Jump to content

chmiel mrożony


Recommended Posts

Nie wiem czy w dobry miejscu szukam informacji, ale próbuję!

 

Wczoraj uwarzyłem pierwsze w życiu AIPA, fermentacja z lekkim poślizgiem, ale ruszyła. W związku ze stylem będę chmielił na zimno. Chmiel został mi w saszetkach, niektóre musiał otworzyć podczas chmielenia na goryczkę. Resztkę w miarę szczelnie pozamykałem i włożyłem do zamrażalnika. 

I moje obawy są o to czy mogę takie otwarte wcześniej chmiele (ale przetrzymywane obecnie w zamrażarce) wsypać bezpośrednio na chmielenie na zimno czy musze jeszcze jakoś je sterylizować (jeśli tak to jak!?). 

 

Gdzieś tam doczytałem, że takie świeżo otwarte chmiele można śmiało sypać. No ale ja mam już otwarte tyle, że zamrożone.

 

Ewentualnie mogę kupić nowe hermetycznie zamknięte, a te zostawić na kolejne warki.

Link to comment
Share on other sites

7 minut temu, brunet_po_prawej napisał:

Nie wiem czy w dobry miejscu szukam informacji, ale próbuję!

 

Wczoraj uwarzyłem pierwsze w życiu AIPA, fermentacja z lekkim poślizgiem, ale ruszyła. W związku ze stylem będę chmielił na zimno. Chmiel został mi w saszetkach, niektóre musiał otworzyć podczas chmielenia na goryczkę. Resztkę w miarę szczelnie pozamykałem i włożyłem do zamrażalnika. 

I moje obawy są o to czy mogę takie otwarte wcześniej chmiele (ale przetrzymywane obecnie w zamrażarce) wsypać bezpośrednio na chmielenie na zimno czy musze jeszcze jakoś je sterylizować (jeśli tak to jak!?). 

 

Gdzieś tam doczytałem, że takie świeżo otwarte chmiele można śmiało sypać. No ale ja mam już otwarte tyle, że zamrożone.

 

Ewentualnie mogę kupić nowe hermetycznie zamknięte, a te zostawić na kolejne warki.

 

Możesz sypać te, bezpośrednio z torebki (albo po odważeniu). Ogólnie chmiel nie jest środowiskiem, które mikroby chętnie kolonizują.

Ogólnie, każdy kupiony chmiel najlepiej trzymać w zamrażalniku.

Link to comment
Share on other sites

Chmiel zw na swoje właściwości antyseptyczne można sypać beż dezynfekcji. Jedyne czego był się obawiał to utlenienie. Chmiel trzymany w otwartym worku szybko traci na aromacie.

Link to comment
Share on other sites

Trzymasz w zamrażalniku w szczelnym opakowaniu, odsypujesz tyle ile potrzebujesz, resztę zamkniętą z powrotem do zamrażalnika. Praktycznie się nei starzeje, albo na tyle wolno że zdążysz zużyć.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.