tieroo Posted July 25, 2010 Share Posted July 25, 2010 Niestety nie znalazłem opisu, ale zdjęcie robi wrażenie Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wiktor Posted July 25, 2010 Share Posted July 25, 2010 jakoś tak tego.. dużo tak ze 2 razy za dużo Link to comment Share on other sites More sharing options...
zbyszek73 Posted July 25, 2010 Share Posted July 25, 2010 niby duże to ale te pojemniczki jakieś takę małe Link to comment Share on other sites More sharing options...
zbyszek73 Posted July 25, 2010 Share Posted July 25, 2010 może to do bimbru? Link to comment Share on other sites More sharing options...
tieroo Posted July 25, 2010 Author Share Posted July 25, 2010 Ja zakładam że: Szare rurki to gaz reszta do płynów Są 3 pojemniki podgrzewane 2 pojemniki mają nad sobą jakieś silniki czyli musi następować jakieś mieszanie Na samej gorze z manometrem to pojemnik na wrzątek po lewej coś do zacierania i ten po prawej od niego też , być może instalacja uwzględnia dekokcje pierwszy po prawej to byłby pojemnik do gotowania z chmielem na samym dole pojemnik z filtratorem osadów nie mam pojęcia do czego środkowy może służyć nie mogę dla niego zastosowania wymyślić Link to comment Share on other sites More sharing options...
Samael071 Posted July 25, 2010 Share Posted July 25, 2010 Bardzo ładnie to wszystko wygląda:) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wesoly Posted July 26, 2010 Share Posted July 26, 2010 To jest jakiś system do destylacji ciągłej. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Belzebub Posted July 26, 2010 Share Posted July 26, 2010 pewnie, że destylacja, choć pewnie drugim przeznaczeniem jest industrialny wystrój mieszkania. Ktoś ma banie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ceemte Posted July 26, 2010 Share Posted July 26, 2010 Do destylacji raczej nie, ale jesli sie myle to niech mnie ktos poprawi. Brakuje elementarnej czesci destylatora, czyli chlodnicy. Poza tym ten kociol po prawej ma komin, a przy destylacji drogocennych oparow sie przeciez nie pozbywa, a schladza aby bimbrozja kapala nam miarowo do zbiorniczka. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pieron Posted July 26, 2010 Share Posted July 26, 2010 Ja się tam nie znam, ale wydaje mi się że u góry jest zbiornik na wodę ciepłą, poniżej w lewo zacieranie ( tu jest podnośnik by łatwo można było dosypać słodu czy wybrać młóto), po prawej stronie jest zacieranie dekokcyjne (poruszający się zbiornik zacierania pionowo pozwala za oddanie części zacieru do dekokcji czy też dodanie spowrotem do głównego kotła), po środku jest filtr zacieru, a z prawej kocioł do chmielenia i jakiś odchmielacz na dole. Wygląda że to instalacja na warki 20l. Link to comment Share on other sites More sharing options...
darko Posted July 26, 2010 Share Posted July 26, 2010 Jak na browar to za dużo naczyń. Wystarczą trzy, góra cztery przy pracy "warka za warką". Tu jest sześć. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Belzebub Posted July 26, 2010 Share Posted July 26, 2010 he he temat się rozwinął, może ktoś bardziej uzdolniony graficznie powiększy tabliczkę "znamionową" ze sciany i odczyta co to właściwie jest Link to comment Share on other sites More sharing options...
uups Posted July 26, 2010 Share Posted July 26, 2010 co sądzicie w ogóle o instalacji z miedzi ? np fermentator ?czy śniedzienie miedzi ma wpływ na smak piwa ? z tego co wdziałem na necie dużo jest takich instalacji . Link to comment Share on other sites More sharing options...
elroy Posted July 26, 2010 Share Posted July 26, 2010 http://www.beerresearch.cz/index.php?option=com_joomgallery&func=viewcategory&catid=9&Itemid=147&lang=en Tu jest więcej zdjęć z tego browaru(?) Link to comment Share on other sites More sharing options...
tieroo Posted July 26, 2010 Author Share Posted July 26, 2010 http://www.beerresearch.cz/index.php?option=com_joomgallery&func=viewcategory&catid=9&Itemid=147&lang=en Tu jest więcej zdjęć z tego browaru(?) hehe spryciula, jako pierwszy zajrzał do linku skąd pochodzi zdjęcie Link to comment Share on other sites More sharing options...
