SynMojegoStarego Opublikowano 7 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2020 (edytowane) Kilka lat temu piłem pszeniczne z natką pietruszki. Nie wiem jak było robione i jaki browar to uwarzył, ale pomyślałem że zrobię coś takiego w domu. Natkę dodać do fermentacji, na "cichą" czy gotować? Jak myślicie? Edytowane 7 Kwietnia 2020 przez SynMojegoStarego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 7 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2020 Co wniosła pietruszka? Ciekawe kurde, brzmi jak Piwoteka hehe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 7 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2020 (edytowane) Ja bym dodał na cichą wymoczoną w spirytusie. Gotowanie może zabić sporo aromatu. Robiłem tak z liśćmi kolendry i w miarę zdało egzamin. W miarę bo jednak liście kolendry są bardzo wrażliwe na wszelką obróbkę i łatwo tracą aromat, więc żadna bomba zapachowa to nie była, ale było wyczuwalne. Myślę, że z pietruszką może być lepiej, bo ona jest odporniejsza. Edytowane 7 Kwietnia 2020 przez Oskaliber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SynMojegoStarego Opublikowano 7 Kwietnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2020 Tamto piwo smakowało jak wiosna :). Kupując pomyślałem, że to jakieś kolejne hipsterskie badziewie, ale spróbowałem wynalazku. Nazwę to po swojemu. Pietruszka dała tam świeżości zielonej, delikatności, w ogóle nie kojarzył nam się ten smak z pietruszką. Świerze, delikatne, lekkie, mniam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SynMojegoStarego Opublikowano 7 Kwietnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2020 Znalazłem w otchłani internetu że to był browar Roch, a nazwa piwa to Jaworska Pszenica. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witur Opublikowano 7 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2020 W którym to roku było warzone ? Może aktualny piwowar z Nepemucena je stworzył , o ile sie nie mylę pracowal kiedyś w Roch ? a tak nawiasem Jego forest wysadza z butów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SynMojegoStarego Opublikowano 7 Kwietnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2020 Prawdopodobnie piłem to piwo w 2016 roku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarkus Opublikowano 8 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2020 Kuźnia Piwowarów 2017 - finałowe przesłuchania Monika Nowosielska - Herbal Ale. Co prawda nie weizen, ale przepis na pietruszkowe piwo może się przydać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SynMojegoStarego Opublikowano 8 Kwietnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2020 Dzięki za link. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
c64club Opublikowano 10 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2020 I buraczki do tego, jak Buraczana Piana z Jurajskiego. Będzież chłodnik litewski, że hej. Pszenica z buraczkami właśnie fermentuje (kisi się?). Żebym miał dostęp do świeżej pietruszki to bym poeksperymentował, ale na tej półkuli właśnie rozpoczyna się zima... Zamiast chmielu daj piołun na minimalną goryczkę. W lutym robiłem taki gruit (pszenica 60%, piołun, kwiaty jaśminu i kolendra) - wyszło znakomite i spontaniczny delikatny kwas się zrobił. Do buraczków i pietruchy może pasować. Martinez200 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się