smola Posted July 10, 2020 Share Posted July 10, 2020 Cześć, mam pięć arkuszy takiej siatki jak na foto: Pytania mam następujące, wyciąć z tego tylko fałszywe dno? Czy może jednak zespawać wszystko razem na kształt walca, w którym dno byłoby też z tej siatki? Walec byłby idealnie dopasowany do średnicy garnka z uchwytami, by można to było powoli wyciągać do góry, zawiesić do ociekania i od razu gotować brzeczkę, bez zbędnego przelewania. Coś ala hop spider, tylko większe i w takim garnku zacierać i gotować. Zda to egzamin? Tylko co z wysładzaniem? Czy jednak zrobić mniejsze, do fermentora z kranikiem, zostawiając z 2,5 cm od dna, do kranika filtrator z oplotu i w takim czymś wysładzać? Oczka mają coś około 1 mm, może mniej. Nie mam jak zmierzyć. Ewentualnie siatkę dać podwójnie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
quadi Posted July 10, 2020 Share Posted July 10, 2020 Zrobić z tego można wiele rzeczy. Pytanie zasadnicze, czym masz grzaną kadź i jak rozprowadzasz ciepło (mieszadło, pompa, wiosło)? Link to comment Share on other sites More sharing options...
smola Posted July 10, 2020 Author Share Posted July 10, 2020 @quadi, jeszcze nic nie mam, raczej będę grzał w garze choć też nie wykluczam kega. Mieszanie raczej ręczne. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rolnik Sam w Dolinie Posted July 10, 2020 Share Posted July 10, 2020 1 minutę temu, tamtomasz napisał: Wydaje mi się, że trochę za grube oczka.... W sensie, że za duże światło? Akurat wczoraj szperałem "w tym temacie" jako, że chcę zrobić dno do wiadra i opinie są różne - od szparek 0.8mm do otworów fi 2.5mm Sam zamówiłem sitko z nierdzewki z otworami <> 2.5mm. Wyjdzie w praniu J. Link to comment Share on other sites More sharing options...
smola Posted July 11, 2020 Author Share Posted July 11, 2020 @tamtomasz, dziękuję za obszerną odpowiedź. Piszesz, że oczka za duże, to może na krzyż dam dwa arkusze, pomyślę. 21 godzin temu, tamtomasz napisał: Na fałszywe dno z kolei wydaje mi się, że nie wytrzyma obciążenia młótem. Planowałem wzmocnić stelażem z nierdzewnego pręta. A plamki to odbarwienia od jakiegoś smaru, sprawdzałem na jednej siatce i po odtłuszczeniu schodzi. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Slawmir Posted July 12, 2020 Share Posted July 12, 2020 Ja was zaskoczę, mam FD z otworami fi 8 i na to siatka - działa super. Wcześniej miałem sitko z IKEA ale często lubiło się przytykać. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rolnik Sam w Dolinie Posted July 12, 2020 Share Posted July 12, 2020 Zero zaskoku Też biorę takie rozwiązanie pod uwagę - łatwiej jest zagęścić otwory kładąc druga warstwę czegoś niż je powiększyć Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts