Merowing Opublikowano 3 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2020 Aromat jaj na twardo podczas fermentacji Mam pytanie właśnie o wyżej wymieniony aromacik..., czy to normalne aby tak za przeproszeniem dawało jajami…? Piwo: Brewkit Mangrove Jack’s Bavarian Wheat + Ekstrakt WES pszeniczny 1,7 kg, drodze FM41 Gwoździe i banany. 23 litry 12,5 blg. Starter drożdżowy był normalny, drodze ładnie się namnożyły, miały bardzo ładny świeży zapach. Zakupione drożdze bardzo świeże jeszcze z długim terminem. Drożdże zadane w temp. 26 st.C ustabilizowana temp. 22 st.C. Wystartowały po jakiś 3-4h. Fermentacja przebiega dość agresywnie, rurka bulgocze jak szalona (pierwsze 24h dopiero). Nie wiem czy wpływ na zbieranie się tych smrodków może mieć wypełniony tylko do połowy fermentor (robię w 50 l. kwasówce) Niepokoi mnie jedynie ten aromat dość intensywny, to nie jest siarkowodór, aczkolwiek może trochę zbliżone, raczej właśnie takie ugotowane na twardo jaja. Czy ten aromat będzie narastał, czy zaniknie podczas fermentacji? Obniżyłem temp., do 20s.C jest to samo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 3 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2020 Stara zasada mówi, żeby nie oceniać zapachu piwa w trakcie fermentacji. Poczytaj dedykowany wątek, a zrozumiesz co zrobiłeś źle: https://www.piwo.org/forums/topic/15197-fermentum-mobile-fm41-gwoździe-i-banany/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sobieslaw Opublikowano 3 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2020 Zależy od drożdży. Generalnie jaja, czyli siarkowodór są całkiem normalne. Mi tylko takie coś pachniało z W34/70 i S-33. S-33 aż do butelkowania. Potem absolutnie nic. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mibor Opublikowano 3 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2020 U mnie Gwoździe fermentowane w temp. zalecanych przez producenta zawsze dawały jajami tak od 3-4 dnia fermentacji, czyli generalnie jak już fermentacja zwalnia. Po jakimś czasie ten aromat zanika i nie ma go w gotowym piwie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Merowing Opublikowano 4 Września 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Września 2020 Obniżyłem temperaturę do 16-17st.C w drugiej dobie, ilość smrodku spadła tak o 70% kolejne na tych drożdżach będę testował w dolnym zakresie proponowanym przez producenta, może uda się uniknąć tego zapachu. Poczekamy, zobaczymy jak ostatecznie wyjdzie to piwko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 4 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2020 6 minut temu, Merowing napisał: Obniżyłem temperaturę do 16-17st.C w drugiej dobie, ilość smrodku spadła tak o 70% kolejne na tych drożdżach będę testował w dolnym zakresie proponowanym przez producenta, może uda się uniknąć tego zapachu. Poczekamy, zobaczymy jak ostatecznie wyjdzie to piwko. Zdecydowanie lepsza opcja to podnoszenie temperatury. Siara i tak będzie, a ważniejszy jest chyba efekt końcowy, a nie zapachy podczas fermentacji? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Merowing Opublikowano 4 Września 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Września 2020 2 minuty temu, punix napisał: Zdecydowanie lepsza opcja to podnoszenie temperatury. Siara i tak będzie, a ważniejszy jest chyba efekt końcowy, a nie zapachy podczas fermentacji? Miałem do wyboru albo to, albo eksmisje z chałupy razem z baniakiem ? ten smrodzik był naprawdę potężny... nie dało się go opanować ani pozamykanymi drzwiami, otwartym balkonem itp. ? Przeniosę dzisiaj w inne miejsce o temp. pomieszczenia 19st.C to myślę, że 20st.C będzie podczas fermentacji. Trochę szaleństwo tak skakać co dobę z tymi temperaturami, ale muszę przetestować jak jest okazja aby nie robić błędów przy kolejnym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się