tieroo Opublikowano 19 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2010 Druga warka Stout właśnie się studzi. Tym razem udało mi się panować nad temperaturami, jestem z siebie dumny No to trzymam kciuki. by dalej tak dobrze szło .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 20 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2010 Witaj. Początki są zawsze trudne ale z każdą warką Twoje piwko będzie lepsze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yanek Opublikowano 26 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Września 2010 Butelkowałem dzisiaj pale ale, i zlewałem na cichą stouta i dziwi mnie że pale ale jest bardzo mętne :rolleyes: czy tak ma być ? W smaku jest całkiem niezłe zapach trochę za bardzo drożdżowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MetalMental Opublikowano 26 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2010 Witam z Wieliczki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiuzeb Opublikowano 26 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2010 Yanek , moje Pale Ale też było mętne, spokojnie w butelkach się wyklaruje, zapach drożdży też zniknie po 2-3 tygodniach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tieroo Opublikowano 26 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2010 Witam z Wieliczki I ja witam ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tieroo Opublikowano 26 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2010 Butelkowałem dzisiaj pale ale, i zlewałem na cichą stouta i dziwi mnie że pale ale jest bardzo mętne :rolleyes: czy tak ma być ? W smaku jest całkiem niezłe zapach trochę za bardzo drożdżowy. Też myślę że spokojnie mi w jednym piwku na 05 ten smak i zapach drożdży zniknął po 2 miesiącach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yanek Opublikowano 10 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Października 2010 Też myślę że spokojnie mi w jednym piwku na 05 ten smak i zapach drożdży zniknął po 2 miesiącach Oj coś mi się wydaje, że będzie kwas z tego. Otworzyłem wczoraj na próbę i wydobył się ostry smrodek z butelki, dalej bardzo mętne. I co robić ? wylać czy czekać ? Ale za to stout, zapowiada się całkiem całkiem tzn. zabutelkowałem go, jest przyzwoicie klarowny i pięknie pachnie. I uwarzyłem kolejną warkę, tym razem Altbier, zobaczymy co tym razem wyjdzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tieroo Opublikowano 10 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2010 Też myślę że spokojnie mi w jednym piwku na 05 ten smak i zapach drożdży zniknął po 2 miesiącach Oj coś mi się wydaje' date=' że będzie kwas z tego. Otworzyłem wczoraj na próbę i wydobył się ostry smrodek z butelki, dalej bardzo mętne. I co robić ? wylać czy czekać ? Ale za to stout, zapowiada się całkiem całkiem tzn. zabutelkowałem go, jest przyzwoicie klarowny i pięknie pachnie. I uwarzyłem kolejną warkę, tym razem Altbier, zobaczymy co tym razem wyjdzie.[/quote'] No jak to tutaj piszą, "wylać zawsze zdążysz". Nic nie piszesz jakie w smaku, dało się to w ogóle wypić ? Mam tylko jedno piwo na 05 i dla mnie pijalne zrobiło się dopiero po 3 miesiącach.Wcześniej dla mnie był ciągle wyczuwalny smak "drożdżowy" który mi mocno przeszkadzał. Apropo za 2 tygodnie będę miał gęstwę Irish Ale, jak byś reflektował to daj znać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yanek Opublikowano 11 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Października 2010 Do końca tygodnia nie będę miał dostępu do netu, odezwę się jak wrócę a na gęstwę reflektuję oczywiście. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
plx Opublikowano 11 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2010 Do końca tygodnia nie będę miał dostępu do netu, odezwę się jak wrócę a na gęstwę reflektuję oczywiście. Bez netu?!!! Współczuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yanek Opublikowano 24 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Października 2010 (edytowane) plx jakoś wytrzymałem ale było ciężko. Znalazłem chwilę i zlałem na cichą, moją trzecią warkę (dwa tygodnie na burzliwej) Po otwarciu fermentora wyglądało to tak: I przy przelewaniu miałem wrażenie, że jest to wszytko delikatnie galaretowate. I pytanie czy tak ma to wszystko wyglądać? Edytowane 24 Października 2010 przez Yanek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 24 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2010 Tak, to tylko resztki drożdży unoszące się na powierzchni. Do ilu zeszło? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yanek Opublikowano 24 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Października 2010 Do ilu zeszło? Z pośpiechu nie zmierzyłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 24 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2010 Do ilu zeszło? Z pośpiechu nie zmierzyłem. Nie przejmuj się. Dofermentuje na cichej, jak by co Ale po zdjęciu widać, że burzliwa już zakończona. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
plx Opublikowano 25 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2010 plx jakoś wytrzymałem ale było ciężko. Ja mam net nawet w komórce. Zboczenie zawodowe. Jakie ładne drożdże. Gratulacje. Jeszcze cicha, w butelki i w... ten... no... w gębę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yanek Opublikowano 12 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2010 (edytowane) Kolejna warka to IRA i znowu za ostro hajcowałem bo odparowało z 23,5 do 19 litrów i balingomierz zwariował pokazuje prawie 15°Blg (27°C ) a do tego jest machnięty o prawie 1,5°Blg na minus (20°C ) Co robić ?? Dolać wody żeby spadło °Blg ?? czy sypać drożdże ?? Edytowane 12 Listopada 2010 przez Yanek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 12 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2010 Ja bym jednak dolał wody do tej 12-stki. Weź poprawkę na błąd areometru a jak się zobaczymy następnym razem, to Ci go wymienię. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 13 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2010 @Yanek jaki masz aparat, fajne foto Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yanek Opublikowano 13 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2010 @Yanek jaki masz aparat, fajne foto Mój aparat to Pentax k-x Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się