brunet_po_prawej Posted May 11, 2020 Share Posted May 11, 2020 Nie wiem czy w dobry miejscu szukam informacji, ale próbuję! Wczoraj uwarzyłem pierwsze w życiu AIPA, fermentacja z lekkim poślizgiem, ale ruszyła. W związku ze stylem będę chmielił na zimno. Chmiel został mi w saszetkach, niektóre musiał otworzyć podczas chmielenia na goryczkę. Resztkę w miarę szczelnie pozamykałem i włożyłem do zamrażalnika. I moje obawy są o to czy mogę takie otwarte wcześniej chmiele (ale przetrzymywane obecnie w zamrażarce) wsypać bezpośrednio na chmielenie na zimno czy musze jeszcze jakoś je sterylizować (jeśli tak to jak!?). Gdzieś tam doczytałem, że takie świeżo otwarte chmiele można śmiało sypać. No ale ja mam już otwarte tyle, że zamrożone. Ewentualnie mogę kupić nowe hermetycznie zamknięte, a te zostawić na kolejne warki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
punix Posted May 11, 2020 Share Posted May 11, 2020 7 minut temu, brunet_po_prawej napisał: Nie wiem czy w dobry miejscu szukam informacji, ale próbuję! Wczoraj uwarzyłem pierwsze w życiu AIPA, fermentacja z lekkim poślizgiem, ale ruszyła. W związku ze stylem będę chmielił na zimno. Chmiel został mi w saszetkach, niektóre musiał otworzyć podczas chmielenia na goryczkę. Resztkę w miarę szczelnie pozamykałem i włożyłem do zamrażalnika. I moje obawy są o to czy mogę takie otwarte wcześniej chmiele (ale przetrzymywane obecnie w zamrażarce) wsypać bezpośrednio na chmielenie na zimno czy musze jeszcze jakoś je sterylizować (jeśli tak to jak!?). Gdzieś tam doczytałem, że takie świeżo otwarte chmiele można śmiało sypać. No ale ja mam już otwarte tyle, że zamrożone. Ewentualnie mogę kupić nowe hermetycznie zamknięte, a te zostawić na kolejne warki. Możesz sypać te, bezpośrednio z torebki (albo po odważeniu). Ogólnie chmiel nie jest środowiskiem, które mikroby chętnie kolonizują. Ogólnie, każdy kupiony chmiel najlepiej trzymać w zamrażalniku. Link to comment Share on other sites More sharing options...
hophead Posted May 11, 2020 Share Posted May 11, 2020 Chmiel zw na swoje właściwości antyseptyczne można sypać beż dezynfekcji. Jedyne czego był się obawiał to utlenienie. Chmiel trzymany w otwartym worku szybko traci na aromacie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
dziedzicpruski Posted May 11, 2020 Share Posted May 11, 2020 29 minut temu, brunet_po_prawej napisał: Ewentualnie mogę kupić nowe hermetycznie zamknięte Musisz sobie uświadomić, że chmiel nie jest obrabiany paczkowany w jakiś specjalnych warunkach. Link to comment Share on other sites More sharing options...
c64club Posted May 11, 2020 Share Posted May 11, 2020 Trzymasz w zamrażalniku w szczelnym opakowaniu, odsypujesz tyle ile potrzebujesz, resztę zamkniętą z powrotem do zamrażalnika. Praktycznie się nei starzeje, albo na tyle wolno że zdążysz zużyć. Link to comment Share on other sites More sharing options...
brunet_po_prawej Posted May 12, 2020 Author Share Posted May 12, 2020 Chmiel trzymany w otwartym worku szybko traci na aromacie.Mój jest na tyle szczelnie zamknięty, że aromatów tracić nie powinien. Wszystkim baaaaardzo dziękuje!Jak zwykle można na Was liczyć Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now