Wuuu Opublikowano 9 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2020 Skopiowałem ze swoich zapisków, bo w 1 poście jest limit zdjęć, a chciałbym mieć pod ręką w jednym temacie. Post z 12.04.2020: Jakiś czas temu postanowiłem, że pobawię się w mały chmielnik w ogródku. W tym poście będę notował rozwój roślinek. Od jednego z naszych forumowiczów pod koniec stycznia nabyłem karpy Centennial, East Kent i Hallertau. Nie miałem za bardzo jak je przechowywać do wiosny, więc stwierdziłem, że skoro zima taka łagodna to zakopię od razu w ziemi. Prócz nawozu ze skórki banana (gdzieś przeczytałem, że się sprawdza) zakopanym pod karpami nie robiłem nic więcej, zasadzone w mojej kamienistej ogródkowej ziemi. Kilka dni temu pojawiły się pierwsze pędy na powierzchni. Jakież było moje rozczarowanie, gdy dowiedziałem się z forum i internetów, że teraz powinienem ogłowić wszystkie karpy, czyli wyciąć wszystko co mi wyrosło. Ma to na niby celu "nadanie rytmu" roślinom, a młode pędy i tak by nie przetrwały możliwych kwietniowych przymrozków. Także wziąłem ostre nożyczki i z bólem serca zabrałem się za "wycinkę". Zgodnie z instrukcją odkopałem wokół każdej karpy dołek na ok 5-7 cm i poobcinałem końcówki starych pędów. Przed i po: (od prawej strony płotu) Hallertau East Kent Goldings Centennial Ostatniego Centenniala potraktowałem dość ulgowo, bo jednak ukorzenienie miał słabe, nie chciałem go za bardzo nadwyrężać. Ale okazało się, że były to podwójne sztobry, więc jedną posadziłem obok. Zasypałem wszystko ziemią z małymi kopczykami, podlałem solidnie i teoretycznie (jak nic nie spartoliłem) to do maja ma mi wszystko ładnie odrosnąć. No ciekaw jestem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wuuu Opublikowano 9 Maja 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2020 Już się zacząłem martwić, a jednak po niecałym miesiącu od ogłowienia, spod ziemi wyrosły świeżutkie pędy! Póki co z Hellertau i Centenniala nowej, odseparowanej sztobry. Hellertau: Centennial: Stanczu 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wuuu Opublikowano 10 Maja 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2020 I kolejne 2 sadzonki wyszły.East Kent:I pierwszy Centennial:Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wuuu Opublikowano 18 Maja 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2020 Jest progres! Nie wiem czy to zasługa uniwersalnego nawozu "Azofoska" czy naturalna kolej rzeczy, ale wszystkie chmiele wystrzeliły mocno w górę i pędy wypuściły listki. Dopiero na dużym powiększeniu zdjęć zauważyłem gdzieniegdzie mszyce - trzeba będzie się nimi zająć. Hellertau: East Kent: (2 pędy) Centennial I: (3 pędy) Centennial II: (2 pędy) anatom 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wuuu Opublikowano 18 Maja 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2020 Potraktowałem te mszyce wywarem z cebuli. Sposób znalazlem w internetach. Dałem 10g pokrojone cebuli na 1.2l wody. Gotowanie na małej mocy 30 minut. Schłodziłem i solidnie spryskałem roślinki. Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wuuu Opublikowano 27 Maja 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2020 (edytowane) Wywar z cebuli tak średnio bym powiedział - nie ubił mszyc. Wersja x20 z 1 dużą cebulą na 1l trochę lepiej załatwiła sprawę (taki przepis też w internetach Chmiele rosną aż miło. Naprowadziłem dziś na żyłki największe pędy. Żyłki na patencie owinięte na śruby od zabezpieczenia bębna pralki, wbite młotkiem w ziemię i przymocowane do góry ogrodzenia. Hellertau: EKG: Centennial I: (dostał trochę biedaczek przy przekopywaniu ogródka ziemią. Dwa małe pędy ułamały się przy ziemi, największy lekko w połowie) Centennial II: Edytowane 27 Maja 2020 przez Wuuu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wuuu Opublikowano 27 Czerwca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2020 (edytowane) Po miesiącu roślinki nie do poznania. Niektórym skończyły się już prowadnice i myślę jakby je tu pokierować. Kolejna relacja pewnie jak zaczną się rozwijać jakieś szyszki. Cenntenial II: Centennial I: To ten co został uszkodzony na początku, ale w końcu się odbił. East Kent: Ma jeszcze trzeci mniejszy pęd, który gdzieś tam wije się po ziemi. Hellertau: Edytowane 27 Czerwca 2020 przez Wuuu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 27 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2020 Poziomo po płocie też pójdzie. Bluszcz jest dość agresywny (system korzeniowy), musisz na niego uważać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wuuu Opublikowano 27 Czerwca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2020 Tylko jedną nadprogramową sztobrę posadziłem obok bluszczu. Może na kolejny rok ją przesadzę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sumikk Opublikowano 27 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2020 A pryskałeś je już czymś na mszyce i mączniaka ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wuuu Opublikowano 27 Czerwca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2020 Na mszyce domowym sposobem - roztwór z cebuli i jakoś nie widzę ich aktualnie. Mączniaka też nie zaobserwowałem.A co w razie czego jest na niego dobre?Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sumikk Opublikowano 27 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2020 30 minut temu, Wuuu napisał: A co w razie czego jest na niego dobre? Hah ja dopiero pierwszy rok mam sadzonki i też się nie znam, na mszyce pryskałem substral polysect i pomaga a na mączniaka to miedzianem. Do ok 50cm oberwałem wszystkie liście i odrosty a szczególnie te zniszczone przez mączniaka lub inne dziadostwo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 27 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2020 W sprawach wszelkich amatorskich upraw szczerze polecam https://poradnikogrodniczy.pl/ Trochę spamują produktami sponsorów, ale jest mnóstwo porad na domowe środki bio, a artykuły piszą specjaliści. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sumikk Opublikowano 28 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2020 Mi najładniej rośnie lubelski, sadzonki kupiłem dwuletnie. Tylko coś mi wyżera dziury w liściach, tyko nie wiem co bo żadnego owada nie zaobserwowałem ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rolnik Sam w Dolinie Opublikowano 28 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2020 Może ślimory Jak dawno wsadziłeś ten krzaczek? Jakub Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sumikk Opublikowano 28 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2020 (edytowane) Okolo miesiąc temu, 22 maja przyszły sadzonki, miały ok 30-40cm Polecam tego sprzedającego, sadzonki przyszły super zapakowane i spore. Edytowane 28 Czerwca 2020 przez Sumikk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rolnik Sam w Dolinie Opublikowano 28 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2020 A to kupiłem od tego samego gościa - Sybillę i Lubelskiego. Niestety podczas rozpakowywania lub sadzenia straciłem stożki wzrostu ;( ale chyba już rosną kolejne. Ja wsadziłem jakiś tydzień temu. Mam nadzieję, że niedługo będę głównie używał swoich chmieli Jakub Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wuuu Opublikowano 2 Sierpnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2020 (edytowane) Chmiel znów nie do poznania, mocno się rozrósł na boki. W Hallertau i jednym Centannialu już chyba kształtują się pierwsze szyszki. Hallertau: Czy to zalążki szyszek? East Kent: Trochę go dopadły mszyce i część listków nieco skarlała, ale już kryzys zażegnany. Centennial I: To ten co na starcie miał złamaną łodygę, ale po kilku tygodniach odbił ładnie. Główny pęd owija się już w okół słupa (tak, mam słup energetyczny na podwórku) I tu też już pierwsze szyszki? Centennial II: Ten idzie jak szalony, główny pęd najdłuższy ze wszystkich, już nim zawracam, może ma z 6m. Boczne też się wiją jeszcze na 3 m w lewo, ale tu nie widać jeszcze zalążków szyszek. Edytowane 2 Sierpnia 2020 przez Wuuu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paulox81 Opublikowano 6 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2020 To i ja się pochwalę - najlepiej mi się rozrósł PERLE Posiadam też Centennial, Sybillę i Kent Goldings. Wuuu 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sumikk Opublikowano 7 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2020 (edytowane) U mnie już piękne szyszki centennial ? Edytowane 9 Sierpnia 2020 przez Sumikk Wuuu 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wuuu Opublikowano 18 Sierpnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2020 (edytowane) Szyszki rozwijają się pięknie na każdym chmielu. Największe w Centennial I East Kent: Centenial II: i Hallertau: Edytowane 18 Sierpnia 2020 przez Wuuu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rolnik Sam w Dolinie Opublikowano 19 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2020 Piękne. Ja niestety wsadziłem dwie sadzonki za późno w tym roku. Rosną, ale nie zdążą na pewno utworzyć szyszek. Liczę na przyszły sezon Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paulox81 Opublikowano 28 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2020 Czy to normalne, że po zerwaniu szyszki i po "rozłupaniu" płatków nawet jak widać żółty pyłek to czuć jedynie zapach trawy, zero aromatów typowych dla chmielu? Oto moje szyszki: Perle: Sybilla: Rolnik Sam w Dolinie 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sumikk Opublikowano 28 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2020 Może za wcześnie zwrwane, jeszcze nie dojrzały paulox81 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Joosto Opublikowano 28 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2020 5 godzin temu, paulox81 napisał: Czy to normalne, że po zerwaniu szyszki i po "rozłupaniu" płatków nawet jak widać żółty pyłek to czuć jedynie zapach trawy, zero aromatów typowych dla chmielu? Są niedojrzałe. Dojrzała szyszka jest szeleszcząca pod palcami a po roztarciu nie ma wody tylko lepkie żywice chmielowe. paulox81 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi