brunet_po_prawej Opublikowano 11 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2020 Nie wiem czy w dobry miejscu szukam informacji, ale próbuję! Wczoraj uwarzyłem pierwsze w życiu AIPA, fermentacja z lekkim poślizgiem, ale ruszyła. W związku ze stylem będę chmielił na zimno. Chmiel został mi w saszetkach, niektóre musiał otworzyć podczas chmielenia na goryczkę. Resztkę w miarę szczelnie pozamykałem i włożyłem do zamrażalnika. I moje obawy są o to czy mogę takie otwarte wcześniej chmiele (ale przetrzymywane obecnie w zamrażarce) wsypać bezpośrednio na chmielenie na zimno czy musze jeszcze jakoś je sterylizować (jeśli tak to jak!?). Gdzieś tam doczytałem, że takie świeżo otwarte chmiele można śmiało sypać. No ale ja mam już otwarte tyle, że zamrożone. Ewentualnie mogę kupić nowe hermetycznie zamknięte, a te zostawić na kolejne warki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 11 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2020 7 minut temu, brunet_po_prawej napisał: Nie wiem czy w dobry miejscu szukam informacji, ale próbuję! Wczoraj uwarzyłem pierwsze w życiu AIPA, fermentacja z lekkim poślizgiem, ale ruszyła. W związku ze stylem będę chmielił na zimno. Chmiel został mi w saszetkach, niektóre musiał otworzyć podczas chmielenia na goryczkę. Resztkę w miarę szczelnie pozamykałem i włożyłem do zamrażalnika. I moje obawy są o to czy mogę takie otwarte wcześniej chmiele (ale przetrzymywane obecnie w zamrażarce) wsypać bezpośrednio na chmielenie na zimno czy musze jeszcze jakoś je sterylizować (jeśli tak to jak!?). Gdzieś tam doczytałem, że takie świeżo otwarte chmiele można śmiało sypać. No ale ja mam już otwarte tyle, że zamrożone. Ewentualnie mogę kupić nowe hermetycznie zamknięte, a te zostawić na kolejne warki. Możesz sypać te, bezpośrednio z torebki (albo po odważeniu). Ogólnie chmiel nie jest środowiskiem, które mikroby chętnie kolonizują. Ogólnie, każdy kupiony chmiel najlepiej trzymać w zamrażalniku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hophead Opublikowano 11 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2020 Chmiel zw na swoje właściwości antyseptyczne można sypać beż dezynfekcji. Jedyne czego był się obawiał to utlenienie. Chmiel trzymany w otwartym worku szybko traci na aromacie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 11 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2020 29 minut temu, brunet_po_prawej napisał: Ewentualnie mogę kupić nowe hermetycznie zamknięte Musisz sobie uświadomić, że chmiel nie jest obrabiany paczkowany w jakiś specjalnych warunkach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
c64club Opublikowano 11 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2020 Trzymasz w zamrażalniku w szczelnym opakowaniu, odsypujesz tyle ile potrzebujesz, resztę zamkniętą z powrotem do zamrażalnika. Praktycznie się nei starzeje, albo na tyle wolno że zdążysz zużyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brunet_po_prawej Opublikowano 12 Maja 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2020 Chmiel trzymany w otwartym worku szybko traci na aromacie.Mój jest na tyle szczelnie zamknięty, że aromatów tracić nie powinien. Wszystkim baaaaardzo dziękuje!Jak zwykle można na Was liczyć Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się