grzewonsz Opublikowano 27 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2020 Witam, Otóż nastawiłem swoje pierwsze piwo, z brew-kitu od Browamatora - i obawiam się, że klapa już na samym początku. Piwo to jasny lager, drożdże najpierw zrehydratyzowane, podałem w temperaturze ok. 26 stopni. Nie zamieszałem, po prostu polałem po wierzchu, nie wiedziałem. Dałem też mało drożdży, bo raptem 6 g - co mogło być kolejnym błędem. No i ruszyło, bardzo powoli ale jednak, trzeciego dnia. Z tym, że aktualnie (5 dzień) mam wrażenie, że nic się nie dzieje. Piany jest może na 1 cm max, pokrywka zamknięta szczelnie, włożona rurka - przez którą się jednak nie wydobywa nic (woda w niej stoi cały czas). Pytanie moje jest więc następujące - czy już po wszystkim, czy mogę jakoś ratować? Może więcej drożdży dosypać? Może zamieszać całość (kolega, który jest mocniej doświadczony, zasugerował, że może wszystko jest w porządku, tylko drożdże przez to, że jest ich mało, i nie zostały zamieszane z brzeczką, potrzebują więcej czasu....) Z góry dziękuję za wszelkie porady. /Grzegorz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzewonsz Opublikowano 27 Czerwca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2020 Dodam tylko, bo pewnie ma to znaczenie, że fermentor stoi w temperaturze ok. 25 stopni. Nie jestem niestety w stanie osiągnąć niższej temperatury w mieszkaniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rolnik Sam w Dolinie Opublikowano 27 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2020 Sprawdzałeś poziom ekstraktu spławikiem czy czymkolwiek? Jak smakuje płyn? Jest gorzki czy słodkawy? Możesz zamieszać kołysząc fermentorem - drożdże poderwą się i zabiorą do pracy Nie panikuj, nie kombinuj za wiele, szczególnie nie otwieraj pokrywki co pięć minut Sprawdź smak i daj drożdżom pracować... Jakub Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rolnik Sam w Dolinie Opublikowano 27 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2020 2 minuty temu, grzewonsz napisał: Dodam tylko, bo pewnie ma to znaczenie, że fermentor stoi w temperaturze ok. 25 stopni. Nie jestem niestety w stanie osiągnąć niższej temperatury w mieszkaniu. Jakie tam drożdże miałeś? 25stC to sporo nawet na górną fermentację - może być tak, że drożdże zeżarły już większość cukru i teraz pracują znacznie wolniej... Jakub Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzewonsz Opublikowano 27 Czerwca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2020 (edytowane) Nie sprawdzałem, bo się naczytałem, że łatwo można piwo skazić grzebiąc przy nim. Co do sprawdzenia smaku - mogę po prostu grzebnąć pod tą pianą i nabrać próbkę? Zakołysanie fermentorem - super pomysł, już to zrobię Dzięki! Drożdże uniwersalne, S-04. Edytowane 27 Czerwca 2020 przez grzewonsz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 27 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2020 6 minut temu, grzewonsz napisał: Nie sprawdzałem, bo się naczytałem, że łatwo można piwo skazić grzebiąc przy nim. Co do sprawdzenia smaku - mogę po prostu grzebnąć pod tą pianą i nabrać próbkę? Zakołysanie fermentorem - super pomysł, już to zrobię Dzięki! Drożdże uniwersalne, S-04. Na kolejne warki zmontuj sobie styropianowe pudło do fermentacji i chłodź butelkami z zamrożoną wodą. Ewentualnie poczytaj o drożdżach kveik, bo w takich temperaturach "normalne" drożdże nie zrobią nic dobrego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rolnik Sam w Dolinie Opublikowano 27 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2020 No to drożdże dobre, choć nadal 25stC to sporo. Obstawiam, że już zjadły cukry Weź po prostu czystą łyżkę, zdezynfekuj wrzątkiem i nabierz trochę płynu. Łatwo się zorientujesz jeśli brzeczka już jest przefermentowana. Kranika nie zainstalowałeś? J. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 27 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2020 Jak nie umiesz zejść z temperaturą to poczytaj o kveikach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzewonsz Opublikowano 27 Czerwca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2020 Ok, poczytam - jeśli jest opcja przy tej temperaturze załatwić sprawę innymi drożdżami to na pewno warto. Mam zainstalowany kranik. Pobrać po prostu przez niego próbkę i sprawdzić, tak? "Zjadły cukry" - czyli, że już po fermentacji? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rolnik Sam w Dolinie Opublikowano 27 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2020 Spuść trochę z kranika, tylko przygotuj sobie dwa naczynia - zwykłe szklanki np. uchyl minimalnie dekiel żeby powietrze miało którędy wejść, otwórz kranik na full i złap z pół szklanki cieczy - polecą pewnie drożdże leżące na dnie. Zakręć kranik i do drugiej szklanki już powoli ulej odrobinę i po prostu spróbuj jak smakuje. Obstawiam, że będzie już wytrawne, czyli cukry zostały przerobione na alkohol... Jeśli będzie wytrawne to zostaw w spokoju na tydzień i rozlewaj. Jak słodkie to zakołysz fermentorem - drożdże powinny się pobudzić J. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 27 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2020 Ok, poczytam - jeśli jest opcja przy tej temperaturze załatwić sprawę innymi drożdżami to na pewno warto. Mam zainstalowany kranik. Pobrać po prostu przez niego próbkę i sprawdzić, tak? "Zjadły cukry" - czyli, że już po fermentacji?Wyjdź na plac i ochłoń. Piwo zostaw na następne min. 7dni. Potem pomiar. Kranik zdezynfekuj przed i po. Rolnik Sam w Dolinie 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rolnik Sam w Dolinie Opublikowano 27 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2020 U mnie "na placu" 26stC J. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 27 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2020 U mnie "na placu" 26stC J.Ładna pogoda się zrobiła po wczorajszym gradobiciu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ewemarkam Opublikowano 27 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2020 Mi ostatnio też dość wcześnie się zatrzymała fermentacja. Z chyba 13 zeszło do 5 i nie chciało mniej. Po 2 tyg nie zeszło mniej. Zabutelkowane od tygodnia. Bulkac przestało po 5-6 dniach. Takie temperatury nic nie zrobisz. Jedynie jak wyżej, też o tym muszę pomyśleć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzewonsz Opublikowano 29 Czerwca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2020 Ok Panowie, nabrałem próbkę do menzurki i sprawdziłem co i jak. Jest 2 blg. Smak... taki mdły, ni to słodki, ni to wytrawny. Alkoholu nie czuć w ogóle. W razie czego zabełtałem to jeszcze raz i zostawiłem. Nie będę teraz tego tykał, nawet patrzył na to nie będę Pod koniec tygodnia myślałem o butelkowaniu.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się