ERIC Opublikowano 13 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2010 Pytanie jak w temacie, czy filtrujecie brzeczkę po chmieleniu i jeśli tak w jaki sposób ? Mi podczas ostatniego chmielenia wydzieliła się z brzeczki "jakaś substancja konsystencji mącznej mimo ze brzeczka byla klarowna" niemam jeszcze chlodnicy wiec odstawilem po chmieleniu na okolo 20 godzin i po przyjsciu z pracy przelalem brzeczke do fermentatora wężykiem tak żeby nie ruszyc osadu z dna a bylo go sporo, straciłem około litra brzeczki. Czy wam też tak sie dzieje czy byl to jakis mój blad podczas warzenia, wysladzania, zaznaczm że robilem wszystko według opisu z wikopedii z tej strony. Pozdrawiam wszystkich piwowarów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 14 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2010 Cześć. Na mój gust były to osady gorące i ich wytracenie w czasie chmielenia jest całkowicie normalne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rosek Opublikowano 14 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2010 Jak byś chciał odzyskać ten litr to na koniec wężyka możesz umieścić kawałek gazy (oczywiście sterylnej) i ściągnąć wszystko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 14 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2010 (edytowane) Zlać osady do wysokich szklanek, gdy się odstoi do gara, przegotować, schłodzić i dodać do fermentora. Zostawianie brzeczki przy takich temp. i latających owocówkach to nie jest dobry pomysł. Edytowane 14 Lipca 2010 przez jacer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 14 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2010 Ja przy ostatniej warce straciłem tak prawie 2 litry brzeczki - przełom + osad zimny po mchu irlandzkim. Przelałem do wysokiego słoika, ale nic nie chciało opaść, przez parę godzin trzymała się taka gęsta zawiesina, jakby chmieliny oblepiły te kłaki. Może jakbym to przefiltrował przez gazę, to bym coś odzyskał, ale nie miałem żadnej gazy w domu, a do apteki w taki gorąc dyrdać mi się nie chciało... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 14 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2010 (edytowane) Wystarczy duże stalowe sitko. Osady na początku będą częściowo przelatywać po chwili jednak zbudują placek filtracyjny i tak dość skutecznie można oddzielić czysta brzeczkę od białek/chmielu. Kiedyś bawiłem się w wirowanie osadów, ostatnio stosuję tę prostą metodę. Przy ostatnim weizenbocku odzyskałem 2 litry brzeczki. Najpierw wysokie szklanki jak napisał jacer (oddzielił się litr klarownej brzeczki) a potem osad na sitko i dostałem kolejny litr. Oczywiście brzeczkę po tych operacjach, tak jak już tu było napisane, trzeba koniecznie przegotować. Można ją dodać do fermentora, można też zabutelkować do refermentacji czy na starter. Edytowane 14 Lipca 2010 przez jkocurek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ERIC Opublikowano 14 Lipca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2010 (edytowane) Wielkie dzięki za rady. Zanim zrobiłem swoja pełnowymiarową warkę spróbowałem z 0.5 kg słodu udało się ale wtedy dodałem to do brewkita bez odstania razem z tymi wytraconymi substancjami, i teraz w butelkowanym piwie klarownym wystarczy mały ruch butelką i to już unosi się z dna. Przy ostanie warce wolałem żeby to osiadło na dnie i zostało wylane niż by powtórzyła się sytuacja z bardzo lekkim osadem w butelkach. Co do zostawienia brzeczki na 20 godzin niema tu robactwa naprawdę, sam jak jadę na urlop do Polski to nie mogę w to uwierzyć ile tego lata. Brzeczka została w garze z przykrywką i nakryta nowym prześcieradłem co by tam nic nie próbowało się dostać . Czy jak używa się chłodnicy o te osady osiadaj na dnie podczas wystudzania czy to po prostu musi swoje odstać żeby opadło? Edytowane 14 Lipca 2010 przez ERIC Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 14 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2010 Osady w butelce to prędzej są drożdże niż osady białkowe z warzenia. Osady gorące a nawet zimne, zwykle zdążą opaść na dno nim rozkręci się fermentacja. Następnym razem potrzymaj nieco dłużej piwo na cichej, będzie osadów w butelkach mniej. Niektóre szczepy drożdży bardzo słabo sedymentują i tu cicha musi trwać długo lub trzeba sie wspomóc w klarowaniu np. żelatyną. Większości piwowarów domowych osad drożdżowy jednak nie przeszkadza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MiluśMax Opublikowano 31 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2010 Ja zawsze filtruje po chmieleniu wezykiem z oplotu nierdzewnego mam pewnosc ze mniej zanieczyszczen po chmieleniu pozostanie w brzeczce i dopiero chlodze. Fermentator wsadzam do wanny z zimna woda na okolo 3h czesto mieszajac wode w wannie do wiadra nie zagladam do czasu podania drozdzy. Zauwazylem ze w ten sposob mam mniej osadow Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mason Opublikowano 16 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2011 Czy ktoś używał może czegoś takiego? - http://www.centrumpiwowarstwa.pl/sklep/produkty/828 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 16 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2011 Tak, sądzę że to jest worek do chmielenia, wersja większa, taka jak powinna być. W zasadzie jest godny polecenia, używałem kiedyś podobnego, ale przestałem, bo mimo wszystko sypanie chmielu luzem to mniej