Nagellan Opublikowano 23 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2020 (edytowane) Witajcie.Jeżeli nie w tym miejscu post to bardzo przepraszam. Chciałbym Was poprosić o poradę. W sobotę 15 sierpnia zacierałem Sweet Stout z zestawu surowców z dodatkiem kawy ziarnistej. Otrzymałem 20 litrów brzeczki o ekstrakcie 13 blg. Schłodziłem brzeczkę do 17 stopni. Drożdże Fermentis Safale S-04 zostały uwodnione w 29 stopniach przez 25 minut i dodane do schłodzonej brzeczki. Zanim zadałem drożdże do fermentora, dolewałem powoli brzeczkę łyżką aby przyzwyczaić drożdże do temp. Brzeczka przy wlewaniu do fermentora z kadzi warzelnej była przelewana z wysokości mocno się rozbryzgując. Dodatkowo spienioną brzeczkę mieszałem łygą kilku minut po zadaniu drożdży tworząc konkretny wir. Fermentor wstawiłem do lodówki ze sterownikiem i ustawiłem na 17 stopni o godzinie 16. Następnego dnia w niedzielę kolo godziny 12 zajrzałem do lodówki i piwo intensywnie pracowało aczkolwiek bez wielkiej piany. We wtorek zauważyłem ze fermentacje w rurce ustaje. Wczoraj podniosłem temperaturę do 19 st na sterowniku. Dzisiaj o 20 sprawdziłem balingomierzem BLG i wyszło 8 może 8,5 Blg. Piwo w smaku jest bardzo dobre..Nie ma dziwnych zapachów, nie wyczuwam octu, farby itd. W smaku ot takie Karmi mrozona kawa. Proszę Was szanowne grono o poradę. Czy wsypać jeszcze jedną saszetkę drożdży ?(niestety nie mam zapasu S-04 a przy dobrych wiatrach pewnie gdybym jutro kupił dojdzie we wtorek/srodę)Czy jeszcze czekać? Co robić??Z góry dziękuje i pozdrawiam Ps.Sondę od sterownika inkbird mam zamocowaną do obudowy fermentora w połowie ilości piwa.Sonda jest odizolowana od otoczenia folią bąbelkową. Edytowane 23 Sierpnia 2020 przez Nagellan Dodanie informacji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 23 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2020 26 minut temu, Nagellan napisał: Witajcie.Jeżeli nie w tym miejscu post to bardzo przepraszam. Chciałbym Was poprosić o poradę. W sobotę 15 sierpnia zacierałem Sweet Stout z zestawu surowców z dodatkiem kawy ziarnistej. Otrzymałem 20 litrów brzeczki o ekstrakcie 13 blg. Schłodziłem brzeczkę do 17 stopni. Drożdże Fermentis Safale S-04 zostały uwodnione w 29 stopniach przez 25 minut i dodane do schłodzonej brzeczki. Zanim zadałem drożdże do fermentora, dolewałem powoli brzeczkę łyżką aby przyzwyczaić drożdże do temp. Brzeczka przy wlewaniu do fermentora z kadzi warzelnej była przelewana z wysokości mocno się rozbryzgując. Dodatkowo spienioną brzeczkę mieszałem łygą kilku minut po zadaniu drożdży tworząc konkretny wir. Fermentor wstawiłem do lodówki ze sterownikiem i ustawiłem na 17 stopni o godzinie 16. Następnego dnia w niedzielę kolo godziny 12 zajrzałem do lodówki i piwo intensywnie pracowało aczkolwiek bez wielkiej piany. We wtorek zauważyłem ze fermentacje w rurce ustaje. Wczoraj podniosłem temperaturę do 19 st na sterowniku. Dzisiaj o 20 sprawdziłem balingomierzem BLG i wyszło 8 może 8,5 Blg. Piwo w smaku jest bardzo dobre..Nie ma dziwnych zapachów, nie wyczuwam octu, farby itd. W smaku ot takie Karmi mrozona kawa. Proszę Was szanowne grono o poradę. Czy wsypać jeszcze jedną saszetkę drożdży ?(niestety nie mam zapasu S-04 a przy dobrych wiatrach pewnie gdybym jutro kupił dojdzie we wtorek/srodę)Czy jeszcze czekać? Co robić??Z góry dziękuje i pozdrawiam Ps.Sondę od sterownika inkbird mam zamocowaną do obudowy fermentora w połowie ilości piwa.Sonda jest odizolowana od otoczenia folią bąbelkową. Odfermentowanie niskie, ale to dopiero 8 dni, do tego w raczej niskiej temperaturze. Zostaw w spokoju na kolejny tydzień i ponownie sprawdź Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nagellan Opublikowano 23 Sierpnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2020 Dzięki za odpowiedz. A czy po dwóch tygodniach w fermentorze zakładając scenariusz gdyby nie ruszyło to nie zepsuje się ?Bedzie zdatne jeszcze do ewentualnej refermentacji ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tortoise Opublikowano 23 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2020 Tak, samo z siebie nie powinno się zepsuć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nagellan Opublikowano 23 Sierpnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2020 (edytowane) Ok czyli czekać. Czy ewentualnie zamówić Saszetkę s04 czy inne drożdże do refermentacji ? A z innej beczki pytanie. Do ile powinno odfermentować na s04 z 13 blg. Czy te 17 stopni nie było za nisko ? Edytowane 23 Sierpnia 2020 przez Nagellan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 23 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2020 14 minut temu, Nagellan napisał: Ok czyli czekać. Czy ewentualnie zamówić Saszetkę s04 czy inne drożdże do refermentacji ? A z innej beczki pytanie. Do ile powinno odfermentować na s04 z 13 blg. Czy te 17 stopni nie było za nisko ? Duży do refernentacji raczej nie będziesz potrzebował, druga saszetka na tym etapie też raczej nie pomoże. Do ilu powinno odfermentować? Pewnie w okolicy 3-5blg, chyba, że w recepturze była np. laktoza. 17 stopni na S-04 to nie powód do niepokoju. Poczekaj tydzień i wtedy będzie można decydować co robić (w ostateczności zacząć się martwić ). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nagellan Opublikowano 23 Sierpnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2020 (edytowane) Dziękuje za info. Tak dodałem 700 gram laktozy. Czy w przypadku dodania laktozy fermentacja może zostać zaburzona czy raczej odczyt blg może być zaburzony. Dzięki za Wasze odpowiedzi Edytowane 23 Sierpnia 2020 przez Nagellan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 23 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2020 37 minut temu, Nagellan napisał: Dziękuje za info. Tak dodałem 700 gram laktozy. Czy w przypadku dodania laktozy fermentacja może zostać zaburzona czy raczej odczyt blg może być zaburzony. Dzięki za Wasze odpowiedzi Ani fermentacja, ani odczyt nie będzie zaburzony. Trzeba tylko pamiętać, że laktoza jest cukrem niefermentowalnym przez drożdże, także i odfermentowanie będzie płytsze - a w tym wypadku jest to około 2,5°blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nagellan Opublikowano 24 Sierpnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2020 Dziękuje za odpowiedź. Czyli wynika z tego ze piwko nadaje się do butelkowania? Czy możesz wyjaśnić jak to obliczyłeś ze ma 2,5 blg ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 24 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2020 Po pierwsze laktoza podbija gęstość, po drugie S-04 lubią powoli dojadać. Ja bym więc jeszcze kilka dni poczekał. Do refermentacji nie będziesz potrzebował nowych drożdży. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 24 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2020 4 godziny temu, Nagellan napisał: Dziękuje za odpowiedź. Czyli wynika z tego ze piwko nadaje się do butelkowania? Czy możesz wyjaśnić jak to obliczyłeś ze ma 2,5 blg ? Na 99% nie. Wpisz sobie w jakikolwiek kalkulator/program piwowarski 700g laktozy na 20l piwa, wychodzi około 2,5blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nagellan Opublikowano 24 Sierpnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2020 Dzięki za info. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 24 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2020 Podnieś spokojnie temperaturę do 20 st. C. S-04 bardzo długo dojadają, więc zanim zabutelkujesz pobudź drożdże do dojedzenia resztek cukrów fermentowalnych i upewnij się, że zakończyły fermentacje. Jeśli planujesz trzymać gotowe piwo w temp wyższej niż 20 st. C to możesz stopniowo podnieść jeszcze wyżej. Będzie mniejsza szansa, że ruszą w butelkach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nagellan Opublikowano 24 Sierpnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2020 (edytowane) Obecnie mam 19 stopni. Ok dam jak radzisz 20 st. Nie chce Przesadzić z temp. zeby nie powstały niechciane smaki i zapachy. Zabutelkowane piwo przechowuje w temp 16-17 st Edytowane 24 Sierpnia 2020 przez Nagellan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 24 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2020 7 godzin temu, Nagellan napisał: zeby nie powstały niechciane smaki i zapachy Większość powstaje w najbardziej burzliwej części fermentacji, a tą już masz za sobą. Podnieś spokojnie do 20. