jaro79 Opublikowano 1 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2020 Takie pytanko, robiłem wczoraj piwo w sumie ciężko powiedzieć jakie, bo to były resztki słodów które gdzieś tam mi zostały ;) I drożdże z gęstwy. W każdym razie wyszło mi około 18l i jakieś 15,5 blg. Piwo będzie jasne, wiec się tak zastanawiam czy by jednak nie dodać 2 l wody by dobić do 20l i obniżyć blg do 13. Fermentacja trwa od wczoraj od 20. I mam 5 opcje: otworzyć wieko i wlać wodę przegotowaną. zdezynfekować kranik i przy pomocy innego fermentatora przez rurkę wlać wodę też przegotowaną, oczywiście wszystko odkazić itd. poczekać do zlewania na cichą i wtedy dodać rozpuścić glukozę w 2 l zmieszać to razem przy rozlewaniu przestać być tak chytrym na ilość i zostawić tak jak jest :P Którą opcje wybrać ? a może jest jakaś o której nie pomyślałem ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 1 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2020 5. nie kombinować. Wyszło trochę mniej, za to trochę bardziej ekstraktywnego piwa. Nie ma sensu rozwadniać. Smaku tym nie poprawisz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 1 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2020 Jeśli przelewasz podczas refermentacji do drugiego fermentora możesz tam dodać więcej wody. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaro79 Opublikowano 24 Maja 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2020 W sumie już piwo jest w butelkach Nic z nim nie robiłem, znaczy dodałem 100g laktozy na koniec bo mi sie troche gorzkie wydawało a aż tak gorzkich nie lubie. Zeszło do 2 blg wiec ma koło 7% i to czuć W każdym razie dziękuje za pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się