kubik2233 Posted August 10, 2020 Share Posted August 10, 2020 Witam, chciałbym się podzielić rezultatami pierwszej warki oraz zaproponować przepis na drugą 1. Pierwszą warką była partia piwa IPA, która wyszła w mojej opinii w miarę dobra - użyłem łącznie podczas gotowania oraz cichej 40g Marynki, 40g Lubelskiego oraz 40g Sybilli wraz z 1,7 kg ekstraktu jasnego na 10 litrów piwa. Po wypiciu kontrolnej butelki po tygodniu od rozlania piwo było już całkiem smaczne, lecz zbyt goryczkowe i słabo nagazowane - na szczęście po kolejnym tygodniu goryczka nieco ustała, a piwo jest już nagazowane jak normalne (na butelkę 5 gram glukozy). Niestety zdjęcie z pełnej szklanki mi zniknęło, dla podglądu barwy daję zdjęcia słabej bo słabej jakości, ale zawsze coś. Ogólnie się cieszę że w ogóle wyszło, i stąd punkt 2; 2. Na drugą warkę chciałbym spróbować zrobić coś jaśniejszego i bardziej słodowego, i dlatego kierując się kilkoma przepisami skomponowałem własny: 3,4 kg ekstraktu słodowego z gozdawy 10' - 20g Marynki 30' - 30g Lubelskiego 50' - 15g Lubelskiego oraz takie same ilości podczas fermentacji cichej. Drożdże WB-06 do piw pszenicznych Czy jakiejś wprawione oko mogłoby mi wytknąć jakieś błędy, bądź doradzić co zmienić aby to miało sens? Za wszelką pomoc z góry dziękuję Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mateusz Mięsny Posted August 10, 2020 Share Posted August 10, 2020 Może na początek jednak kieruj się gotowymi recepturami, no i polecałbym zrobić warkę z zacieraniem, to nie jest takie trudne o ile masz odpowiednio duży garnek. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mibor Posted August 10, 2020 Share Posted August 10, 2020 1 godzinę temu, kubik2233 napisał: Drożdże WB-06 do piw pszenicznych Te drożdże głęboko odfermentowują, nie zrobisz na nich "czegoś bardziej słodowego". Link to comment Share on other sites More sharing options...
INTseed Posted August 10, 2020 Share Posted August 10, 2020 Musisz kupić puszki do pszenicy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kubik2233 Posted August 10, 2020 Author Share Posted August 10, 2020 Hm, z tego co mi piszecie to faktycznie lepiej zdać się na uprzednio sprawdzony przepis. Czy istnieją jakieś zupełnie początkowe receptury na jasne piwo z ekstraktów, coś dla początkującego w takim stylu w chleba z masłem? Przeglądam różne receptury ale nie wiem w jakim stopniu są one trudne. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mibor Posted August 10, 2020 Share Posted August 10, 2020 2 godziny temu, INTseed napisał: Musisz kupić puszki do pszenicy. I co z tego zrobi słodowe piwo? Link to comment Share on other sites More sharing options...
INTseed Posted August 10, 2020 Share Posted August 10, 2020 I co z tego zrobi słodowe piwo?Chce kupić wb-06 więc zasugerowałem aby zrobił pszenicę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kubik2233 Posted August 10, 2020 Author Share Posted August 10, 2020 Zmieniłem nieco koncepcję, znalazłem taki przepis na ok. 20 litrów: 3,4 kg ekstraktu słodowego jasnego 50 g Magnum 30 g Saaz Drożdże PAY7 Link to comment Share on other sites More sharing options...
INTseed Posted August 10, 2020 Share Posted August 10, 2020 Nie lubisz pszenicy że nie chcesz jej zrobić? Możesz kombinować ile wlezie a i tak nie będziesz wiedział co ci wyjdzie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted August 10, 2020 Share Posted August 10, 2020 5 godzin temu, kubik2233 napisał: Czy jakiejś wprawione oko mogłoby mi wytknąć jakieś błędy, bądź doradzić co zmienić aby to miało sens? Za wszelką pomoc z góry dziękuję Myślę że powinieneś zmienic aparat by było w temacie http://blog.homebrewing.pl/warzenie-piwa-z-ekstraktow-z-samodzielnym-chmieleniem/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
dirk gently Posted August 11, 2020 Share Posted August 11, 2020 (edited) 8 godzin temu, kubik2233 napisał: Zmieniłem nieco koncepcję, znalazłem taki przepis na ok. 20 litrów: 3,4 kg ekstraktu słodowego jasnego 50 g Magnum 30 g Saaz Drożdże PAY7 Miałeś 1,7kg ekstraktu na 10 litrów, teraz masz 3,4kg na 20 litrów. Jak to ma dać bardziej słodowe piwo? Chcesz robić z ekstraktów - ok, ale zainteresuj się "partial mash". Na początek daj np. ok 300g (na 20 litrów) średniego słodu karmelowego: wymocz go godzinkę w garnku z gorącą wodą z kranu, odcedź na sitku i dodaj tę wodę do brzeczki. Jeśli chodzi o chmiel, używaj kalkulatora do obliczania IBU zamiast wrzucać "na pałę", bo jak wsypiesz 50g Magnuma to może ci wyjść sroga goryczka. Albo to: Spokojnie zamiast Nottinghamów można dać PAY7 a Amarillo zastąpić jakimkolwiek słodem aromatycznym, który Ci pasuje. Edited August 11, 2020 by dirk gently Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now