lechu555 Opublikowano 6 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2022 (edytowane) 14 godzin temu, skybert napisał: Jeśli w Waszym odczuciu piwa nie są utlenione to: a) w jakiś sposób unikacie natlenienia b) piwa nie zdążyły się utlenić, 2 miesiące to mało i faktycznie jeśli spijacie wcześniej to raczej nie ma tematu jeśli cokolwiek się uważa c) wasz próg wyczuwalności utlenienia jest dużo wyższy niż u innych d) nie za bardzo wiecie co to utlenienie edit: aha i w pierwszej "fazie" kiedy jeszcze utlenienie jest bardzo niskie "wada" ta jest raczej przyjemna i nie kojarzy się źle. Statystycznie na większości konkursów ta wada przeważa. Piszę to z własnego doświadczenia. a) U mnie w żaden, rozlewam tak, że się mi pieni, i często muszę poczekać aż piana trochę opadnie by dopełnić butelkę. b) najprawdopodobniej, ale czasem mi się uchowają pojedyncze sztuki z paru miechów i tam też poza ubytkiem aromatu z chmieli, nic większego się nie dzieje. c) "Statystycznie na większości konkursów ta wada przeważa. Piszę to z własnego doświadczenia. " - może to sędziowie mają zbyt dużą rozdzielczość i wyczuwają najmniejsze stężenia danych związków? Ciekawym jest, że jakaś część biorących udział w konkursach w życiu by nie powiedziała, że ich piwom dolega jakaś wada. Ok, mogą być nie do końca zgodne ze stylem itd., ale zadziwiająco wielu dowiaduje się potem w metryczce, że jednak ich piwo miało jakieś wady, otwierają później butelkę w domu, wady nie ma, albo nie wiedzą o co chodzi. O ile pamiętam, gdzieś na kanale Bartka Filipiuka tego typu rzecz się zdarzyła. Jestem ciekaw na ile inni piwowarzy w warunkach niekonkursowych wykryli by to samo i pokryło by się ich odczucie z metryczką konkursową. d) najwidoczniej Najlepiej to zrobić tak, że wziąć z 10 butelek, 5 z nich napełnić niedbale, 5 z najwyższą starannością i porównać po każdym miesiącu czy wersja utleniona różni się od tej nieutlenionej. Będzie wtedy wszystko jasne, ale to każdy musi sobie sam zrobić taki eksperyment. Może pytanie: po jakim najkrótszym czasie odnotowaliście utlenienie ? Edytowane 6 Lutego 2022 przez lechu555 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 8 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2022 I tak najważniejsze w zapobieganiu spadkowi jakości piwa jest trzymanie go w chłodzie po zabutelkowaniu i ewentualnej refermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przegalin Opublikowano 21 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2023 A czy możliwe jest, żeby piwo utleniło się w 5 dni po rozlewie do butelek? Trzeciego dnia po butelkowaniu smak i kolor ok tylko wiadomo jeszcze mało gazu, a wczoraj (5 dni w butelkach) otwieram i zdziwienie. Kolor nijaki, taki ciemny, w smaki strasznie nieprzyjemna goryczka. Piwo chmielone na zimno,bez przelewania na cichą i rozlewane rurką grawitacyjną. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 21 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2023 Zaleźnie od warunków, jest to możliwe, zwłaszcza przy piwie mocno chmielonym na zimno i braku przeciwdziałania utlenieniu. Poczekaj jednak na refermentację, odbiór może się znacząco zmienić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przegalin Opublikowano 21 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2023 3 godziny temu, Łachim napisał: Zaleźnie od warunków, jest to możliwe, zwłaszcza przy piwie mocno chmielonym na zimno i braku przeciwdziałania utlenieniu. Poczekaj jednak na refermentację, odbiór może się znacząco zmienić. Niestety chyba już nie ma ratunku na te piwo.Mam jeszcze dwa west Coasty fermentorach i mocno się zastanawiam nad chmieleniem na zimno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 21 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2023 Bardziej uważaj przy rozlewie. Chmielić można pod koniec fermentacji, wtedy drożdże jeszcze rozprawią się z tlenem. Pomyśl o dodatku witaminy C, naprawdę działa. W perspektywie kegi i beztlenowe transfery, ale to większa inwestycja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się