po swojemu. Pietruszka dała tam świeżości zielonej, delikatności, w ogóle nie kojarzył nam się ten smak z pietruszką. Świerze, delikatne, lekkie, mniam. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

I buraczki do tego, jak Buraczana Piana z Jurajskiego. Będzież chłodnik litewski, że hej. Pszenica z buraczkami właśnie fermentuje (kisi się?). Żebym miał dostęp do świeżej pietruszki to bym poeksperymentował, ale na tej półkuli właśnie rozpoczyna się zima...

Zamiast chmielu daj piołun na minimalną goryczkę. W lutym robiłem taki gruit (pszenica 60%, piołun, kwiaty jaśminu i kolendra) - wyszło znakomite i spontaniczny delikatny kwas się zrobił. Do buraczków i pietruchy może pasować.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.