#$%^&*( Opublikowano 1 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2020 Witam, ostatnio nastawiłem swój pierwszy w życiu cydr. Wycisnąłem sok, dodałem drożdże, pożywkę, zamknąłem w butli z rurką fermentacyjną. Fermentacja wystartowała idealnie, jednak już po 5-ciu dniach drożdze zjadły cały cukier (blg=0) zabutelkowałem cydr z dodatkiem cukru (ok. 3gr/0,5l napoju). Po ok. 24h na powierzchni cydru pojawiła się delikatna pianka. Otworzyłem butelką i... powstała piana wyleciała mi z butelki (tak jakby cydr był przegazowany) i to już po 24h!!! Sprawdziłem cukromierzem (blg=0) Ogólnie cydr jest smaczny ale czuć posmak drożdży. I oto moje pytania: 1. Jakim cudem cydr się przegazował już po 24h? 2. Czy możliwe, że dałem za dużo drożdży, dlatego tak szybko cukier przefermentował i czuć smak drożdzy? 3. Czy po otwarciu butelki z zamknięciem patentowym mogę ją z powrotem zamknąć i przechowywać długo w piwnicy? 4. Czy, jeżeli cukromierz po nagazowaniu pokazuje blg=0, to mogę się obawiać że reszta butelek wybuchnie? 5. Jak długo leżakować? 6. Czy po dłuższym leżakowaniu w piwnicy, posmak drożdzy zniknie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
primordial Opublikowano 2 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2020 AD2. A ile tych drożdży na ile soku dałeś? AD3. Po co je otwierać? Jeśli chcesz upuścić gazu wystarczy je delikatnie rozszczelniać. Powinno być ok. AD4. Jeśli to faktycznie zero to nie, ale zainteresowałbym się tym cukromierzem, bo przy moich próbach aż tak szybko nie schodziło do zera. AD5. Dobrze byłoby przynajmniej 3-4 tygodnie potrzymać. AD6. Niekoniecznie, ale powinien się chociaż zauważalnie zredukować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
#$%^&*( Opublikowano 2 Września 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Września 2020 (edytowane) AD2. użyłem według tego co bylo na paczce (w przeliczeniu ok. 7g drożdzy winiarskich na 10l cydru) może pożywki za dużo?? AD3. już otworzylem jedną z butelek (ciekawość silniejsza ?) czy w ogóle można je przechowywac po otwarciu? i czy mogę je rozszczelniać i dalej przechowywac w piwnicy? AD4. cukromierz nowy biowin (kupilem go tydzien temu) AD5. czy nie zepsuje się po takim czasie? nie skwaśnieje? PS. z góry dzięki za odpowiedzi ? Edytowane 2 Września 2020 przez #$%^&*( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 2 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2020 9 minut temu, #$%^&*( napisał: AD2. użyłem według tego co bylo na paczce (w przeliczeniu ok. 7g drożdzy winiarskich na 10l cydru) może pożywki za dużo?? AD3. już otworzylem jedną z butelek (ciekawość silniejsza ?) czy w ogóle można je przechowywac po otwarciu? i czy mogę je rozszczelniać i dalej przechowywac w piwnicy? AD4. cukromierz nowy biowin (kupilem go tydzien temu) AD5. czy nie zepsuje się po takim czasie? nie skwaśnieje? PS. z góry dzięki za odpowiedzi ? Sprawdź ten cukromierz na wodzie, czy pokazuje 0. W biowinach lubi się przesuwać skala. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
#$%^&*( Opublikowano 2 Września 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Września 2020 sprawdzone (cukromierz ok) najbardziej mnie zastanawia dlaczego tak szybko drożdze zjadly caly cukier? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 2 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2020 10 minut temu, #$%^&*( napisał: sprawdzone (cukromierz ok) najbardziej mnie zastanawia dlaczego tak szybko drożdze zjadly caly cukier? A jaka temperatura fermentacji? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
#$%^&*( Opublikowano 2 Września 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Września 2020 normalna pokojowa 17-21 stopni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BrowarPAPI Opublikowano 3 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2020 Klarujecie swoje cydry? Nie wpływa to na nagazowanie w butelkach? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
primordial Opublikowano 3 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2020 Ja nie klaruje ani cydru ani perry (które jest o wiele bardziej mętne). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
#$%^&*( Opublikowano 3 Września 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Września 2020 a ja mam jeszcze pyatenie czy po zabutelkowaniu tego cydru moge go bez obaw delikatnie rozszczelniać w celu odgazowania i dalej przechowywać? żeby się nie zakaził ani nie zepsuł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się