Jump to content

Przerwana fermentacja ciężkiego RIS'a.

Recommended Posts

Czołem, mam problem?! Doradźcie mi co mogę zrobić na obecnym etapie przelewania RIS'a. ... 27 lutego uwarzyłem RIS'a 29BLG. Dodałem 2 x US05. Potem, 15 marca przelałem go na cichą fermentacje. Wtedy miał 14 BLG. Dodałem kawałki beczki po Szkockiej Whiskey i założyłem, że poleżą ze 4 miesiące. Zdecydowałem się zabutelkować je dzisiaj ale zrobiłem techniczny błąd! - Za krótko! Zacząłem przelewać do wiadra z roztworem cukrowym i pobrałem jednocześnie próbkę by zmierzyć wskaźnik BLG i okazało się, że w dalszym ciągu mam 14 BLG. To by oznaczało, że nie dofermentowało! Powinno zejść do około 6 BLG bo miało mieć lekko ponad 12% ALKO!  (Źle to rozegrałem) Co robić? Nie mam gęstwy ale mam jeszcze US05. Nie mogę tego tak zabutelkować. Jakie mam kupić drożdże do re-fermentacji? Szampańskie? Winiarskie? Jakie najlepsze? Poradźcie coś, proszę. Pozdrawiam. V

28 minut temu, Marcin Dembowski napisał:

Czołem, mam problem?! Doradźcie mi co mogę zrobić na obecnym etapie przelewania RIS'a. ... 27 lutego uwarzyłem RIS'a 29BLG. Dodałem 2 x US05. Potem, 15 marca przelałem go na cichą fermentacje. Wtedy miał 14 BLG. Dodałem kawałki beczki po Szkockiej Whiskey i założyłem, że poleżą ze 4 miesiące. Zdecydowałem się zabutelkować je dzisiaj ale zrobiłem techniczny błąd! - Za krótko! Zacząłem przelewać do wiadra z roztworem cukrowym i pobrałem jednocześnie próbkę by zmierzyć wskaźnik BLG i okazało się, że w dalszym ciągu mam 14 BLG. To by oznaczało, że nie dofermentowało! Powinno zejść do około 6 BLG bo miało mieć lekko ponad 12% ALKO!  (Źle to rozegrałem) Co robić? Nie mam gęstwy ale mam jeszcze US05. Nie mogę tego tak zabutelkować. Jakie mam kupić drożdże do re-fermentacji? Szampańskie? Winiarskie? Jakie najlepsze? Poradźcie coś, proszę. Pozdrawiam. V

Czym mierzysz odfermentowanie? Przelewanie po 2 tygodniach tak mocnego piwa było dużym błędem, ale z drugiej strony dziwne, że po tak długim czasie nie dofermentowało ani trochę.

2 godziny temu, Marcin Dembowski napisał:

Powinno zejść do około 6 BLG bo miało mieć lekko ponad 12% ALKO!  (Źle to rozegrałem) Co robić?

Nie będzie tyle % alkoholu, us-05 mają tolerancję, maksymalnie, do 11% (tak podaje producent :P ) Twój przypadek ma 8,8% i to już jest granica dla drożdży kiedy przestają dalej pracować. 

1 godzinę temu, Nazwa użytkownika napisał:

Nie będzie tyle % alkoholu, us-05 mają tolerancję, maksymalnie, do 11% (tak podaje producent :P ) Twój przypadek ma 8,8% i to już jest granica dla drożdży kiedy przestają dalej pracować. 

Nie mogę teraz tego raczej butelkować, myślę o refermentacji ale nie wiem jakich drożdży użyć.  Polecicie coś? Ludzie mówią o szampańskich lub winiarskich ale nie podają konkretnie jakich. To mój pierwszy RIS... nie mam doświadczenia aż takiego. 

3 minuty temu, Marcin Dembowski napisał:

Spławikiem ?

Można spróbować dodać jakichś drożdży z większą tolerancja na alkohol, np. super high gravity.

Godzinę temu, Nazwa użytkownika napisał:

...ale do fermentacji, a nie w butelki :)

Oczywiście, ale Marcin pisał, że nie chce jeszcze butelkować, więc nie sprecyzowałem ;)

5 godzin temu, majlosz napisał:

Próbowałeś podnieść temperaturę?

Tak, właśnie wstawiłem do mieszkania i dam mu ze 2 - 3 dni. Jak nie ruszy to wiem już, że w pierwszej kolejności użyję Lallemand Danstar Nottingham 2 x 11g. Podobno browary się nimi ratują w podobnych sytuacjach i to nie tylko kraftowe browary. Zobaczymy... Ostatecznie użyję winiarskich.

2 godziny temu, Nazwa użytkownika napisał:

Nigdy ich nie stosowałem, ale wyczytałem na stronie www pewnego sklepu, że fermentują do 9% :)   

2 godziny temu, Nazwa użytkownika napisał:

Nigdy ich nie stosowałem, ale wyczytałem na stronie www pewnego sklepu, że fermentują do 9% :)   

Tak, też wyczytałem to w sklepie homebeer.pl :) ale nie zasugerowałem się tym zbytnio. Zupełnie inaczej wyczytałem na tym forum: https://www.piwo.org/forums/topic/1143-danstar-nottingham/ , jak również potwierdził mi to człowiek ze sklepu, który dobrze zna temat bo sprzedaje je do browarów. Tu kupiłem: https://marxam.pl/drozdze-suche-drozdze-do-piwa-lallemand-danstar-nottingham-11-g,c314,p225,pl.html

Generalnie mówi się, że:

Polecane do piw w stylu: pale ale, amber, porter, stout i barley wine, golden ale, kölsch, IPA, imperial stout. 

Fermentacja: burzliwa fermentacja może być zakończona w 4 dni w temperaturze 20°C
Zakres temperatury fermentacji: 10°C (50°F) do 22°C (72°F)
Tolerancja alkoholu: do 14%
Flokulacja: wysoka
Odfermentowanie: wysokie
Profil: neutralny, możliwe lekkie owocowe estry

23 minuty temu, Marcin Dembowski napisał:

Tak, też wyczytałem to w sklepie homebeer.pl :) ale nie zasugerowałem się tym zbytnio. Zupełnie inaczej wyczytałem na tym forum: https://www.piwo.org/forums/topic/1143-danstar-nottingham/ , jak również potwierdził mi to człowiek ze sklepu, który dobrze zna temat bo sprzedaje je do browarów. Tu kupiłem: https://marxam.pl/drozdze-suche-drozdze-do-piwa-lallemand-danstar-nottingham-11-g,c314,p225,pl.html

Generalnie mówi się, że:

Polecane do piw w stylu: pale ale, amber, porter, stout i barley wine, golden ale, kölsch, IPA, imperial stout. 

Fermentacja: burzliwa fermentacja może być zakończona w 4 dni w temperaturze 20°C
Zakres temperatury fermentacji: 10°C (50°F) do 22°C (72°F)
Tolerancja alkoholu: do 14%
Flokulacja: wysoka
Odfermentowanie: wysokie
Profil: neutralny, możliwe lekkie owocowe estry

Te 14% to może w idealnych warunkach, tutaj zadasz suchary bezpośrednio do gęstego piwa, ze sporą ilością alkoholu na starcie. U mnie zdarzyło im się paść przy 10,5% alkoholu.