Artur Ozi Opublikowano 17 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2020 (edytowane) Kidyś zastanawiałem się nad takim patentem (oczywiście jakaś używka). Śerdnica zewn. 51 cm więc te 40 wewnątrz powinno być. Jak pojemność 50 l to i wysokość odpowiednia pod standardowy fermentor. Zrobić customowy dekiel i bulbulator na zewnątrz, odpowiednio uszczelniając. Edytowane 17 Lipca 2020 przez mjr_Kolicki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rolnik Sam w Dolinie Opublikowano 17 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2020 Pomysł dobry, o ile wymiary komory pasują i uda się kupić za grosze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grid Opublikowano 18 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2020 Dzień dobry, jestem nowy na forum, zaczynam przygodę piwną na początek z ekstraktami i chmieleniem. Podpinam się pod temat, bo właśnie zrobiłem pudło ze styroduru gr. 4cm, Mam do niego pokrywę z peltierem od lodówki turystycznej, w której uzyskałem 12,5 st. przy temperaturze otoczenia 21 st. Pudło z butlą 5l wody przetestuję jutro. Oczywiście nie spodziewam się cudów wydajności tego rozwiązania, ale 17-18 st. byłoby w sam raz na górną fermentację. Chciałbym już zaczynać fermentację pierwszego kita (AIPA), lecz w pudle kilka dni po klejeniu nadal czuje się klej. I tu pytanie, czy powinienem poczekać aż pudło przestanie śmierdzieć, czy też, nie przejmować i zaczynać fermentację. Jaka jest szansa, że wyziewy rozpuszczalnika z kleju przenikną do fermentora? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kris2682 Opublikowano 27 Września 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Września 2020 (edytowane) Wracam do tematu chłodzenia podczas fermentacji. Dorwałem zamrażarkę do której mieści się fermentor. Tyle że wchodzi na styk. U góry zostaje dosłownie 2cm. Brak miejsca na rurkę. Gdzieś widziałem sposób z wężykiem zanurzonym w sloiczku z wodą. Dolna szuflada jest płytsza, fermentor stoi trochę wyżej, na dole jest miejsce na słoik. Czy to dobry sposób czy w zamkniętej zamrażarce jest sens bawić się w jakieś rurki? Zamrażare chce sprzęgnąć z sterownikiem st 1000 żeby automatycznie sterować temperatura. Edytowane 27 Września 2020 przez kris2682 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 27 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2020 (edytowane) 12 godzin temu, kris2682 napisał: Wracam do tematu chłodzenia podczas fermentacji. Dorwałem zamrażarkę do której mieści się fermentor. Tyle że wchodzi na styk. U góry zostaje dosłownie 2cm. Brak miejsca na rurkę. Gdzieś widziałem sposób z wężykiem zanurzonym w sloiczku z wodą. Dolna szuflada jest płytsza, fermentor stoi trochę wyżej, na dole jest miejsce na słoik. Czy to dobry sposób czy w zamkniętej zamrażarce jest sens bawić się w jakieś rurki? Zamrażare chce sprzęgnąć z sterownikiem st 1000 żeby automatycznie sterować temperatura. Możesz zastosować wężyk, albo po prostu nie domykać do końca pokrywy (bez otworu). Edytowane 28 Września 2020 przez punix Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hary86 Opublikowano 28 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2020 Wywal rurkę, a mało że nie będzie problemu z brakiem miejsca, to jeszcze odejdą ci problemy typu "bulka/nie bulka, co mam robić" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grid Opublikowano 28 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2020 Można nabyć coś, co nazywa się: rurka fermentacyjna kątowa, montuje się ją na boku fermentora; jest też Sterilock, który jest dosyć niski. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tmk1 Opublikowano 29 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2020 Ja mam ten sam problem z moją chłodziarką i też będę używał stojącego obok pojemnika z wodą. Podzielę się jednak sposobem z którego będę korzystał: Złączka nierdzewna kątowa umieszczona w pokrywie fermentora i do niej podłączony wężyk umieszczony w pojemniku z wodą. Wąż oczywiście z dopuszczeniem do spożywki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się