smola Opublikowano 10 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2020 Cześć, mam pięć arkuszy takiej siatki jak na foto: Pytania mam następujące, wyciąć z tego tylko fałszywe dno? Czy może jednak zespawać wszystko razem na kształt walca, w którym dno byłoby też z tej siatki? Walec byłby idealnie dopasowany do średnicy garnka z uchwytami, by można to było powoli wyciągać do góry, zawiesić do ociekania i od razu gotować brzeczkę, bez zbędnego przelewania. Coś ala hop spider, tylko większe i w takim garnku zacierać i gotować. Zda to egzamin? Tylko co z wysładzaniem? Czy jednak zrobić mniejsze, do fermentora z kranikiem, zostawiając z 2,5 cm od dna, do kranika filtrator z oplotu i w takim czymś wysładzać? Oczka mają coś około 1 mm, może mniej. Nie mam jak zmierzyć. Ewentualnie siatkę dać podwójnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadi Opublikowano 10 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2020 Zrobić z tego można wiele rzeczy. Pytanie zasadnicze, czym masz grzaną kadź i jak rozprowadzasz ciepło (mieszadło, pompa, wiosło)? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 10 Lipca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2020 @quadi, jeszcze nic nie mam, raczej będę grzał w garze choć też nie wykluczam kega. Mieszanie raczej ręczne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rolnik Sam w Dolinie Opublikowano 10 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2020 1 minutę temu, tamtomasz napisał: Wydaje mi się, że trochę za grube oczka.... W sensie, że za duże światło? Akurat wczoraj szperałem "w tym temacie" jako, że chcę zrobić dno do wiadra i opinie są różne - od szparek 0.8mm do otworów fi 2.5mm Sam zamówiłem sitko z nierdzewki z otworami <> 2.5mm. Wyjdzie w praniu J. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 11 Lipca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2020 @tamtomasz, dziękuję za obszerną odpowiedź. Piszesz, że oczka za duże, to może na krzyż dam dwa arkusze, pomyślę. 21 godzin temu, tamtomasz napisał: Na fałszywe dno z kolei wydaje mi się, że nie wytrzyma obciążenia młótem. Planowałem wzmocnić stelażem z nierdzewnego pręta. A plamki to odbarwienia od jakiegoś smaru, sprawdzałem na jednej siatce i po odtłuszczeniu schodzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slawmir Opublikowano 12 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2020 Ja was zaskoczę, mam FD z otworami fi 8 i na to siatka - działa super. Wcześniej miałem sitko z IKEA ale często lubiło się przytykać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rolnik Sam w Dolinie Opublikowano 12 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2020 Zero zaskoku Też biorę takie rozwiązanie pod uwagę - łatwiej jest zagęścić otwory kładąc druga warstwę czegoś niż je powiększyć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi