tieroo Opublikowano 25 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2010 Niestety nie znalazłem opisu, ale zdjęcie robi wrażenie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 25 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2010 jakoś tak tego.. dużo tak ze 2 razy za dużo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbyszek73 Opublikowano 25 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2010 niby duże to ale te pojemniczki jakieś takę małe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbyszek73 Opublikowano 25 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2010 może to do bimbru? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tieroo Opublikowano 25 Lipca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2010 Ja zakładam że: Szare rurki to gaz reszta do płynów Są 3 pojemniki podgrzewane 2 pojemniki mają nad sobą jakieś silniki czyli musi następować jakieś mieszanie Na samej gorze z manometrem to pojemnik na wrzątek po lewej coś do zacierania i ten po prawej od niego też , być może instalacja uwzględnia dekokcje pierwszy po prawej to byłby pojemnik do gotowania z chmielem na samym dole pojemnik z filtratorem osadów nie mam pojęcia do czego środkowy może służyć nie mogę dla niego zastosowania wymyślić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Samael071 Opublikowano 25 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2010 Bardzo ładnie to wszystko wygląda:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wesoly Opublikowano 26 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2010 To jest jakiś system do destylacji ciągłej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 26 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2010 pewnie, że destylacja, choć pewnie drugim przeznaczeniem jest industrialny wystrój mieszkania. Ktoś ma banie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ceemte Opublikowano 26 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2010 Do destylacji raczej nie, ale jesli sie myle to niech mnie ktos poprawi. Brakuje elementarnej czesci destylatora, czyli chlodnicy. Poza tym ten kociol po prawej ma komin, a przy destylacji drogocennych oparow sie przeciez nie pozbywa, a schladza aby bimbrozja kapala nam miarowo do zbiorniczka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 26 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2010 Ja się tam nie znam, ale wydaje mi się że u góry jest zbiornik na wodę ciepłą, poniżej w lewo zacieranie ( tu jest podnośnik by łatwo można było dosypać słodu czy wybrać młóto), po prawej stronie jest zacieranie dekokcyjne (poruszający się zbiornik zacierania pionowo pozwala za oddanie części zacieru do dekokcji czy też dodanie spowrotem do głównego kotła), po środku jest filtr zacieru, a z prawej kocioł do chmielenia i jakiś odchmielacz na dole. Wygląda że to instalacja na warki 20l. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 26 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2010 Jak na browar to za dużo naczyń. Wystarczą trzy, góra cztery przy pracy "warka za warką". Tu jest sześć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 26 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2010 he he temat się rozwinął, może ktoś bardziej uzdolniony graficznie powiększy tabliczkę "znamionową" ze sciany i odczyta co to właściwie jest Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
uups Opublikowano 26 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2010 co sądzicie w ogóle o instalacji z miedzi ? np fermentator ?czy śniedzienie miedzi ma wpływ na smak piwa ? z tego co wdziałem na necie dużo jest takich instalacji . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 26 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2010 http://www.beerresearch.cz/index.php?option=com_joomgallery&func=viewcategory&catid=9&Itemid=147&lang=en Tu jest więcej zdjęć z tego browaru(?) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tieroo Opublikowano 26 Lipca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2010 http://www.beerresearch.cz/index.php?option=com_joomgallery&func=viewcategory&catid=9&Itemid=147&lang=en Tu jest więcej zdjęć z tego browaru(?) hehe spryciula, jako pierwszy zajrzał do linku skąd pochodzi zdjęcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 26 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2010 co sądzicie w ogóle o instalacji z miedzi ? Pewnie dużo drożej od kwasówki, chyba że masz jakieś źródło materiału. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 26 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2010 co sądzicie w ogóle o instalacji z miedzi ? np fermentator ?czy śniedzienie miedzi ma wpływ na smak piwa ?z tego co wdziałem na necie dużo jest takich instalacji . Fermentor z miedzi? Przecież po jakimś czasie taki zbiornik skoroduje na wylot. Porównaj czas przebywania brzeczki w miedzianym kotle z czasem fermentacji piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 26 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2010 z tego co wdziałem na necie dużo jest takich instalacji . To co widziałeś to pewnie ładne "stylowe" obudowy z miedzi a pod nimi "kwasówka". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
uups Opublikowano 26 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2010 z tego co wiem to miedź nie koroduje , nie wiem zkąd taki pogląd ?? Porównaj czas przebywania brzeczki w miedzianym kotle z czasem fermentacji piwa. tego to w ogóle nie rozumiem , możesz mnie oświecić ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 26 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2010 Nie chodzi o korozję samą w sobie, a raczej o długotrwałe przebywanie w kwaśnym środowisku jakim jest piwo. Zobacz dawniej fermentowano w beczkach dębowych choć miedzi było pod dostatkiem i taka technologia byłaby dostępna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 26 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2010 piwo pH ma standardowo około 4. Miedź jest metalem, który leży "po drugiej stronie" szeregu, co znaczy że zwykły kwas (np. solny) jej nie bierze. To niestety odnosi się tylko do warunków nie utleniających, co oznacza że w przypadku kontaktu z tlenem miedź może zacząć przechodzić do roztworu. Cała sprawa rozchodzi się o potencjał jaki występuje w danym roztworze. Jeśli nie ma czegoś co podnosi potencjał, np tlenu, to wszystko będzie ok, ale jak się trafi tlen albo inny utleniacz to miedź zacznie przechodzić do roztworu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 27 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2010 z tego co wiem to miedź nie koroduje , nie wiem zkąd taki pogląd ??Porównaj czas przebywania brzeczki w miedzianym kotle z czasem fermentacji piwa. tego to w ogóle nie rozumiem , możesz mnie oświecić ? Oczywiście, że miedź koroduje. Chodzi o to, że w kotle miedź na kontakt z płynem przez 1-2 godziny, a w kadzi fermentacyjnej kilka do kilkunastu dni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 27 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2010 piwo pH ma standardowo około 4. Miedź jest metalem, który leży "po drugiej stronie" szeregu, co znaczy że zwykły kwas (np. solny) jej nie bierze. To niestety odnosi się tylko do warunków nie utleniających, co oznacza że w przypadku kontaktu z tlenem miedź może zacząć przechodzić do roztworu. Cała sprawa rozchodzi się o potencjał jaki występuje w danym roztworze. Jeśli nie ma czegoś co podnosi potencjał, np tlenu, to wszystko będzie ok, ale jak się trafi tlen albo inny utleniacz to miedź zacznie przechodzić do roztworu. No a środowisko fermentujących drożdży jest przecież całkowicie BEZTLENOWE. Tu zatem nie ma ryzyka. Co do historii to nie przesadzajmy z dostępnością miedzi. Zawsze zbiornik z miedzi był droższy od dębowego. I jeszcze jedno: podobno Urquella w Tychach warzą w miedzianej kadzi, Czesi tego wymagali. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 27 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2010 Ja nie bardzo znam się na chemii, ale wydaje mi się, że gdyby miedź korodowała czy jakoś degradowała w szybkim tempie, nikt nie wykonywał by z niej pokryś dachowych. FAkt pokrywa się wtedy patyną, co ją chroni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 27 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2010 I jeszcze jedno: podobno Urquella w Tychach warzą w miedzianej kadzi, Czesi tego wymagali. A ja słyszałem, że na mieszadle jest miedziany łańcuch, który ma imitować kontakt z miedzianą kadzią. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się