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nagellan Opublikowano 24 Sierpnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2020 Dzięki za rady Panowie. Podniesione do 20stopni. Trochę też zakołysałem fermentorem żeby poruszyć drożdże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godal07 Opublikowano 26 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2020 Miałem podobny problem ze swoim sweet stoutem. Laktozy dałem 800g na 20l, fermentowałem też S-04. Piwo zeszło z 16 (mierzone po dodaniu laktozy) do niecałych 9 Blg. W fermentorze stało bodajże 5 tygodni i już niżej nie zeszło. Poszło w butelki i jak dotąd (po 1,5 miesiąca) nie było niespodzianek. Piwo jest bardzo dobre.Wysłane z mojego Lenovo TB-X705F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nagellan Opublikowano 26 Sierpnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2020 Hmm. To mnie pocieszyłeś heheh. No poczekam może jeszcze do niedzieli czyli będzie to tydzień i sprawdzę blg. Jak nic nie zejdzie po tygodniu to chyba dam w butelki choć trochę jednak obawiam się granatów. Noni chyba procentów to będzie jak na lekarstwo. ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godal07 Opublikowano 26 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2020 Hmm. To mnie pocieszyłeś heheh. No poczekam może jeszcze do niedzieli czyli będzie to tydzień i sprawdzę blg. Jak nic nie zejdzie po tygodniu to chyba dam w butelki choć trochę jednak obawiam się granatów. Noni chyba procentów to będzie jak na lekarstwo. ?No tak, tylko u mnie stało 5 tygodni w wiadrze ja bym pewnie poczekał jeszcze z tydzień chociaż, tym bardziej, że tak jak koledzy pisali, s-04 lubią dłużej dojadać. A te 13 blg to już po dodaniu laktozy?Wysłane z mojego Lenovo TB-X705F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nagellan Opublikowano 26 Sierpnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2020 Tak. Po dodaniu laktozy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godal07 Opublikowano 26 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2020 No to fakt, alk na poziomie niecałych 3%. Troszki mało ale najważniejeze żeby smakowało zmierz blg za parę dni i zobaczysz czy coś tam się jeszcze dziejeWysłane z mojego Lenovo TB-X705F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nagellan Opublikowano 31 Sierpnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2020 Panowie. Sprawdziłem dzisiaj czyli po 8 dniach i niestety 8blg. Temp. Podniesiona do 20 st. i niestety nic. Co Waszym zdaniem najlepiej zrobić ? Sypać glukozę i butelkować ? Czy grozi to granatami ? Z góry dziękuje za pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 31 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2020 10 minut temu, Nagellan napisał: Panowie. Sprawdziłem dzisiaj czyli po 8 dniach i niestety 8blg. Temp. Podniesiona do 20 st. i niestety nic. Co Waszym zdaniem najlepiej zrobić ? Sypać glukozę i butelkować ? Czy grozi to granatami ? Z góry dziękuje za pomoc A sprawdzałeś balingomierz na czystej wodzie? Może skala się przesunęła? Jeżeli przez 8 dni nie spada, to pewnie już niżej nie zejdzie, choć odfermentowanie poniżej 50% jest dziwne. Można ewentualnie spróbować dodać świeżych lub innych drożdży. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nagellan Opublikowano 31 Sierpnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2020 (edytowane) Właśnie sprawdziłem balingomierz na czystej wodzie z kranu i pokazuje 0 blg. Temp wody 23 st. Jeżeli chodzi o drożdże to mam S-05, wb-06 oraz S-33. Nie mam niestety S-04. Pytanie czy otwierać fermentor i wsypywać czy tez nie ryzykować infekcji i natlenienia? Piwo w smaku jest całkiem dobre. Czy może lepiej do butelki i mieć niskoalkoholowe? Ale obawiam się granatów. ps. Czy dokupić S-04 ? Edytowane 31 Sierpnia 2020 przez Nagellan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nagellan Opublikowano 1 Września 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Września 2020 (edytowane) Zacierałem 45 minut w temp 67 i dalej 25 minut w temp. 72 st. W temp 72 dodałem ciemne słody. Dzięki za podpowiedzi. Ale co byście zrobili w tym konkretnym przypadku, będąc na moim miejscu?Zabutelkować czy to za duże ryzyko? Czy dokupić s-04 i wsypać do fermentora i natlenić? Pozdrawiam Edytowane 1 Września 2020 przez Nagellan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się