bohen Opublikowano 5 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2020 Witam. Jestem w trakcie warzenia swojej pierwszej warki. Brzeczka gotowa, stygnie. Wsypałem drożdże US-05 do zdezynfekowanego pojemnika z wodą o temperaturze 29 stopni. Z przyzwyczajenia do drożdży piekarskich wymieszałem je z wodą. Minęło 15 minut, drożdże osiadły na dnie i nie widać za dużej aktywności w postaci bąbelków. Stąd moje pytanie. Czy mieszając drożdże z wodą zepsułem je w jakiś sposób? Czy mogę je dalej zadać do brzeczki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 5 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2020 (edytowane) Mi ostatnio też tak opadły, do tego zbiły się w grudki. Rozmieszałem, zadałem i fermentacja ruszyła po około 30h. Jeszcze stygnie, a już drożdże uwodniłeś? Jak długo będziesz ochładzał brzeczkę? Edytowane 5 Września 2020 przez smola Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bohen Opublikowano 5 Września 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Września 2020 (edytowane) Mam dwa schłodzone pięciolitrowe baniaki wody źródlanej w lodówce, które doleje do brzeczki. Edytowane 5 Września 2020 przez bohen Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 5 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2020 (edytowane) Na 20 litrów? Pewnie mają temp. około 10°C. Zbijesz gdzieś do około 40°C. Ja schładzam w zamrażarce, aż się zacznie ścinać, a i tak mi zbija do około 30°C. Drożdże za wcześnie uwodniłeś. Edytowane 5 Września 2020 przez smola Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bohen Opublikowano 5 Września 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Września 2020 Są dobre tak na oko? Brzeczka ma około 32 stopnie przed dodaniem wody. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 5 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2020 (edytowane) Jestem początkujący, ale wyglądają ok. ok us-05, zbij poniżej 20°C. Ja bym ewentualnie odebrał parę mililitrów brzeczki i dodał do drożdży, by nie padły z głodu do tego czasu. Schodzić musisz szybko, np w wannie. Dopiero zobaczyłem pod zdjęciem, że 32* przed dodaniem wody. Wszystko będzie w porządku. Edytowane 5 Września 2020 przez smola Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł76 Opublikowano 5 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2020 Wygląda OK. Piana świadczy o tym, że drożdże ruszyły. Lej do brzeczki, ale pamiętaj, że różnica między temperaturą uwodnionych drożdży a brzeczką nie może być wyższa niż 5 st. C. US-05 "lubią" mieć długi lag, 24h to praktycznie norma. Także bez stresu, będzie dobrze. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hary86 Opublikowano 5 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2020 Nie 5 a 10 stopni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się