Maciekk01 Opublikowano 21 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2020 Witam wszystkich, Ostatnio postanowiłem spróbować z warzeniem piwa, ale niestety nie zagłębiłem się w temat dostatecznie i dopiero po znalezieniu tego forum z przerażeniem stwierdziłem, że jest gorzej niż myślałem. Od początku, zacier gotowałem dłużej niż na instrukcji i temperatura zdarzało się, że była większa. Nie mogłem wycyrklować jak ustawić kuchenkę, żeby była w miarę stała temperatura. Później fermentację zacząłem też w zbyt wysokiej temp. Wg instrukcji 18-21 stopni. W pokoju miałem 21-22 i dopiero tu na forum doczytałem, że temperatura fermentacji to nie to samo co temperatura otoczenia. Temperatura fermentacji na początku była 25-26 stopni. Teraz po 13 dniach fermentacji temperatura jest 21 stopni, ale po przeczytaniu kilku wątków juz jej nie obniżam, żeby nie dobić drożdży. Cały czas na piwie sa jakby pęcherzyki powietrza, załączam zdjęcia z poniedziałku, ale dziś nie wiele to się różni. W piątek po 7 dniach fermentacji było 4blg, w poniedziałek po 10 dniach ok. 3,5blg. Po otwarciu fermentora zapach jest ładny, taki cytrynowy. Jednak z bliska bardzo mocno czuć drożdże, nie wiem czy to normalne. W smaku goryczkowe, nie czuć nic kwaśnego. Surowce miałem z gotowego zestawu, link: https://twojbrowar.pl/pl/zestawy-surowcow-piwo-domowe/730-american-bitter-zestaw-surowcow-na-piwo-domowe.html?search_query=Bitter&results=85. Piwo cały czas "bulgocze" ostatnio mniej, ale i tak dosyć często. Raz na ok. 20-30 min. Też nie wiem, czy po takim czasie to normalne. Czy moglibyście być tak uprzejmi, rzucić okiem na zdjęcia czy to wygląda ok. Boje się, że wszystko pójdzie w ścieki, ale jak mam czekać i wylać za tydzień, to wolałbym od razu i próbować drugi raz. Z góry dziękuję za pomoc! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sihox Opublikowano 21 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2020 4 minuty temu, Maciekk01 napisał: z przerażeniem stwierdziłem, że jest gorzej niż myślałem Spokojnie - z każdą kolejną warką będzie tylko lepiej 5 minut temu, Maciekk01 napisał: Czy moglibyście być tak uprzejmi, rzucić okiem na zdjęcia czy to wygląda ok. Boje się, że wszystko pójdzie w ścieki, ale jak mam czekać i wylać za tydzień, to wolałbym od razu i próbować drugi raz. Wygląda jak najbardziej w porządku. Nawet jakoś mało pozostałości po pianie na ściankach fermentora jak na tak wysoką temperaturę fermentacji. Daj mu spokojnie dofermentować, a w tym czasie poszperaj na forum by rozwiać różne wątpliwości, które Ci się pojawiły podczas tego warzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rkkr Opublikowano 21 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2020 Zostaw jeszcze na dwa tygodnie w tej temperaturze, a potem butelkuj, a w kolejnej warce przypilnuj temperatury fermentacji... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekk01 Opublikowano 21 Maja 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2020 Bardzo dziękuję za odpowiedzi! Uspokoiliście mnie Przy kolejnych na pewno będę bardziej wszystkiego pilnował. 4 tygodnie fermentacji to nie będzie za długo? Po tym czasie już nie zlewać na cichą fermentację tylko od razu butelkować? Zapach drożdży na tym etapie to też nic niezwykłego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 21 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2020 3 minuty temu, Maciekk01 napisał: Bardzo dziękuję za odpowiedzi! Uspokoiliście mnie Przy kolejnych na pewno będę bardziej wszystkiego pilnował. 4 tygodnie fermentacji to nie będzie za długo? Po tym czasie już nie zlewać na cichą fermentację tylko od razu butelkować? Zapach drożdży na tym etapie to też nic niezwykłego? Lepiej dłużej, niż zbyt krótko. Przy 4 tygodniach nie masz się czego obawiać. Przelewanie "na cichą" zdecydowanie nie jest konieczne. Zapach drożdżowy to nic niezwykłego, podczas fermentacji mamy sporo aromatów, których w gotowym piwie nie będzie. Ze zdjęć delikatnie podejrzanie wygląda błona na tafli, ale to może być kwestia zdjęcia, ewentualnie twardsza woda - o ile nie urośnie i organoleptycznie będzie dobre, nie ma się czym przejmować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tortoise Opublikowano 21 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2020 Nie będzie za długo i od razu możesz butelkować. Jeśli nie zbierasz gęstwy z drożdży, to w ogóle nie ma potrzeby przelewać piwa na cichą do innego fermentora. Całość fermentacji można przeprowadzić w jednym wiadrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekk01 Opublikowano 21 Maja 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2020 Ok Mam jeszcze jedno, ostatnie mam nadzieję, pytanie. Czy sprawdzać blg przez te kolejne dwa tyg? Czy lepiej zostawić w spokoju i za dwa tygodnie butelkować bez sprawdzania? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Suchejroo Opublikowano 21 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2020 49 minut temu, Maciekk01 napisał: Ok Mam jeszcze jedno, ostatnie mam nadzieję, pytanie. Czy sprawdzać blg przez te kolejne dwa tyg? Czy lepiej zostawić w spokoju i za dwa tygodnie butelkować bez sprawdzania? Sprawdzić przed butelkowaniem i tyle. Będziesz wiedział ile % odfermentowało - chyba ze nie znasz początkowej wartości Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekk01 Opublikowano 21 Maja 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2020 Początkowo miało ok 11blg. Ok, to zmierzę przed samym butelkowaniem. Jeszcze raz dziękuję wszystkim za pomoc! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Suchejroo Opublikowano 22 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2020 9 godzin temu, Maciekk01 napisał: Początkowo miało ok 11blg. Ok, to zmierzę przed samym butelkowaniem. Jeszcze raz dziękuję wszystkim za pomoc! ok, a w ogóle jakich drożdży użyleś bo nie mogę znaleźć informacji? Dość mała i niska obręcz po drożdzach została, jak ktoś wspomniał wcześniej, dziwne jak na tak wysoką temp fermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekk01 Opublikowano 22 Maja 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2020 https://twojbrowar.pl/pl/drozdze-suche/1050-us-west-coast-m40-mangrove-jack-s-.html?search_query=Mangrove&results=159 Drożdży sam nie dobierałem, były w zestawie surowców. Przed dodaniem drożdży wyspałem je do przegotowanej wody. Woda miała 30stopni. Przykryłem folia aluminiowa i po 30 minutach dodałem do fermentora. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Suchejroo Opublikowano 22 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2020 2 godziny temu, Maciekk01 napisał: https://twojbrowar.pl/pl/drozdze-suche/1050-us-west-coast-m40-mangrove-jack-s-.html?search_query=Mangrove&results=159 Drożdży sam nie dobierałem, były w zestawie surowców. Przed dodaniem drożdży wyspałem je do przegotowanej wody. Woda miała 30stopni. Przykryłem folia aluminiowa i po 30 minutach dodałem do fermentora. Pytam dlatego, bo w zestawie który podałeś napisane jest, że drożdże się nie znajdują w zestawie i należy je dokupić osobno, a sklep poleca 3 rodzaje, między innymi te co podales. Nie wiem jak te drożdze sie zachowują, np na US05 raczej w tych temperaturach mialbys dużą czape piany i obręcz po fermentacji. Chyba że mialeś wieko od fermentora uchylone. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekk01 Opublikowano 23 Maja 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2020 Wieko było szczelnie zamknięte. Nie wiem dokładnie co znaczy wysoka piana, ale kilka cm miała na pewno. Chociaż do wieka jej było daleko Wydaje mi się, że na początku fermentacja ostro ruszyła, bo z rurki fermentacyjnej aż wylała się część wody. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Suchejroo Opublikowano 23 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2020 2 godziny temu, Maciekk01 napisał: Wieko było szczelnie zamknięte. Nie wiem dokładnie co znaczy wysoka piana, ale kilka cm miała na pewno. Chociaż do wieka jej było daleko Wydaje mi się, że na początku fermentacja ostro ruszyła, bo z rurki fermentacyjnej aż wylała się część wody. No poznasz po kilku warkach. Moge Ci poniżej pokazać moją. Ale to wszystko zalezy od szczepu drozdzy, ich kondycji, ilosci oraz temp fermentacji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekk01 Opublikowano 23 Maja 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2020 (edytowane) Hmm moja faktycznie była niższa. Nie pomyślałem i nie zrobiłem zdjęcia. Ale szczerze mówiąc, też nie przyglądałem się jakoś specjalnie, więc ciężko mi jednoznacznie ocenić. Po jakim czasie mniej więcej robi się taka piana? W przyszłym tygodniu będę miał sporo czasu i myślę już żeby uwarzyć drugą, bo do tej mam jednak ciągle obawy. Jakaś podpowiedź jakie piwo może fermentować w pokoju z temp ok 21-22 stopnie? Mogę jeszcze wynieść do garażu podziemnego, tam temperatura będzie kilka stopni niższa. Chciałbym, żeby przy drugiej temperatury zacierania i fermentacji były już na tip top Edytowane 23 Maja 2020 przez Maciekk01 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Suchejroo Opublikowano 23 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2020 7 minut temu, Maciekk01 napisał: Hmm moja faktycznie była niższa. Nie pomyślałem i nie zrobiłem zdjęcia. Ale szczerze mówiąc, też nie przyglądałem się jakoś specjalnie, więc ciężko mi jednoznacznie ocenić. Po jakim czasie mniej więcej robi się taka piana? W przyszłym tygodniu będę miał sporo czasu i myślę już żeby uwarzyć drugą, bo do tej mam jednak ciągle obawy. Jakaś podpowiedź jakie piwo może fermentować w pokoju z temp ok 21-22 stopnie? Mogę jeszcze wynieść do garażu podziemnego, tam temperatura będzie kilka stopni niższa. Chciałbym, żeby przy drugiej już temperatury zacierania i fermentacji były na tip top Piana robi się w pierwsze dni gdzie fermentacja jest najbardziej burzliwa. Czasami jest mała, szybko znika itp. Zależy od drożdzy. Te aktualnie moje drożdze (Hazy Daze II ) potrafią mieć czape swieżych drożdzy na powierzchni nawet po 3 tygodnaich w fermentorze, zawsze świeża czapa cały czas. Szczególnie na gęstwie. Polecam fermentacji w niższych temperaturach - zależy ile masz w garażu. Najlepiej 15st otoczenia jak cos. Wtedy około 17-19st fermentującego pwia będzie. Ja fermentuje w lodówce albo w piwnicy w 14 st C. Jeśli chodzi o drugą opcje to drożdze zadaje jak brzeczka ma 18stC i się schładza a drożdze podnoszą podczas fermentacji, więc się troche wyrównuje Bardzo dobre pwia wychodzą w taki sposób. Oczywiście jeszcze lepsze w lodówce ze sterownikiem ale to bajka na później. Podsumowując, mniej niż 18 st będzie dobrze jeśli masz w piwnicy. Drożdże jakies proste w obsludze oraz o czystym profilu np US05 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rkkr Opublikowano 23 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2020 (edytowane) 15 minut temu, Maciekk01 napisał: Mogę jeszcze wynieść do garażu podziemnego, tam temperatura będzie kilka stopni niższa. W temp. 15-16°C otoczenia możesz spokojnie przefermentować każde piwo górnej fermentacji, a gdy fermentacja bedzie przy końcu to wtedy wynieś do pokoju gdzie masz 21-22°C. Edytowane 23 Maja 2020 przez rkkr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekk01 Opublikowano 23 Maja 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2020 Piana na pewno nie była dłużej niż dzień czy max dwa dni. Także nie wiem, czy to wynik moich błędów, czy takie drożdże. I powiedziałabym, że była jakby mniej gęsta niż ta na zdjęciu. A drugie piwo myślałem o czyms takim: https://twojbrowar.pl/pl/zestawy-surowcow-piwo-domowe/719-grodziskie-piwo-zestaw-surowcow-na-piwo-domowe.html?search_query=Grodziskie&results=11 Czy te drożdże suche, które są polecane na stronie sklepu będą ok? Czy lepiej kupić te, które polecasz US05? Na razie wolę korzystać z gotowych zestawów surowców, przynajmniej dopóki nie ogarnę podstaw podstaw Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Suchejroo Opublikowano 23 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2020 3 godziny temu, Maciekk01 napisał: Piana na pewno nie była dłużej niż dzień czy max dwa dni. Także nie wiem, czy to wynik moich błędów, czy takie drożdże. I powiedziałabym, że była jakby mniej gęsta niż ta na zdjęciu. A drugie piwo myślałem o czyms takim: https://twojbrowar.pl/pl/zestawy-surowcow-piwo-domowe/719-grodziskie-piwo-zestaw-surowcow-na-piwo-domowe.html?search_query=Grodziskie&results=11 Czy te drożdże suche, które są polecane na stronie sklepu będą ok? Czy lepiej kupić te, które polecasz US05? Na razie wolę korzystać z gotowych zestawów surowców, przynajmniej dopóki nie ogarnę podstaw podstaw nie no do Grodziskiego to lepiej S-33 jak polecają, robiłem na nich jedne Grodziskie i było ok Co do piany to oznacza, że jest szansa, ze wysoka temperatura była. Tak jak wześniej pisałem, przy tej temp 2 dni i po zawodach sprawdz BLG, co 3 dni później, jak się nie zmieni to butla Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekk01 Opublikowano 24 Maja 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2020 Ok, jutro będę mierzył i zobaczymy jutro sprawdzę też temperature w garażu. Na oko obstawiam, że będzie jakieś 15 stopni, bo dosyć chłodno tam jest, więc myślę że do fermentacji będzie dobrze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Suchejroo Opublikowano 24 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2020 22 minuty temu, Maciekk01 napisał: Ok, jutro będę mierzył i zobaczymy jutro sprawdzę też temperature w garażu. Na oko obstawiam, że będzie jakieś 15 stopni, bo dosyć chłodno tam jest, więc myślę że do fermentacji będzie dobrze Jeśli 15 to idealnie powodzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekk01 Opublikowano 24 Maja 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2020 Nie dziękuję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekk01 Opublikowano 26 Maja 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2020 Blg 3 jest obecnie. Jakiś tydzień temu mierzyłem i było 3,5. Myślicie, że mogę butelkować czy zmierzyć jeszcze raz za kilka dni i dopiero wtedy, jeśli nie będzie spadać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 26 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2020 Najlepiej jakbyś w przeciągu kilku dni (2-3) miał takie samo wskazanie więc zmierz ponownie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekk01 Opublikowano 26 Maja 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2020 Ok, dzięki zmierzę jutro i jak będzie tak samo to butelkuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się