Szagi Opublikowano 26 Sierpnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2020 Chmiel drugi dzień w wiadrze i cały czas utrzymuje się na powierzchni - nie powinien opaść na dno? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rolnik Sam w Dolinie Opublikowano 26 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2020 Chyba za bardzo się tym przejmujesz Zamieszaj BEZ OTWIERANIA - po prostu zabujaj fermentorem. No i daj mu wreszcie spokój. Jak co chwile tam zaglądasz to i chmiel się stresuje i resztka drożdży J. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 26 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2020 2 godziny temu, Szagi napisał: Chmiel drugi dzień w wiadrze i cały czas utrzymuje się na powierzchni - nie powinien opaść na dno? Bardzo często spora część będzie trzymać się na powierzchni - trzeba z tym żyć, albo w miarę możliwości schłodzić i zrobić cold crash - wtedy zdecydowana większość opadnie na dno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hary86 Opublikowano 27 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2020 @Szagi a w jakiej temperaturze przeprowadzasz to chmielenie na zimno i jak długo chcesz to robić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szagi Opublikowano 27 Sierpnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2020 (edytowane) Cały czas stoi w 19 stopniach - założenie jest że 4 dni i w piątek rozlew. Niestety nie mam jeszcze warunków by było mniej narazie. Edytowane 27 Sierpnia 2020 przez Szagi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hary86 Opublikowano 27 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2020 Ja osobiście chmielenie na zimno robię w 20 stopniach, ale nie przekraczam 3 dni. Czytałem że lepiej krócej w odrobinę wyższej temperaturze, niż dłużej w niższej. Ponoć olejki szybciej się rozpuszczają i mniejsza szansa na łodygę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 27 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2020 22 minuty temu, Hary86 napisał: Ja osobiście chmielenie na zimno robię w 20 stopniach, ale nie przekraczam 3 dni. Czytałem że lepiej krócej w odrobinę wyższej temperaturze, niż dłużej w niższej. Ponoć olejki szybciej się rozpuszczają i mniejsza szansa na łodygę. Po 4 dniach to raczej ciężko jeszcze o łodygę, powinno być w porządku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hary86 Opublikowano 27 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2020 Niektórzy twierdzą, że po 5 dniach to już taka łodyga, że pić się nie da Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 27 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2020 4 minuty temu, Hary86 napisał: Niektórzy twierdzą, że po 5 dniach to już taka łodyga, że pić się nie da Zdarzało mi się chmielić około 7 dni i łodygi nie było. Jak dotąd straszna trawę miałem raz, ale tam chmiel był chyba coś koło 2 tygodni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szagi Opublikowano 28 Sierpnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2020 Butelkowanie za mną. Nieźle się nagimnastykowałem żeby to przelać bez chmielin.. Wpierw pończocha poszła na wlot węża do dekantacji. Niestety jakaś mega gęsta ta pończocha była - praktycznie nie chciało lecieć a jak leciało to się zatykało po chwili. Więc założyłem ją na wylot w wiadrze docelowym. PS: o co dokładniej chodzi z tą łodygą? O zapach czy smak? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hary86 Opublikowano 29 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2020 To nie pończocha była gęsta, tylko powierzchnia filtrowania ograniczyła się do średnicy rurki i dlatego od razu ci się zapychało. Pończocha powinna być na wylocie żeby wychwycić to co zaciągnęło się przy dekantacji, a na wlot możesz nałożyć druciak do zmywania naczyń (no chyba że robiłeś cold crash i chmiel opadł na dno, wtedy sama dekantacja powinna wystarczyć). Jeśli chodzi o łodygę, to mówimy zarówno o zapachu jak i smaku, łodygi lub granulatu. Szagi 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się