Jump to content

Czy zlewac risa?


Recommended Posts

Jakie drożdże i ile ich, jaka ilość fermentowanego piwa, jakie temperatury fermentacji, kiedy były pomiary i jakie ich wyniki. 

Takie informacje to podstawa Twojego pytania. Nikt w ciemno nie odpowie.

Pozdrawiam.

Link to comment
Share on other sites

53 minuty temu, Paweł76 napisał:

Jakie drożdże i ile ich, jaka ilość fermentowanego piwa, jakie temperatury fermentacji, kiedy były pomiary i jakie ich wyniki. 

Takie informacje to podstawa Twojego pytania. Nikt w ciemno nie odpowie.

Pozdrawiam.

fermentacjaca 17-19 burzliwa 3 tyg, cicha 18-21 2 tyg i ostatni tydzien w domu dałem 21-23.

 

fermentis Us-05  pomiary przed zlewaniem 2x dziś i we środe po 10 blg ilosc 20l

Link to comment
Share on other sites

38 minut temu, kokesz43 napisał:

fermentacjaca 17-19 burzliwa 3 tyg, cicha 18-21 2 tyg i ostatni tydzien w domu dałem 21-23.

 

fermentis Us-05  pomiary przed zlewaniem 2x dziś i we środe po 10 blg ilosc 20l

 

Dałeś gęstwę czy suchary? To już ponad 11% alkoholu, więc może to być już koniec dla tych drożdży.

Link to comment
Share on other sites

44 minuty temu, punix napisał:

 

Dałeś gęstwę czy suchary? To już ponad 11% alkoholu, więc może to być już koniec dla tych drożdży.

Sucharki 2 paczki tak jak mówili, zrehydratyzowane przed dodanien alkohol czuć bardzo więc te 11 prawdopodobne ale ogólnie jest super jak na młode piwo. Choć z drugiej strony aż dziwne, że taki poziom alko, wg. Instrukcji 9,5 powinno wyjść. Ogolnie tez nie zauwazylem aby fermentacja stanęła.

Link to comment
Share on other sites

12 minut temu, Paweł76 napisał:

"Drożdże nie czytają instrukcji". 

Na czym opierasz twierdzenie, że fermentacja jeszcze nie stanęła? 6 tyg. to raczej koniec, teraz "sprzątają" po sobie. 

Pozdrawiam.

Ruch w rurce chocby minimalny był do 4 tygodnia fermentacji, wiec mysle ze cos tam sie działo na pewno do tego czasu. Zajrzałem raz to nawet potem pokrywka spuchła, wiec  pracowały. Potem przez 2 tygodnie juz sie praktycznie nic nie działo albo niezauwazalnie. 

Link to comment
Share on other sites

Przyczyną może być CO2 rozpuszczony w piwie. Piszesz, że na ostatni tydzień przeniosłeś do wyższej tempetatury.

Krótko - ja bym zostawił jeszcze tydzień w tej samej temperaturze, zmierzył Blg i jeśli już nie spada, butelkował. Pamiętaj, że tak mocne piwo będzie się długo nagazowywać.

Pozdrawiam.

 

Link to comment
Share on other sites

32 minuty temu, Paweł76 napisał:

Przyczyną może być CO2 rozpuszczony w piwie. Piszesz, że na ostatni tydzień przeniosłeś do wyższej tempetatury.

Krótko - ja bym zostawił jeszcze tydzień w tej samej temperaturze, zmierzył Blg i jeśli już nie spada, butelkował. Pamiętaj, że tak mocne piwo będzie się długo nagazowywać.

Pozdrawiam.

 

prędzej niz po kilku miesiącach nie  otworzę i tak a połowę zalakuje i niech sobie stoi ze 2 lata :d dzięki

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.