kamiss Posted May 26, 2020 Share Posted May 26, 2020 Cześć wszystkim, to mój pierwszy post na tym forum. Od dawna je śledzę, podobnie jak piwowarskie grupy na facebooku, przeczytałem ze 3 książki i piwowarstwie.. Chciałem już przejść od teorii do praktyki i zacząć warzyć w domu piwo, jednak mimo pewnego backgroundu jest nadal więcej pytań i wątpliwości niż odpowiedzi Planowałem kupić automat, jednak najmniejsze solidniejszych firm są co najmniej 25-30L (poza jednym 10L za kosmiczne pieniądze..), a to za dużo pod kątem objętości, miejsca i ceny. Rozważałem też coś w stylu warnika/pasteryzatora, ale to z kolei wymaga wielu przeróbek. Stąd narodził się pomysł na w sumie najbardziej klasyczne warzenie, tzn po prostu garnek stalowy na indukcję. I tu pojawią się kilka pytań: Czy do 10L gotowego piwa wystarczy garnek o pojemności 17L? Wg kalkulatora gotowanej brzeczki byłoby ok 13-14L więc już blisko limitu.. Jak przeprowadzić wysładzanie? Są wkłady filtracyjne, ale z tego co widziałem tylko do fermentorów 30L, do 15L nigdzie nie widziałem. Ewentualnie w pojemniku z kranikiem i wężykiem z oplotu? Czy warto zacierać po "amerykańsku" czyli w worku i z metalową kratką na dnie garnka żeby nic się nie przypaliło? Tylko wtedy już bez wysładzania, za to raczej mniej roboty i czyściej.. Szukać garnka od razu z kranikiem? Warto dopłacać? Wtedy rozumiem, że wysładzanie odbywa się w garnku w którym zacierałem, ale i tak trzeba przelać do fermentora i z powrotem do garnka.. Fermentować mógłbym np. w łazience, która jest typową łazienką w nowym budownictwie, czyli bez okna. Wtedy nie ma problemu z przezroczystym fermentorem? Czy wilgoć np. w czasie korzystania z prysznica będzie miała tu jakiś negatywny wpływ? Temperatura w łazience zwykle ma ok. 20-23 stopni C. Natomiast mieszkanie jest na parterze i i podłoga w łazience zawsze jest chłodniejsza (nie mierzyłem dokładnie).. zna ktoś z doświadczenia, czy w takim wypadku fermentujące piwo będzie miało nie więcej niż temp. otoczenia? Link to comment Share on other sites More sharing options...
rkkr Posted May 26, 2020 Share Posted May 26, 2020 Cześć. Ad1. Wystarczy. Jak chcesz mieć 10L gotowego piwa to będziesz wysładzał do ok.12-13L. Te 2-3L na odparowanie i na straty przy przelewaniu Ad2. Wężyk z oplotu Ci wystarczy Ad3. Nie wiem czy to ma sens przy pierwszych piwach. Jak zrobisz trochę warek to zaczniesz się zastanawiać nad optymalizacją procesu Ad4. Jeśli będziesz miał garnek z kranikiem to przed zacieraniem musisz zamontować w nim filtrator (czyli. np. wężyk z oplotu)... Wtedy wysładzasz bez przelewania. Jeśli nie masz kranika w garnku, w którym zacierasz to musisz zacier przelać do pojemnika z tymi dwoma rzeczami. Ad5. Dopóki nie postawisz fermentora na parapecie w pełnym słońcu to nie ma problemu. Zawsze możesz też lekko go czymś przykryć. Ad.6. Przy fermentacji wydziela się ciepło. Temperatura wewnątrz fermentora będzie wyższa o ok 2-3°C od temp. otoczenia. Z tym, że 20°C otoczenia to jest za dużo przy większości styli... Link to comment Share on other sites More sharing options...
kamiss Posted May 26, 2020 Author Share Posted May 26, 2020 Dzięki za odpowiedź. A jeśli fermentor stoi w temperaturze otoczenia powiedzmy 22 stopnie, a podłoga ma np. 17 stopni? Ta wymiana cieplna będzie się bardziej odbywała przez chłodne podłoże niż powietrze dookoła.. przynajmniej na chłopski, fizyczny rozum. Link to comment Share on other sites More sharing options...
rkkr Posted May 26, 2020 Share Posted May 26, 2020 Pewnie jest tak jak piszesz, ale to dalej będzie za wysoka temperatura. Temperatura otoczenia max ok 17°C - do tego musisz dążyć. Posłuchaj tego podcastu Alchemii. Masz tam temat o chłodzeniu. Poszukaj też wątków na forum o sposobach obniżenia temp. fermentacji. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tengel Posted May 26, 2020 Share Posted May 26, 2020 na fizyczny rozum - powierzchnia dna fermentora to chyba około 1/6 powierzchni całkowitej , więc z tą wymianą przez dno to słabo Link to comment Share on other sites More sharing options...
tymbarck Posted May 26, 2020 Share Posted May 26, 2020 Co do temperatury. Najprościej i najtaniej jest zrobić komorę fermentacyjną ze styropianu lub kupienie torby termoizolacyjnej. https://pl.aliexpress.com/item/32797731038.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.66eb5c0fPLXZhO od początku z takiej korzystam i się sprawdza. Przy wiaderkach 15 litrowych zmieścisz jeszcze rurkę fermentacyjną. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kamiss Posted May 26, 2020 Author Share Posted May 26, 2020 7 minut temu, Tengel napisał: na fizyczny rozum - powierzchnia dna fermentora to chyba około 1/6 powierzchni całkowitej , więc z tą wymianą przez dno to słabo Niby 1/6 ale inne właściwości wymiany cieplnej. To tak jakbyś w ciepły dzień na polskiej plaży wszedł do Bałtyku o temp. 15 stopni po kolana - szybko zrobi Ci się zimno, nawet jeśli dookoła jest 25 stopni To co podpowiedział @tymbarck wygląda dobrze, nawet wizualnie lepiej niż np. pudło ze styropianu i nie będzie tak gryzło żonę w oczy Do takiej komory wsadzasz butelki z lodem czy jakieś żelowe wkłady? Link to comment Share on other sites More sharing options...
