BartekTBU Posted August 3, 2020 Share Posted August 3, 2020 Witam mm problem jak w temacie. Piwo: CDA coś na wzór Blakcyla Special, po dodaniu chmieli na zimno po 10 dniach burzliwej (citra, falconers) po 5 dniach czuć nieprzyjemny zapach. Temperatura fermentacjii 20', drożdże us-05 Moje pytanko czy idzie to jakoś zamaskować? Mialem w planach dodać esencję ze skórek cytrusów, da rade to przykryć czy warka na stracenie? Link to comment Share on other sites More sharing options...
dziedzicpruski Posted August 3, 2020 Share Posted August 3, 2020 Czas leczy rany,daj mu ze 3-4 miesiące o powinno zniknąć, ewentualne powącha liście czarnej porzeczki i powinno Ci się zmienić postrzeganie tego zapachu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
zasada Posted August 3, 2020 Share Posted August 3, 2020 (edited) 9 minut temu, dziedzicpruski napisał: Czas leczy rany Ale czy redukuje utlenienie użytego chmielu? No chyba niespecjalnie, mhm? edit: KOCI / CATTY (0810)(p-mentano-8-merkapto-3-on) Możliwości eliminacji: – eliminacja możliwości utlenienia piwa podczas przechowywania (m.in. przechowywanie gotowego piwa w temperaturze poniżej 12-13°C) – sprawdzenie materiałów użytych do produkcji piwa Źródło: https://pspd.org.pl/wp-content/uploads/2015/06/opis-cech-piwa.pdf strona 16 Edited August 3, 2020 by zasada Link to comment Share on other sites More sharing options...
BartekTBU Posted August 3, 2020 Author Share Posted August 3, 2020 A cytrusy nie przytłumią tego? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now