Marcin Dembowski Opublikowano 12 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2020 Czołem, mam problem?! Doradźcie mi co mogę zrobić na obecnym etapie przelewania RIS'a. ... 27 lutego uwarzyłem RIS'a 29BLG. Dodałem 2 x US05. Potem, 15 marca przelałem go na cichą fermentacje. Wtedy miał 14 BLG. Dodałem kawałki beczki po Szkockiej Whiskey i założyłem, że poleżą ze 4 miesiące. Zdecydowałem się zabutelkować je dzisiaj ale zrobiłem techniczny błąd! - Za krótko! Zacząłem przelewać do wiadra z roztworem cukrowym i pobrałem jednocześnie próbkę by zmierzyć wskaźnik BLG i okazało się, że w dalszym ciągu mam 14 BLG. To by oznaczało, że nie dofermentowało! Powinno zejść do około 6 BLG bo miało mieć lekko ponad 12% ALKO! (Źle to rozegrałem) Co robić? Nie mam gęstwy ale mam jeszcze US05. Nie mogę tego tak zabutelkować. Jakie mam kupić drożdże do re-fermentacji? Szampańskie? Winiarskie? Jakie najlepsze? Poradźcie coś, proszę. Pozdrawiam. V Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 12 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2020 28 minut temu, Marcin Dembowski napisał: Czołem, mam problem?! Doradźcie mi co mogę zrobić na obecnym etapie przelewania RIS'a. ... 27 lutego uwarzyłem RIS'a 29BLG. Dodałem 2 x US05. Potem, 15 marca przelałem go na cichą fermentacje. Wtedy miał 14 BLG. Dodałem kawałki beczki po Szkockiej Whiskey i założyłem, że poleżą ze 4 miesiące. Zdecydowałem się zabutelkować je dzisiaj ale zrobiłem techniczny błąd! - Za krótko! Zacząłem przelewać do wiadra z roztworem cukrowym i pobrałem jednocześnie próbkę by zmierzyć wskaźnik BLG i okazało się, że w dalszym ciągu mam 14 BLG. To by oznaczało, że nie dofermentowało! Powinno zejść do około 6 BLG bo miało mieć lekko ponad 12% ALKO! (Źle to rozegrałem) Co robić? Nie mam gęstwy ale mam jeszcze US05. Nie mogę tego tak zabutelkować. Jakie mam kupić drożdże do re-fermentacji? Szampańskie? Winiarskie? Jakie najlepsze? Poradźcie coś, proszę. Pozdrawiam. V Czym mierzysz odfermentowanie? Przelewanie po 2 tygodniach tak mocnego piwa było dużym błędem, ale z drugiej strony dziwne, że po tak długim czasie nie dofermentowało ani trochę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nazwa użytkownika Opublikowano 12 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2020 2 godziny temu, Marcin Dembowski napisał: Powinno zejść do około 6 BLG bo miało mieć lekko ponad 12% ALKO! (Źle to rozegrałem) Co robić? Nie będzie tyle % alkoholu, us-05 mają tolerancję, maksymalnie, do 11% (tak podaje producent ) Twój przypadek ma 8,8% i to już jest granica dla drożdży kiedy przestają dalej pracować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Dembowski Opublikowano 12 Lipca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2020 3 godziny temu, punix napisał: Czym mierzysz odfermentowanie? Przelewanie po 2 tygodniach tak mocnego piwa było dużym błędem, ale z drugiej strony dziwne, że po tak długim czasie nie dofermentowało ani trochę. Spławikiem ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Dembowski Opublikowano 12 Lipca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2020 1 godzinę temu, Nazwa użytkownika napisał: Nie będzie tyle % alkoholu, us-05 mają tolerancję, maksymalnie, do 11% (tak podaje producent ) Twój przypadek ma 8,8% i to już jest granica dla drożdży kiedy przestają dalej pracować. Nie mogę teraz tego raczej butelkować, myślę o refermentacji ale nie wiem jakich drożdży użyć. Polecicie coś? Ludzie mówią o szampańskich lub winiarskich ale nie podają konkretnie jakich. To mój pierwszy RIS... nie mam doświadczenia aż takiego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 12 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2020 3 minuty temu, Marcin Dembowski napisał: Spławikiem ? Można spróbować dodać jakichś drożdży z większą tolerancja na alkohol, np. super high gravity. