Matteo Opublikowano 20 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2020 Witam, zostało mi tylko do kupienia chłodnica i gar. Pytanie o chłodnice. Oczywiście pod uwagę biorę tylko karbowaną. I teraz jaką wybrać. Dostałem taką wiadomość " sred 26.5 wysokość zwojów 30cm wysokosc całkowita 50cm cena 175zl z przesyłką. Moze tez byc sred 30cm wysokosc zwojów 25cm wysokosc calkowita 45cm cena 165zł z przesyłką" no i jaką wybrać dla mnie te 10zł to żadna różnica. Najważniejsza jest wydajność. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy1856 Opublikowano 20 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2020 Myślę, że jaki gar, taka chłodnica. Odwrotnie to chyba bez sensu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matteo Opublikowano 20 Czerwca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2020 Jeżeli chodzi o gar to odsyłam do tego linku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy1856 Opublikowano 20 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2020 Ale z tego nie wynika, jaki gar wybrałeś. Wybierz gar i oblicz jakiej wysokości chłodnica będzie najlepsza dla Ciebie. Wzór na objętość walca jest prosty ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 20 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2020 33 minuty temu, Matteo napisał: Witam, zostało mi tylko do kupienia chłodnica i gar. Pytanie o chłodnice. Oczywiście pod uwagę biorę tylko karbowaną. I teraz jaką wybrać. Dostałem taką wiadomość " sred 26.5 wysokość zwojów 30cm wysokosc całkowita 50cm cena 175zl z przesyłką. Moze tez byc sred 30cm wysokosc zwojów 25cm wysokosc calkowita 45cm cena 165zł z przesyłką" no i jaką wybrać dla mnie te 10zł to żadna różnica. Najważniejsza jest wydajność. Zastanów się, jak duże warki zamierzasz robić. Każdy cm w tym garze to 1l, także jeśli planujesz warki 20-23l, to ta tańsza spokojnie wystarczy. Jeśli powyżej - weź droższą. Zwoje ponad lustrem brzeczki nie pomogą w chłodzeniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matteo Opublikowano 20 Czerwca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2020 To jest tylko 5cm różnicy. Nie wiem jaki gar bo, ktoś mi o grubości ścian pisał i szukam odpowiedniego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matteo Opublikowano 21 Czerwca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2020 Warki max 25L jeżeli się uda. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muchor Opublikowano 22 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2020 Warki max 25L jeżeli się uda.Tylko pamiętaj o różnicy między objętością brzeczki do gotowania a objętością piwa przy rozlewie. Ja celuję zazwyczaj w 21l piwa, co oznacza, że muszę mieć około 27l brzeczki do gotowania (bo odchodzą Ci straty na odparowanie - 2-3l, chmieliny - 1-1.5l, drożdże - 1l itd.). A że mam garnek o teoretycznej pojemności 29l to jest kłopot przy zagotowaniu, bo brzeczka się pieni i kipi. Ogólnie to jestem zdania, że lepiej za duży niż za mały ;-)Wysłane z mojego LEX820 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matteo Opublikowano 22 Czerwca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2020 Tak, wiem o tym. Chłodnica zamówiona, temat do kosz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arTii Opublikowano 22 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2020 2 godziny temu, Muchor napisał: jest kłopot przy zagotowaniu, bo brzeczka się pieni i kipi. Sprawdzony patent na pianę - spryskiwanie wodą z takiego zwykłego ręcznego spryskiwacza. Szybko opanujesz pianę. Muchor 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muchor Opublikowano 22 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2020 4 minutes ago, arTii said: Sprawdzony patent na pianę - spryskiwanie wodą z takiego zwykłego ręcznego spryskiwacza. Szybko opanujesz pianę. Fajny patent, dzięki. Lubię to forum m.in. dzięki takim poradom ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi