Michał Anioł Opublikowano 30 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2020 Witam, szukałem informacji odnośnie mojego problemu ale nie znalazłem odpowiedzi. Mam wątpliwości odnośnie temperatury zacierania - posiadam garnek 30 l emalia i kuchenka gazowa, grzeję wodę do 71 stopni by po dodaniu 6 kg słodów w temp 21 stopni całość miała 66. Tak zacieram 60 minut ( oczywiście wszystkie wartości tylko dla przykładu). Po 60 minutach podnoszę do 72 i tu pojawia się mój dylemat - termometr pokazuje różną temperaturę w zależności czy znajduje się przy samym dnie czy w środku a różnica jest dość spora bo nawet 3 stopnie. Jak zatem mierzycie temperaturę? Czy mieszacie cały czas by temperatura się wyrównała? Tak abstrahując oglądałem filmiki na YT z całymi procesami zacierania i termometr jest zawieszony na stałe na jakiejś wysokości i raczej nikt nie miesza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skazi Opublikowano 30 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2020 (edytowane) Ja mieszam i dopiero wtedy sprawdzać temperaturę. Edytowane 30 Lipca 2020 przez skazi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anatom Opublikowano 30 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2020 18 minut temu, Michał Anioł napisał: garnek 30 l emalia i kuchenka gazowa, Emalia słabo trzyma temperaturę. Musisz co 15 minut, zamieszać całość, sprawdzić temperaturę i podgrzać bo pewnie spadła o 2-3 stopnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 30 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2020 Przy zacieraniu też masz różnice kilka stopni. Na dole możesz mieć i ponad 70C. Jedynie co możesz robić to mieszać nonstop.Ja staram się trafić w np. 64C i mieszam tak długo aż będzie 66C. Potem z dwie minuty i zostawiam termometr w środku i co 15min sprawdzam co na wyświetlaczu jest. Mam stalowy garnek bardziej trzyma temperature. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
biervorkoster Opublikowano 30 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2020 Mieszam i sprawdzam w środku a nie przy dnie, powierzchni czy przy ściankach. Przy takim zacieraniu mieszanie to podstawa ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się