tymbarck Posted May 26, 2020 Share Posted May 26, 2020 Moja żona nie narzeka. Po skończonej fermentacji składasz i wrzucasz torbę do szafy. Dodatkowe mam w torbie od góry i dołu izolację w postaci maty alufox, a wokół fermentora alumatę. Dodatkowa izolacja nie jest konieczna, ale akurat miałem te rzeczy pod ręką. Chłodzę petami 1,5 litrowymi i 1 litrowymi. Maksymalnie udało mi się zejść do 11 stopni, ale przy ich częstej wymianie. Normalnie przy pierwszych dniach burzliwej 2 pety 1,5 litrowe wymiana co ok 12 godzin i mam temperaturę 15-16 stopni. Sonda zaizolowana i przyczepiona do boku fementora. W dalszym etapie wymieniam co 24 godziny. Na początku petami trzeba się pobawić, ale później wyczujesz co i jak. kamiss 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
ogoun Posted May 27, 2020 Share Posted May 27, 2020 Ad.1. 17 litrów będzie w sam raz. W 17,5 l warzyłem warki 10-11l i było idealnie. Ad.2. Wężyk z oplotu do wiadra 15l się sprawdza. 20 godzin temu, kamiss napisał: nawet wizualnie lepiej niż np. pudło ze styropianu i nie będzie tak gryzło żonę w oczy Jak schowasz do szafy, to nie będzie gryzło Warto zamiast zwykłego styropianu rozważyć polistyren ekstrudowany xps. Nie kruszy się, a przy 5 cm grubości skrzynia jest mało obsługowa tzn. wystarczy 1 wymiana butelki na dobę. Można nawet przemyśleć 3 cm jak Ci bardzo zależy na minimalizacji wymiarów. Ta torba zaś trochę cienka jest, trudno będzie zapanować nad wahaniami temperatury. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kamiss Posted May 27, 2020 Author Share Posted May 27, 2020 Dzisiaj czujnik temperatury auta pokazał mi 17 stopni w garażu więc możliwe, że po prostu tam wstawię torbę termo z fermentorem i jakimś chłodziwem, mogę go jeszcze izolacją owinąć żeby temperatura mniej skakała. Oby żaden sąsiad nie zwęszył... Link to comment Share on other sites More sharing options...
hermod Posted May 27, 2020 Share Posted May 27, 2020 Ad 1. Pamiętaj jeszcze o zacieraniu, jak będziesz chciał zrobić jakieś mocniejsze piwo, które będzie wymagać np. 5kg słodu to przy stosunku 3l na kg słodu już masz samej wody do zacierania 15 litrów a jeszcze musisz zmieścić słód, chyba że będziesz zacierać na raty. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kamiss Posted May 27, 2020 Author Share Posted May 27, 2020 (edited) 1 godzinę temu, hermod napisał: Ad 1. Pamiętaj jeszcze o zacieraniu, jak będziesz chciał zrobić jakieś mocniejsze piwo, które będzie wymagać np. 5kg słodu to przy stosunku 3l na kg słodu już masz samej wody do zacierania 15 litrów a jeszcze musisz zmieścić słód, chyba że będziesz zacierać na raty. Ale wtedy mogę zrobić np. mniejszą warkę więc tutaj myślę, że nie będzie większego problemu. Czy do takiej brzeczki wystarczy najmniejszy filtrator 25cm? Edit: już chyba nieważne, są dłuższe w tej samej cenie. Wiecie może czy do tych fermentorów 15L montowane są również kraniki 3/4"? Edited May 27, 2020 by kamiss Link to comment Share on other sites More sharing options...
primordial Posted May 27, 2020 Share Posted May 27, 2020 W dniu 26.05.2020 o 11:37, tymbarck napisał: Co do temperatury. Najprościej i najtaniej jest zrobić komorę fermentacyjną ze styropianu lub kupienie torby termoizolacyjnej. https://pl.aliexpress.com/item/32797731038.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.66eb5c0fPLXZhO od początku z takiej korzystam i się sprawdza. Przy wiaderkach 15 litrowych zmieścisz jeszcze rurkę fermentacyjną. Jakie masz fermentory? Bo do standardowych to chyba dałoby się zastosować cichą rurkę: https://allegro.pl/oferta/rurka-fermentacyjna-cicha-maly-dzwon-8412630355 i spokojnie by się to zamknęło. Link to comment Share on other sites More sharing options...
tymbarck Posted May 28, 2020 Share Posted May 28, 2020 (edited) Używam standardowych przezroczystych fermentorów bez rurki z lekko roszczelnioną pokrywą i to wystarczy do przeprowadzenia fermentacji. Co do powyższego linku, może być problem. Naprawdę musiałaby być niska, do paru centymetrów. Fermentor jest prawie na styk z górna pokrywą. Problem całkowicie rozwiązuje wspomniane jego roszczelnienie. Natomiast przy mniejszych warkach na wiaderkach 15 l z leroy wchodziła zwykła rurka, więc z "małym dzwonem" nie będzie problem Edited May 28, 2020 by tymbarck Link to comment Share on other sites More sharing options...
primordial Posted May 28, 2020 Share Posted May 28, 2020 Na innej aukcji podają, że 7,5cm wysokości, więc trzeba założyć, że to co wydaje to ~4,5cm. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now