Belzebub Posted July 26, 2010 Share Posted July 26, 2010 co sądzicie w ogóle o instalacji z miedzi ? Pewnie dużo drożej od kwasówki, chyba że masz jakieś źródło materiału. Link to comment Share on other sites More sharing options...
darko Posted July 26, 2010 Share Posted July 26, 2010 co sądzicie w ogóle o instalacji z miedzi ? np fermentator ?czy śniedzienie miedzi ma wpływ na smak piwa ?z tego co wdziałem na necie dużo jest takich instalacji . Fermentor z miedzi? Przecież po jakimś czasie taki zbiornik skoroduje na wylot. Porównaj czas przebywania brzeczki w miedzianym kotle z czasem fermentacji piwa. Link to comment Share on other sites More sharing options...
josefik Posted July 26, 2010 Share Posted July 26, 2010 z tego co wdziałem na necie dużo jest takich instalacji . To co widziałeś to pewnie ładne "stylowe" obudowy z miedzi a pod nimi "kwasówka". Link to comment Share on other sites More sharing options...
uups Posted July 26, 2010 Share Posted July 26, 2010 z tego co wiem to miedź nie koroduje , nie wiem zkąd taki pogląd ?? Porównaj czas przebywania brzeczki w miedzianym kotle z czasem fermentacji piwa. tego to w ogóle nie rozumiem , możesz mnie oświecić ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
josefik Posted July 26, 2010 Share Posted July 26, 2010 Nie chodzi o korozję samą w sobie, a raczej o długotrwałe przebywanie w kwaśnym środowisku jakim jest piwo. Zobacz dawniej fermentowano w beczkach dębowych choć miedzi było pod dostatkiem i taka technologia byłaby dostępna. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wiktor Posted July 26, 2010 Share Posted July 26, 2010 piwo pH ma standardowo około 4. Miedź jest metalem, który leży "po drugiej stronie" szeregu, co znaczy że zwykły kwas (np. solny) jej nie bierze. To niestety odnosi się tylko do warunków nie utleniających, co oznacza że w przypadku kontaktu z tlenem miedź może zacząć przechodzić do roztworu. Cała sprawa rozchodzi się o potencjał jaki występuje w danym roztworze. Jeśli nie ma czegoś co podnosi potencjał, np tlenu, to wszystko będzie ok, ale jak się trafi tlen albo inny utleniacz to miedź zacznie przechodzić do roztworu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
darko Posted July 27, 2010 Share Posted July 27, 2010 z tego co wiem to miedź nie koroduje , nie wiem zkąd taki pogląd ??Porównaj czas przebywania brzeczki w miedzianym kotle z czasem fermentacji piwa. tego to w ogóle nie rozumiem , możesz mnie oświecić ? Oczywiście, że miedź koroduje. Chodzi o to, że w kotle miedź na kontakt z płynem przez 1-2 godziny, a w kadzi fermentacyjnej kilka do kilkunastu dni. Link to comment Share on other sites More sharing options...
JacekKocurek Posted July 27, 2010 Share Posted July 27, 2010 piwo pH ma standardowo około 4. Miedź jest metalem, który leży "po drugiej stronie" szeregu, co znaczy że zwykły kwas (np. solny) jej nie bierze. To niestety odnosi się tylko do warunków nie utleniających, co oznacza że w przypadku kontaktu z tlenem miedź może zacząć przechodzić do roztworu. Cała sprawa rozchodzi się o potencjał jaki występuje w danym roztworze. Jeśli nie ma czegoś co podnosi potencjał, np tlenu, to wszystko będzie ok, ale jak się trafi tlen albo inny utleniacz to miedź zacznie przechodzić do roztworu. No a środowisko fermentujących drożdży jest przecież całkowicie BEZTLENOWE. Tu zatem nie ma ryzyka. Co do historii to nie przesadzajmy z dostępnością miedzi. Zawsze zbiornik z miedzi był droższy od dębowego. I jeszcze jedno: podobno Urquella w Tychach warzą w miedzianej kadzi, Czesi tego wymagali. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Belzebub Posted July 27, 2010 Share Posted July 27, 2010 Ja nie bardzo znam się na chemii, ale wydaje mi się, że gdyby miedź korodowała czy jakoś degradowała w szybkim tempie, nikt nie wykonywał by z niej pokryś dachowych. FAkt pokrywa się wtedy patyną, co ją chroni. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kopyr Posted July 27, 2010 Share Posted July 27, 2010 I jeszcze jedno: podobno Urquella w Tychach warzą w miedzianej kadzi, Czesi tego wymagali. A ja słyszałem, że na mieszadle jest miedziany łańcuch, który ma imitować kontakt z miedzianą kadzią. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now