sondej Opublikowano 3 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2020 Witam, Na początek się przywitam, dość długo czytam forum jednak raczej sie nie udzielałem. Za mną 3 warki z ekstraktów, po przeprowadzce dokupilem parę rzeczy i w wiadrze stoi pierwsza warka z zacierania. Piwko Smash:5kg pale ale Vikinga, 45min 63°-64°15min 72°-73°Po filtracji i wysladzaniu 25l brzeczki 11blg. Chmielenie:50g Iungi na 60min50g Iungi na 0minPo gotowaniu 20l brzeczki 12blg.I planuje 100g na cichą. Drożdże US 04, zadane w 19°, wiadro przeniesione do piwnicy temperatura otoczenia 17-18°. Po tygodniu zeszło do 5blg, przeniesione do 21° po 3 dniach zeszło do 4blg. I od tygodnia stoi 4 blg, wszystko mierzone balingomierzem, który w wodzie 20° pokazuje nieco niżej niż 0. Pytanie, takie odfermentowanie na us04 to norma i przelewać na cichą, czy czekać czy drożdże dojedzą jeszcze. Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 3 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2020 (edytowane) 10 minut temu, sondej napisał: Drożdże US 04, Jeśli to S-04 jest szansa, że "powoli dojadają końcówkę". Przeczytaj jeśli nie cały wątek, to od podlinkowanego miejsca, kilka osób wspomina o tym. Jeśli natomiast to US-05, to nie mam pojęcia Edytowane 3 Czerwca 2020 przez zasada Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sondej Opublikowano 3 Czerwca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2020 Jeśli to S-04 jest szansa, że "powoli dojadają końcówkę". Przeczytaj jeśli nie cały wątek, to od podlinkowanego miejsca, kilka osób wspomina o tym. Jeśli natomiast to US-05, to nie mam pojęcia Siadam do lektury dzięki, drożdże S-04. Póki co planuje zostawić jeszcze do niedzieli, jak blg nie ruszy to przelewam na cichą. Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 3 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2020 30 minut temu, sondej napisał: Siadam do lektury dzięki, drożdże S-04. Póki co planuje zostawić jeszcze do niedzieli, jak blg nie ruszy to przelewam na cichą. Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka Chmielisz czymś na zimno i odzyskujesz drożdże? Jeśli nie, to zostaw nawet na kolejny tydzień w tym samym fermentorze i dopiero butelkuj. Jak napisał wcześniej zasada, te drożdże czasem długo dojadają resztki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sondej Opublikowano 3 Czerwca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2020 Chmielę, i chciałbym odzyskać. Planuję w przyszłym tygodniu kolejna warkę i do niej zadać gęstwę właśnie z tej. No nic czekam cierpliwie w takim razie. Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gr000by Opublikowano 3 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2020 Jak dla mnie zejdą maksymalnie do 3,5 BLG na cichej (po przelaniu znad gęstwy), w końcu to S-04. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sondej Opublikowano 3 Czerwca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2020 Jak dla mnie zejdą maksymalnie do 3,5 BLG na cichej (po przelaniu znad gęstwy), w końcu to S-04.Dzięki za odpowiedź, bardzo lubię piwa wytrawne i goryczkowe stąd moje zmartwienie o odfermentowanie. Czym fermentowac aby uzyskać fajnie wytrawne IPA? Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANowak Opublikowano 3 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2020 (edytowane) 17 minut temu, sondej napisał: Czym fermentowac aby uzyskać fajnie wytrawne IPA? US-05? Albo jakieś suchary inne co wysoko odfermentowują? Z płynnych to ostatnio robiłem na WLP099 15.5BLG warkę zacieraną w 70°C, zjechały mi do 3BLG (jak nie 2, gaz dodawał niepewność pomiarową). Na S-04 nie ma co liczyć na wysokie odfermnetowanie, próbowałem na nich kiedyś zrobić stouta 18BLG (co prawda 4BLG to była laktoza) i zjadły mi tylko ~60%. Najdalej jak miałem odfermentowane to w piwie 8BLG gdzie zjadły aż do 1.5BLG. Edytowane 3 Czerwca 2020 przez ANowak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gr000by Opublikowano 3 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2020 (edytowane) W stylu angielskim to S-04 lub jakiś odpowiednik płynny, ale S-04 wytrawnego piwa nie zrobią. Z sucharów US-05, piwo wychodzi czystsze i głębiej odfermentowane. U mnie odfermentowanie w tym sezonie na US-05 i słodach podstawowych wychodzi około 80%. Edytowane 3 Czerwca 2020 przez gr000by Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sondej Opublikowano 3 Czerwca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2020 No to wszystko jasne, dzięki, za szybkie i fachowe doradztwo. Poczekam do niedzieli jak nie ruszy blg to leje na cichą. Zrobie kolejna warkę na gęstwie z s-04, zatre całkiem na wytrawno w jednej temperaturze i zobaczymy. Kolejne polecę na us-05, lub poszukam jakiś kveikow, o których wyczytałem ostatnio wiele dobrego. Jeszcze raz dzięki Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 3 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2020 Godzinę temu, sondej napisał: Dzięki za odpowiedź, bardzo lubię piwa wytrawne i goryczkowe stąd moje zmartwienie o odfermentowanie. Czym fermentowac aby uzyskać fajnie wytrawne IPA? Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka Z sucharów w miarę neutralnych, ale głębiej fermentujących - może M44 z Mangrove Jack. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 3 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2020 (edytowane) 4 minuty temu, punix napisał: Z sucharów w miarę neutralnych, ale głębiej fermentujących Notki! Jestem fanboyem więc mogę nie być obiektywny. Edytowane 3 Czerwca 2020 przez zasada Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 3 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2020 1 godzinę temu, zasada napisał: Notki! Jestem fanboyem więc mogę nie być obiektywny. Fakt, też polecam. M44 to moje ostatnie odkrycie - jeśli chodzi o odfermentowanie (i wytrawność), to w tym aspekcie przebijają Nottinghamy, które również są jednymi z moich ulubionych drożdży. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ATP Opublikowano 5 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2020 Jeszcze drugie neutralne suchary Lallemanda, BRY-97, nimi się warto zainteresować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się