Betfard Opublikowano 3 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2020 Cześć Mam już za sobą kilkanaście warek, udanych mniej lub bardziej. Teraz postanowiłem uwarzyć West coast IPA w wersji sesyjnej, jako lekkie orzeźwiające piwo na upały. Chciałbym też zrobić piwo na tyle pijalne by zachęcić znajomych malkontentów w temacie kraftów dlatego celuje w niską goryczkę. Ze swojego poprzedniego podejścia do APA nie jestem zadowolony więc proszę o rady i korekcje. Warka: 20L Zasyp: 4,5kg Pale ale 0,5kg Pszeniczny Zacieranie: 45 minut - 62°C 15 minut - 72°C Chmielenie: 30 minut - 25g Citra 10 minut - 20g Mosaic 0 minut(Whirlpool) - 25g citra Na zimno 5 dni - 50g Citra + 30g Mosaic Drożdże: Fermentum mobile: Kalifornijska gorączka Planowane blg: około 12,5 Planowane IBU około 35 Pytania i uwagi własne: Do chmielenia na zimno chciałem zastosować hop spider(oczywiście po odkażeniu) żeby uniknąć dodatkowej filtracji przed butelkowaniem. Zastanawiam się nad zdaniem drożdży, bez startera, kończy mi się ekstrakt a ale i to poniżej 13 wydaje się na tyle słabe, żeby dały sobie radę. Zastanawiam się jeszcze nad tymi dodatkami/zamiennikami: - Zastąpić część pszenicznego resztką Carawheata który został mi z Weizena - Użyć mchu irlandzkiego dla lepszej klarowności(chociaż obawiam się, że osłabi to pianę) - Użyć skórki z pomarańczy(nie wiem nawet na jakim etapie się jej używa) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 4 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2020 10 godzin temu, Betfard napisał: Cześć Mam już za sobą kilkanaście warek, udanych mniej lub bardziej. Teraz postanowiłem uwarzyć West coast IPA w wersji sesyjnej, jako lekkie orzeźwiające piwo na upały. Chciałbym też zrobić piwo na tyle pijalne by zachęcić znajomych malkontentów w temacie kraftów dlatego celuje w niską goryczkę. Ze swojego poprzedniego podejścia do APA nie jestem zadowolony więc proszę o rady i korekcje. Warka: 20L Zasyp: 4,5kg Pale ale 0,5kg Pszeniczny Zacieranie: 45 minut - 62°C 15 minut - 72°C Chmielenie: 30 minut - 25g Citra 10 minut - 20g Mosaic 0 minut(Whirlpool) - 25g citra Na zimno 5 dni - 50g Citra + 30g Mosaic Drożdże: Fermentum mobile: Kalifornijska gorączka Planowane blg: około 12,5 Planowane IBU około 35 Pytania i uwagi własne: Do chmielenia na zimno chciałem zastosować hop spider(oczywiście po odkażeniu) żeby uniknąć dodatkowej filtracji przed butelkowaniem. Zastanawiam się nad zdaniem drożdży, bez startera, kończy mi się ekstrakt a ale i to poniżej 13 wydaje się na tyle słabe, żeby dały sobie radę. Zastanawiam się jeszcze nad tymi dodatkami/zamiennikami: - Zastąpić część pszenicznego resztką Carawheata który został mi z Weizena - Użyć mchu irlandzkiego dla lepszej klarowności(chociaż obawiam się, że osłabi to pianę) - Użyć skórki z pomarańczy(nie wiem nawet na jakim etapie się jej używa) FM bez startera to słaby pomysł, lepiej dokupić ekstrakt. Jeśli to ma być west coast, to nad karmelem bym się nie zastanawiał. Mech irlandzki polepsza klarowność piwa, piany raczej nie rujnuje. Co do skórki - zawsze zanim coś dodasz, warto sobie zadać pytanie: po co? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 4 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2020 Po pierwsze jeśli chodzi o terminologię to niska goryczka i west coast się wyklucza. Używanie drożdży płynnych bez startera absolutnie odpada. Żadnych karmeli bym do west coasta nie dodawał. Mech irlandzki nie osłabia piany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Betfard Opublikowano 4 Maja 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2020 2 godziny temu, punix napisał: Co do skórki - zawsze zanim coś dodasz, warto sobie zadać pytanie: po co? Myślałem o podbiciu posmaków cytrusowych do maximum, wiem że do takich Wittbierów dodaje się skórke pomarańczową. 35 minut temu, Oskaliber napisał: Po pierwsze jeśli chodzi o terminologię to niska goryczka i west coast się wyklucza. Inspirowałem się tym: https://www.polskikraft.pl/piwo/browar-konstancin-session-west-coast-ipa_5775 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 4 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2020 (edytowane) Nie wszystko w polskim krafcie jest godne aby się tym inspirować, rzekłbym wręcz że zdecydowana mniejszość. Także malkontenci nie są, w moim doświadczeniu, godni tego żeby ich przekonywać, to zwykle jest frustrujące doświadczenie dla obu stron, niech sobie piją swoje Harnasie. Z twojego przepisu wyjdzie ładna APA, "Session IPA" bym tego nie nazwał, z drugiej strony to i tak jest pseudostyl wzięty z sufitu, więc nikt ci nie zabroni. Aha, no i do tego piwa potrzeba jakieś 190mld komórek: https://www.brewersfriend.com/yeast-pitch-rate-and-starter-calculator/ Edytowane 4 Maja 2020 przez dirk gently Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ogoun Opublikowano 5 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2020 Te drożdże dość ładnie osiadają przy cold crashu, nie wiem czy tu mech coś zmieni. Jak chcesz super klarowne, możesz rozważyć żelatynę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 5 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2020 Mech jest do wytrącania białek odpowiedzialnych za zmętnienie na zimno, a nie do osadów drożdżowych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 10 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2020 Takie coś dzisiaj przeczytałem. Trochę późno, ale może się przyda: https://www.homebrewersassociation.org/how-to-brew/10-tips-on-homebrewing-west-coast-ipa-from-beachwood-brewing/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się