konrados78 Opublikowano 18 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2020 Planuję uwarzyć piwo ok. 20 litrów 12 BLG z laktozą i na cichą dorzucić ok 2 kg wiśni. Nie mam doświadczenia z laktozą w piwach owocowych. Jaka jest wg was ilość laktozy, aby nie przesadzić ze słodyczą? Planuję dać 500 - 750 gr laktozy na ostatnie 10 - 15 minut gotowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wuuu Opublikowano 18 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2020 Wiśnie podbiją Ci kwaśność w piwie, więc syp śmiało. Robiłem teraz Juicy Sour z marakują i mango, dałem 700 g laktozy i praktycznie niewyczuwalna. No ale zakwaszałem jeszcze bakteriami do pH 3,3. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
konrados78 Opublikowano 19 Sierpnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2020 Ja robiłem Fruit Ale z wiśniami (bez dodatkowego zakwaszania bakteriami) i wyszło dość mocno kwaśne, dlatego teraz planuję dodatek laktozy. Nie wiem tylko ile. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Suchejroo Opublikowano 24 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2020 500g będzie spoko. Ja dałem tyle do Milkshake IPA z porzeczka i mango i ani słodkie ani kwaśne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 27 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2020 Podepnę się pod temat, bo bardzo mnie to nurtuje. Czy jesteśmy w stanie obliczyć, ile cukru procentowo, zmetabolizują drożdże z pulpy owocowej? Wrzucam kilogram pulpy o 99,9% zawartości owoców, w których 300g to cukry. Jaki procent cukru z owoców zmetabolizują drożdże? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 27 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2020 (edytowane) 36 minut temu, smola napisał: Podepnę się pod temat, bo bardzo mnie to nurtuje. Czy jesteśmy w stanie obliczyć, ile cukru procentowo, zmetabolizują drożdże z pulpy owocowej? Wrzucam kilogram pulpy o 99,9% zawartości owoców, w których 300g to cukry. Jaki procent cukru z owoców zmetabolizują drożdże? Cukry w owocach to glukoza, fruktoza i sacharoza, czyli cukry proste. Drożdże powinny przejeść je w całości. Edytowane 27 Sierpnia 2020 przez punix smola 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się