Jump to content

Dodanie wody w trakcie fermentacji


Recommended Posts

Takie pytanko, robiłem wczoraj piwo w sumie ciężko powiedzieć jakie, bo to były resztki słodów które gdzieś tam mi zostały ;) I drożdże z gęstwy. W każdym razie wyszło mi około 18l i jakieś 15,5 blg. Piwo będzie jasne, wiec się tak zastanawiam czy by jednak nie dodać 2 l wody by dobić do 20l i obniżyć blg do 13.

Fermentacja trwa od wczoraj od 20.

I mam 5 opcje:

  1. otworzyć wieko i wlać wodę przegotowaną.
  2. zdezynfekować kranik i przy pomocy innego fermentatora przez rurkę wlać wodę też przegotowaną, oczywiście wszystko odkazić itd.
  3. poczekać do zlewania na cichą i wtedy dodać
  4. rozpuścić glukozę w 2 l zmieszać to razem przy rozlewaniu
  5. przestać być tak chytrym na ilość i zostawić tak jak jest :P

Którą opcje wybrać ? a może jest jakaś o której nie pomyślałem ?

Link to comment
Share on other sites

5. nie kombinować.

 

Wyszło trochę mniej, za to trochę bardziej ekstraktywnego piwa. Nie ma sensu rozwadniać. Smaku tym nie poprawisz.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

W sumie już piwo jest w butelkach :) Nic z nim nie robiłem, znaczy dodałem 100g laktozy na koniec bo mi sie troche gorzkie wydawało a aż tak gorzkich nie lubie. Zeszło do 2 blg wiec ma koło 7% i to czuć :)

W każdym razie dziękuje za pomoc

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.