alkos Opublikowano 11 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2010 Właśnie dokonałem oprysku anty-robal, a za chwilę zapoluję na grzyba. O drugiej w nocy? :o A tak serio - masz jakies zblizenia szkodnikow? Zebym wiedzial czego sie bac :rolleyes: (na razie mialem problem ze slimakami. do tego laza mi po chmieliku jakies muszki i mrowki, ale to chyba niegrozne?) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
froniu Opublikowano 12 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2010 .......do tego laza mi po chmieliku jakies muszki i mrowki, ale to chyba niegrozne?) Na bank gdzieś w pobliżu masz mszyce , bo do rośliny "przyklejają się małe muchy". Przyklejają się, bo roślina jest pokryta kleistą wydzieliną mszyc, tzw. rosą miodową. Też tak miałem ,u mnie już liście zaczynały więdnąć. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MiR Opublikowano 12 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2010 Panowie i Panie pryskajcie chmiel u mnie pojawiły się mszyce ! A co do wysokości to marynka ma juz 2 metry a lubelski 10cm I najlepsze przyrost dobowy marynki 7-10cm chyba dla tego ze posadziłem kolo kompostownika Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alkos Opublikowano 12 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2010 Hmmm....! Ide sprawdzic :o Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adanjan Opublikowano 12 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2010 (edytowane) u mnie póki co odpukać spoko,żadnych szkodników i chorób. Lubelski i Marynka (stare krzaki) juz osiągnęły koniec linek, ok. 5.5m, młode krzaki mają ok 1-3m, po akcji wycinania pierwszych pędów "wykończyłem" jedno Magnum, ale po 2 miesiącach się odpija i widać w końcu pierwsze nowe pędy. Edytowane 12 Czerwca 2010 przez adanjan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 12 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2010 (edytowane) 2-roczne Cascades Doszły do dachu, ale na dach nie wchodzą, może jest za gorący Niektóre kwiaty zmieniają się w szyszki: Edytowane 12 Czerwca 2010 przez scooby_brew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 13 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2010 W tym roku zakupiłem sztobry z oferty BA - 3 szt. Marynki i 3 szt. Lubelskiego Wszystkie posadziłem na początku maja Marynka ładnie pnie się do góry, wszystkie sztobry się przyjęły Lubelskie jeszcze nie przebił się przez warstwę gleby Moje roślinki w upalne dni staram się podlewać kilka razy w tygodniu, więc wody im nie brakuje Dodam jeszcze, że rosną sobie w miejscu, gdzie większość dnia świeci słońce Czy chmiel aromatyczny później i wolniej rośnie od goryczkowego ??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zico Opublikowano 13 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2010 (edytowane) Może od nadmiaru deszczu się "potopiły" ja mam podobna sytuacje z magnum (utonoł i nie chce wykiełkować ) .I jestem wściekły bo to jedyny sztoberek magnum który miałem Edytowane 13 Czerwca 2010 przez zico Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzechu_k Opublikowano 13 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2010 No to mnie trochę załamaliście - myślałem, że mój chmiel rośnie super. Co do oprysków to u mnie w ogrodzie jest jedna wielka mszyca - opryski co około tydzień i efekt krótkotrwały - ostatnio przystopowała. Na szczęście jeszcze do chmielu się nie dobrała - też go spryskałem profilaktycznie. Nie podlewam go, bo ma dość mokro. Ale ostatnio mocno zwolniły mi wszystkie krzaczki - może już wyschła trochę ziemia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
uups Opublikowano 13 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2010 zico rozpuść mydło w wodzie i tym pryskaj , sposób prosty i skuteczny pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 13 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2010 (edytowane) W jakich proporcjach i czy mydło szare, bądź jakie? Edytowane 13 Czerwca 2010 przez Jejski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adanjan Opublikowano 13 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2010 (edytowane) W jakich proporcjach i czy mydło szare, bądź jakie? tu: http://www.chwiladladomu.pl/tag/sposob-na-mszyce napisali, że szare, "ok. 20 dag szarego mydła na tarce i dodajemy do niego 1 litr ciepłej wody". Edytowane 13 Czerwca 2010 przez adanjan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
uups Opublikowano 14 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2010 dokładnie jak napisał adanjan choć ci powiem że próbowałem ze zwykłym mydłem i też pomogło ...pozdr ps.napisz o efekcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bimbelt Opublikowano 14 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2010 U mnie wzeszły wszystkie 5 sadzonek, ale na razie rosna bardzo powoli (zasadzone na początku maja). Najwiekszy lubelski ma ok 30cm, najmniejsza marynka dopiero wychodzi z ziemii. W Szczecinie pogoda nas nie rozpieszczała w maju, wiec to pewnie dlatego. Tak czy inaczej cieszy mnie, ze wszystkie sadzonki sie przyjely. Oby sie teraz ladnie piely do gory. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alkos Opublikowano 14 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2010 "ok. 20 dag szarego mydła na tarce i dodajemy do niego 1 litr ciepłej wody". Chyba 20 GRAM!!! Wsypalem 20dag i lyzka stanela... grrrrrrrrrrr........ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
uups Opublikowano 15 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2010 no to masz roztwór na dwa lata :tort: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adanjan Opublikowano 15 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2010 "ok. 20 dag szarego mydła na tarce i dodajemy do niego 1 litr ciepłej wody". Chyba 20 GRAM!!! Wsypalem 20dag i lyzka stanela... grrrrrrrrrrr........ ależ ten internet kłamie... dobrze, ze ktoś zweryfikowła recepturę ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maryush Opublikowano 19 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2010 Co polecacie na żółknące liście chmielu (u dołu rośliny)? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 20 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2010 Mam to samo i nie wiem też co z tym robić. Na lubelskim czy marynce? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maryush Opublikowano 20 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2010 Zauważyłem tylko na Lubelskim Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 20 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2010 Ja też tylko na lubelskim i zastanawiam się czy to nie grzyb? W tamtym roku prawie cały lubelski mi tak zmarniał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 20 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2010 Cześć A ja załatwiłem chmiel randapem Oczywiście przypadkiem ............... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kosa Opublikowano 21 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2010 Dziękuje adanjan za sadzonki, dla Ciebie za pomocną dłoń + Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MiR Opublikowano 21 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2010 Co polecacie na żółknące liście chmielu (u dołu rośliny)? A czy czasem chmiel nie ma za mokro. Z tego co wiem gdy rośliną żółkną liście od dołu oznacza to zbyt dużo wody w glebie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maryush Opublikowano 21 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2010 Wydaje mi się, że nie ma za mokro. Nie podlewałem go dodatkowo, a opadów wiele nie było.. Nadal nie wiem jak chmiel ratować... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi