Jump to content

Pytanko o słód


Recommended Posts

O ile nie jest zawilgocony, zarobaczony itp. wg mnie można warzyć.

Ostatnio warzyłem z dodatkiem ok 3-letniego słodu Amber i wszystko było ok (oczywiście ten słód w naturalny sposób traci z wiekiem na intensywności, ale słodu bazowego to nie dotyczy w takim stopniu).

Link to comment
Share on other sites

4 minuty temu, Staszku napisał:

Przechowywany w suchym miejscu,  nie przemrożony, wizualnie wygląda jak świeży.

Zrobiłbym małą testową warkę żeby się przekonać czy wszystko faktycznie gra, jak wydajność etc. a potem jechał większe litraże/ zasypy.

Link to comment
Share on other sites

Też myślałem o teście. Tak też i zrobię.

Idźmy dalej. Chmiel amerykańce i nasze, próżniowo pakowany,  przechowywany w lodówce ok 3 st też około 3 lata pytanie- ile stracił

Link to comment
Share on other sites

59 minut temu, Staszku napisał:

Też myślałem o teście. Tak też i zrobię.

Idźmy dalej. Chmiel amerykańce i nasze, próżniowo pakowany,  przechowywany w lodówce ok 3 st też około 3 lata pytanie- ile stracił

 

Trzeba powąchać. Jak pachnie starą skarpetą, to do wyrzucenia. Jeśli zapach jest w miarę ok, to na goryczkę powinien dać radę, tylko pewnie z 30% α-kwasów będzie mniej. Na aromat za bardzo bym nie liczył po takim czasie. Możesz spróbować przy okazji tej testowej warki.

Link to comment
Share on other sites

Dzięki za pomoc, zrobię test, wrażenia opiszę, zawsze to jakieś nowe doświadczenia są!

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.