kłopotów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bimbelt Opublikowano 16 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2011 Ja dawniej używałem siateczek muślinowych do chmielenia, ale porzuciłem je, bo piwa wychodziły niedochmielone. Do worka zawsze trzeba dać więcej chmielu. Zmniejszy ilość osadów, ale nie wyeliminuje ich, bo część bagna wydostanie się z worka, a do tego dojdą wytrącone w trakcie gotowania białka. Ja aktualnie preferuję odzysk brzeczki poprzez odstanie i przegotowanie osadów. Odzyskaną brzeczkę dolewam później do piwa lub zostawiam dla starterów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mason Opublikowano 16 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2011 Ja myślałem, żeby go używać do filtracji brzeczki po chmieleniu. Tego, lub jakiegoś innego worka o bardzo drobnych otworach, który jednocześnie nie nasiąka cieczą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 16 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2011 Ten mój na pewno by się do tego nie nadał, był za gęsty, ledwo przez niego brzeczka ciekła. W ogóle gorącą brzeczkę to jeszcze można filtrować, ale zimną bym się nie odważył - jest zbyt podatna na infekcje. Przy dekantacji z chmielem w środku przeciętnie zostaje mi 2-3L osadu, z czego można odzyskać jescze 1-2L metodą osadzania w wysokim naczyniu jak kto chce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Msciwor Opublikowano 27 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2015 Również zostaje mi ok 2l piwa w wysokim naczyniu. Doprowadzam to do wrzenia, chłodze i wlewamdo fermentora. I teraz pytanie, na goryczkę to nie powinno wpłynąć, ale jak ze smakiem i aromatem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
termos Opublikowano 27 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2015 Tak jak ktoś wcześniej napisał na tym forum, przestałem się tym przejmować i wszystko co do kropelki zlewam do fermentora bez jakiegokolwiek filtrowania. Wozik 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Msciwor Opublikowano 27 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2015 Tak jak ktoś wcześniej napisał na tym forum, przestałem się tym przejmować i wszystko co do kropelki zlewam do fermentora bez jakiegokolwiek filtrowania. Czy czujesz jakakolwiek różnice? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
udarr Opublikowano 27 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2015 Też jestem ciekawy, ostatnio oglądałem na yt filmik pewnego piwowara z Gdyni, który wszystko z gara przelewał od razu do fermentora. Czy może mieć to jakieś negatywne skutki? Pojawią się trawiaste aromaty i smaki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek80 Opublikowano 27 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2015 Tak jak ktoś wcześniej napisał na tym forum, przestałem się tym przejmować i wszystko co do kropelki zlewam do fermentora bez jakiegokolwiek filtrowania. Zlewasz razem z ,,chmielinami"?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Msciwor Opublikowano 27 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2015 Zlewasz razem z ,,chmielinami"?? Sam do tej pory tak robiłem i piwa wychodziły dobre. Ostatnio nieco się umeczylem filtrujac, wiec zastanawiam się czy ma to sens? I jaki byłby to sens? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
termos Opublikowano 27 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2015 (edytowane) Tak jak ktoś wcześniej napisał na tym forum, przestałem się tym przejmować i wszystko co do kropelki zlewam do fermentora bez jakiegokolwiek filtrowania. Czy czujesz jakakolwiek różnice? Osobiście nie odczuwam żadnej różnicy, zlewam wszystko do fermentora. Wcześniej robiłem whirlpool oraz przelewałem stożek chmielin przez lejek z sitkiem, po co sobie utrudniać życie ( Edytowane 27 Kwietnia 2015 przez termos Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 27 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2015 Ciekawe dlaczego browary od przynajmniej pół tysiąca lat przelewają z burzliwej na cichą, lub odpuszczają w fermmentorach stożkowych drożdże, nie wspominając o oddzielaniu osadów gorących od fermentującej brzeczki!. Teraźniejszy wniosek to robić ślepo po hamerykancu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek Opublikowano 27 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2015 Ktoś już kiedyś wrzucał ten link na forum choć nie pamiętam w jakim temacie więc pozwolę sobie wrzucić jeszcze raz. Na końcu artykułu jest link do drugiej wersji eksperymentu. http://brulosophy.com/2014/06/02/the-great-trub-exbeeriment-results-are-in/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 28 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2015 Ciekawe dlaczego browary od przynajmniej pół tysiąca lat przelewają z burzliwej na cichąNa pewno wszystkie? odpuszczają w fermmentorach stożkowych drożdżeOdzyskiwanie gęstwy. nie wspominając o oddzielaniu osadów gorących od fermentującej brzeczki!Żeby odyskać jak najwięcej brzeczki. Te powody niekoniecznie się aplikują do browaru domowego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
udarr Opublikowano 28 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2015 A są na forum jeszcze jacyś praktycy przelewania do fermentora całego gara i mogliby się wypowiedzieć w tej kwestii jeśli chodzi o realne różnice w piwie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się