kokesz43 Opublikowano 1 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2020 RIS browamator.pl z ekstraktów 27 blg. 3 tyg burzliwa potem zlane 3 tyg cicha. Zeszło do 10 blg, możliwe że lekko rozregulowany sprzęt. Zlewac to do butelek, bo niżej nie schodzi już? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kokesz43 Opublikowano 1 Maja 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2020 W smaku super, procent wyczuwalny. Tylko te blg mnie zastanawia. O 1 mogło się rozregulowac jak na wodzie patrzyłem. To typowe, że nie schodzi nisko? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł76 Opublikowano 1 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2020 Jakie drożdże i ile ich, jaka ilość fermentowanego piwa, jakie temperatury fermentacji, kiedy były pomiary i jakie ich wyniki. Takie informacje to podstawa Twojego pytania. Nikt w ciemno nie odpowie. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kokesz43 Opublikowano 1 Maja 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2020 53 minuty temu, Paweł76 napisał: Jakie drożdże i ile ich, jaka ilość fermentowanego piwa, jakie temperatury fermentacji, kiedy były pomiary i jakie ich wyniki. Takie informacje to podstawa Twojego pytania. Nikt w ciemno nie odpowie. Pozdrawiam. fermentacjaca 17-19 burzliwa 3 tyg, cicha 18-21 2 tyg i ostatni tydzien w domu dałem 21-23. fermentis Us-05 pomiary przed zlewaniem 2x dziś i we środe po 10 blg ilosc 20l Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 1 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2020 38 minut temu, kokesz43 napisał: fermentacjaca 17-19 burzliwa 3 tyg, cicha 18-21 2 tyg i ostatni tydzien w domu dałem 21-23. fermentis Us-05 pomiary przed zlewaniem 2x dziś i we środe po 10 blg ilosc 20l Dałeś gęstwę czy suchary? To już ponad 11% alkoholu, więc może to być już koniec dla tych drożdży. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kokesz43 Opublikowano 1 Maja 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2020 (edytowane) . Edytowane 1 Maja 2020 przez kokesz43 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kokesz43 Opublikowano 1 Maja 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2020 44 minuty temu, punix napisał: Dałeś gęstwę czy suchary? To już ponad 11% alkoholu, więc może to być już koniec dla tych drożdży. Sucharki 2 paczki tak jak mówili, zrehydratyzowane przed dodanien alkohol czuć bardzo więc te 11 prawdopodobne ale ogólnie jest super jak na młode piwo. Choć z drugiej strony aż dziwne, że taki poziom alko, wg. Instrukcji 9,5 powinno wyjść. Ogolnie tez nie zauwazylem aby fermentacja stanęła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł76 Opublikowano 1 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2020 "Drożdże nie czytają instrukcji". Na czym opierasz twierdzenie, że fermentacja jeszcze nie stanęła? 6 tyg. to raczej koniec, teraz "sprzątają" po sobie. Pozdrawiam. kokesz43 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kokesz43 Opublikowano 1 Maja 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2020 12 minut temu, Paweł76 napisał: "Drożdże nie czytają instrukcji". Na czym opierasz twierdzenie, że fermentacja jeszcze nie stanęła? 6 tyg. to raczej koniec, teraz "sprzątają" po sobie. Pozdrawiam. Ruch w rurce chocby minimalny był do 4 tygodnia fermentacji, wiec mysle ze cos tam sie działo na pewno do tego czasu. Zajrzałem raz to nawet potem pokrywka spuchła, wiec pracowały. Potem przez 2 tygodnie juz sie praktycznie nic nie działo albo niezauwazalnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł76 Opublikowano 1 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2020 Przyczyną może być CO2 rozpuszczony w piwie. Piszesz, że na ostatni tydzień przeniosłeś do wyższej tempetatury. Krótko - ja bym zostawił jeszcze tydzień w tej samej temperaturze, zmierzył Blg i jeśli już nie spada, butelkował. Pamiętaj, że tak mocne piwo będzie się długo nagazowywać. Pozdrawiam. kokesz43 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kokesz43 Opublikowano 1 Maja 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2020 32 minuty temu, Paweł76 napisał: Przyczyną może być CO2 rozpuszczony w piwie. Piszesz, że na ostatni tydzień przeniosłeś do wyższej tempetatury. Krótko - ja bym zostawił jeszcze tydzień w tej samej temperaturze, zmierzył Blg i jeśli już nie spada, butelkował. Pamiętaj, że tak mocne piwo będzie się długo nagazowywać. Pozdrawiam. prędzej niz po kilku miesiącach nie otworzę i tak a połowę zalakuje i niech sobie stoi ze 2 lata :d dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się