Jump to content

Płytkie odfermentowanie?


Recommended Posts

Witam,

 

Na początek się przywitam, dość długo czytam forum jednak raczej sie nie udzielałem. Za mną 3 warki z ekstraktów, po przeprowadzce dokupilem parę rzeczy i w wiadrze stoi pierwsza warka z zacierania.

 

Piwko Smash:

5kg pale ale Vikinga,

45min 63°-64°

15min 72°-73°

Po filtracji i wysladzaniu 25l brzeczki 11blg. Chmielenie:

50g Iungi na 60min

50g Iungi na 0min

Po gotowaniu 20l brzeczki 12blg.

I planuje 100g na cichą. Drożdże US 04, zadane w 19°, wiadro przeniesione do piwnicy temperatura otoczenia 17-18°. Po tygodniu zeszło do 5blg, przeniesione do 21° po 3 dniach zeszło do 4blg. I od tygodnia stoi 4 blg, wszystko mierzone balingomierzem, który w wodzie 20° pokazuje nieco niżej niż 0. Pytanie, takie odfermentowanie na us04 to norma i przelewać na cichą, czy czekać czy drożdże dojedzą jeszcze.

 

 

 

 

Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka

 

 

Link to comment
Share on other sites

10 minut temu, sondej napisał:

Drożdże US 04,

Jeśli to S-04 jest szansa, że "powoli dojadają końcówkę". Przeczytaj jeśli nie cały wątek, to od podlinkowanego miejsca, kilka osób wspomina o tym.

Jeśli natomiast to US-05, to nie mam pojęcia ;)

Edited by zasada
Link to comment
Share on other sites

Jeśli to S-04 jest szansa, że "powoli dojadają końcówkę". Przeczytaj jeśli nie cały wątek, to od podlinkowanego miejsca, kilka osób wspomina o tym.
Jeśli natomiast to US-05, to nie mam pojęcia
Siadam do lektury dzięki, drożdże S-04. Póki co planuje zostawić jeszcze do niedzieli, jak blg nie ruszy to przelewam na cichą.

Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka

Link to comment
Share on other sites

30 minut temu, sondej napisał:

Siadam do lektury dzięki, drożdże S-04. Póki co planuje zostawić jeszcze do niedzieli, jak blg nie ruszy to przelewam na cichą.

Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka
 

 

Chmielisz czymś na zimno i odzyskujesz drożdże? Jeśli nie, to zostaw nawet na kolejny tydzień w tym samym fermentorze i dopiero butelkuj. Jak napisał wcześniej zasada, te drożdże czasem długo dojadają resztki.

Link to comment
Share on other sites

Chmielę, i chciałbym odzyskać. Planuję w przyszłym tygodniu kolejna warkę i do niej zadać gęstwę właśnie z tej. No nic czekam cierpliwie w takim razie.

Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka

Link to comment
Share on other sites

Jak dla mnie zejdą maksymalnie do 3,5 BLG na cichej (po przelaniu znad gęstwy), w końcu to S-04.
Dzięki za odpowiedź, bardzo lubię piwa wytrawne i goryczkowe stąd moje zmartwienie o odfermentowanie. Czym fermentowac aby uzyskać fajnie wytrawne IPA?

Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka

Link to comment
Share on other sites

17 minut temu, sondej napisał:

Czym fermentowac aby uzyskać fajnie wytrawne IPA?

US-05? Albo jakieś suchary inne co wysoko odfermentowują? Z płynnych to ostatnio robiłem na WLP099 15.5BLG warkę zacieraną w 70°C, zjechały mi do 3BLG (jak nie 2, gaz dodawał niepewność pomiarową).
Na S-04 nie ma co liczyć na wysokie odfermnetowanie, próbowałem na nich kiedyś zrobić stouta 18BLG (co prawda 4BLG to była laktoza) i zjadły mi tylko ~60%. Najdalej jak miałem odfermentowane to w piwie 8BLG gdzie zjadły aż do 1.5BLG.

Edited by ANowak
Link to comment
Share on other sites

W stylu angielskim to S-04 lub jakiś odpowiednik płynny, ale S-04 wytrawnego piwa nie zrobią. Z sucharów US-05, piwo wychodzi czystsze i głębiej odfermentowane. U mnie odfermentowanie w tym sezonie na US-05 i słodach podstawowych wychodzi około 80%.

Edited by gr000by
Link to comment
Share on other sites

No to wszystko jasne, dzięki, za szybkie i fachowe doradztwo. Poczekam do niedzieli jak nie ruszy blg to leje na cichą. Zrobie kolejna warkę na gęstwie z s-04, zatre całkiem na wytrawno w jednej temperaturze i zobaczymy. Kolejne polecę na us-05, lub poszukam jakiś kveikow, o których wyczytałem ostatnio wiele dobrego. Jeszcze raz dzięki :)

Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka

Link to comment
Share on other sites

Godzinę temu, sondej napisał:

Dzięki za odpowiedź, bardzo lubię piwa wytrawne i goryczkowe stąd moje zmartwienie o odfermentowanie. Czym fermentowac aby uzyskać fajnie wytrawne IPA?

Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka
 

Z sucharów w miarę neutralnych, ale głębiej fermentujących - może M44 z Mangrove Jack.

Link to comment
Share on other sites

4 minuty temu, punix napisał:

Z sucharów w miarę neutralnych, ale głębiej fermentujących

Notki! Jestem fanboyem więc mogę nie być obiektywny.

Edited by zasada
Link to comment
Share on other sites

1 godzinę temu, zasada napisał:

Notki! Jestem fanboyem więc mogę nie być obiektywny.

 

Fakt, też polecam. M44 to moje ostatnie odkrycie - jeśli chodzi o odfermentowanie (i wytrawność), to w tym aspekcie przebijają Nottinghamy, które również są jednymi z moich ulubionych drożdży.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.