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nazwa użytkownika Opublikowano 12 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2020 ...ale do fermentacji, a nie w butelki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 12 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2020 Godzinę temu, Nazwa użytkownika napisał: ...ale do fermentacji, a nie w butelki Oczywiście, ale Marcin pisał, że nie chce jeszcze butelkować, więc nie sprecyzowałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Dembowski Opublikowano 13 Lipca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2020 Będę próbował z jakimiś drożdżami szampańskimi lub winiarskimi (Enovini® WS lub Enartis) lub White Labs WLP001 California Ale Yeast ale tych nie mogę nigdzie znaleźć w pobliżu - a fajnie się prezentują: https://marxam.pl/drozdze-plynne-drozdze-white-labs-wlp001-california-ale-yeast,c313,p4795,pl.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majlosz Opublikowano 13 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2020 Próbowałeś podnieść temperaturę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Dembowski Opublikowano 13 Lipca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2020 5 godzin temu, majlosz napisał: Próbowałeś podnieść temperaturę? Tak, właśnie wstawiłem do mieszkania i dam mu ze 2 - 3 dni. Jak nie ruszy to wiem już, że w pierwszej kolejności użyję Lallemand Danstar Nottingham 2 x 11g. Podobno browary się nimi ratują w podobnych sytuacjach i to nie tylko kraftowe browary. Zobaczymy... Ostatecznie użyję winiarskich. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nazwa użytkownika Opublikowano 13 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2020 Nigdy ich nie stosowałem, ale wyczytałem na stronie www pewnego sklepu, że fermentują do 9% Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Dembowski Opublikowano 13 Lipca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2020 2 godziny temu, Nazwa użytkownika napisał: Nigdy ich nie stosowałem, ale wyczytałem na stronie www pewnego sklepu, że fermentują do 9% 2 godziny temu, Nazwa użytkownika napisał: Nigdy ich nie stosowałem, ale wyczytałem na stronie www pewnego sklepu, że fermentują do 9% Tak, też wyczytałem to w sklepie homebeer.pl ale nie zasugerowałem się tym zbytnio. Zupełnie inaczej wyczytałem na tym forum: https://www.piwo.org/forums/topic/1143-danstar-nottingham/ , jak również potwierdził mi to człowiek ze sklepu, który dobrze zna temat bo sprzedaje je do browarów. Tu kupiłem: https://marxam.pl/drozdze-suche-drozdze-do-piwa-lallemand-danstar-nottingham-11-g,c314,p225,pl.html Generalnie mówi się, że: Polecane do piw w stylu: pale ale, amber, porter, stout i barley wine, golden ale, kölsch, IPA, imperial stout. Fermentacja: burzliwa fermentacja może być zakończona w 4 dni w temperaturze 20°C Zakres temperatury fermentacji: 10°C (50°F) do 22°C (72°F) Tolerancja alkoholu: do 14% Flokulacja: wysoka Odfermentowanie: wysokie Profil: neutralny, możliwe lekkie owocowe estry Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 13 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2020 23 minuty temu, Marcin Dembowski napisał: Tak, też wyczytałem to w sklepie homebeer.pl ale nie zasugerowałem się tym zbytnio. Zupełnie inaczej wyczytałem na tym forum: https://www.piwo.org/forums/topic/1143-danstar-nottingham/ , jak również potwierdził mi to człowiek ze sklepu, który dobrze zna temat bo sprzedaje je do browarów. Tu kupiłem: https://marxam.pl/drozdze-suche-drozdze-do-piwa-lallemand-danstar-nottingham-11-g,c314,p225,pl.html Generalnie mówi się, że: Polecane do piw w stylu: pale ale, amber, porter, stout i barley wine, golden ale, kölsch, IPA, imperial stout. Fermentacja: burzliwa fermentacja może być zakończona w 4 dni w temperaturze 20°C Zakres temperatury fermentacji: 10°C (50°F) do 22°C (72°F) Tolerancja alkoholu: do 14% Flokulacja: wysoka Odfermentowanie: wysokie Profil: neutralny, możliwe lekkie owocowe estry Te 14% to może w idealnych warunkach, tutaj zadasz suchary bezpośrednio do gęstego piwa, ze sporą ilością alkoholu na starcie. U mnie zdarzyło im się paść przy 10,5% alkoholu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się