Karol Michalik Opublikowano 3 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2020 Witam. Pierwsza warka, wszystko przebiegało pomyślnie aż do momentu fermentacji z 15 Blg spadło do 5 Blg. Wyczytałem że w takim przypadku warto przenieść fermentor w chłodniejsze miejsce, tak zrobiłem. Spadło do 3 Blg. Myślałem że będzie już wszystko dobrze, aż 10 dnia otworzyłem na chwilę fermentor żeby zobaczyć jak to wygląda. Moim oczom ukazał się ten widok. . Infekcja? Wyczytałem że możliwe że to drożdże i chmieliny, chmiel nie chciał opaść początkowo na dno więc lekko postukałem w fermentor co jakiś czas. Dajcie znać. Pozdrawiam i miłego dnia! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 3 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2020 11 minut temu, Karol Michalik napisał: Witam. Pierwsza warka, wszystko przebiegało pomyślnie aż do momentu fermentacji z 15 Blg spadło do 5 Blg. Wyczytałem że w takim przypadku warto przenieść fermentor w chłodniejsze miejsce, tak zrobiłem. Spadło do 3 Blg. Myślałem że będzie już wszystko dobrze, aż 10 dnia otworzyłem na chwilę fermentor żeby zobaczyć jak to wygląda. Moim oczom ukazał się ten widok. . Infekcja? Wyczytałem że możliwe że to drożdże i chmieliny, chmiel nie chciał opaść początkowo na dno więc lekko postukałem w fermentor co jakiś czas. Dajcie znać. Pozdrawiam i miłego dnia! Z tych zdjęć wygląda na normalne resztki drożdży. Gdzie wyczytałeś, żeby na koniec fermentacji obniżać temperaturę? Raczej się podwyższa, cold crash można robić dopiero po zakończeniu fermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karol Michalik Opublikowano 3 Maja 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2020 1 minutę temu, punix napisał: Z tych zdjęć wygląda na normalne resztki drożdży. Gdzie wyczytałeś, żeby na koniec fermentacji obniżać temperaturę? Raczej się podwyższa, cold crash można robić dopiero po zakończeniu fermentacji. Dziękuje za odpowiedź, wyczytałem na innym forum, czyli co teraz zrobić? bo już od 2 dni nie spada poniżej 3Blg? butelkować? czy poczekać aż te drożdże same z siebie opadną? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skazi Opublikowano 3 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2020 (edytowane) Od infekcji to jest specjalny temat. Edytowane 3 Maja 2020 przez skazi zasada 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 3 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2020 16 minut temu, Karol Michalik napisał: Dziękuje za odpowiedź, wyczytałem na innym forum, czyli co teraz zrobić? bo już od 2 dni nie spada poniżej 3Blg? butelkować? czy poczekać aż te drożdże same z siebie opadną? To akurat nienajlepsza opcja, bo można uśpić drożdże. Zostaw jeszcze przynajmniej na kilka dni, nawet jak blg nie spada, to niech jeszcze drożdże posprzątają po sobie. A na przyszłość, to rzeczywiście skazi ma rację z tematem o infekcjach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 3 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2020 1 godzinę temu, Karol Michalik napisał: Wyczytałem że w takim przypadku warto przenieść fermentor w chłodniejsze miejsce, tak zrobiłem. To następnym razem czytaj piwo.org ? To 15, więc polecam Ci poczekać jeszcze z tydzień przed butelkowanie. Na chwile obecną wygląda wszystko normalnie. To US05? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karol Michalik Opublikowano 3 Maja 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2020 4 godziny temu, Gawron napisał: To następnym razem czytaj piwo.org ? To 15, więc polecam Ci poczekać jeszcze z tydzień przed butelkowanie. Na chwile obecną wygląda wszystko normalnie. To US05? Dobrze, dziekuje, tak to US05 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 3 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2020 23 minuty temu, Karol Michalik napisał: tak to US05 One często tak wyglądają. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się