Skocz do zawartości

Pytanko o słód


Rekomendowane odpowiedzi

O ile nie jest zawilgocony, zarobaczony itp. wg mnie można warzyć.

Ostatnio warzyłem z dodatkiem ok 3-letniego słodu Amber i wszystko było ok (oczywiście ten słód w naturalny sposób traci z wiekiem na intensywności, ale słodu bazowego to nie dotyczy w takim stopniu).

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

4 minuty temu, Staszku napisał:

Przechowywany w suchym miejscu,  nie przemrożony, wizualnie wygląda jak świeży.

Zrobiłbym małą testową warkę żeby się przekonać czy wszystko faktycznie gra, jak wydajność etc. a potem jechał większe litraże/ zasypy.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Też myślałem o teście. Tak też i zrobię.

Idźmy dalej. Chmiel amerykańce i nasze, próżniowo pakowany,  przechowywany w lodówce ok 3 st też około 3 lata pytanie- ile stracił

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

59 minut temu, Staszku napisał:

Też myślałem o teście. Tak też i zrobię.

Idźmy dalej. Chmiel amerykańce i nasze, próżniowo pakowany,  przechowywany w lodówce ok 3 st też około 3 lata pytanie- ile stracił

 

Trzeba powąchać. Jak pachnie starą skarpetą, to do wyrzucenia. Jeśli zapach jest w miarę ok, to na goryczkę powinien dać radę, tylko pewnie z 30% α-kwasów będzie mniej. Na aromat za bardzo bym nie liczył po takim czasie. Możesz spróbować przy okazji tej testowej warki.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.