Eselchen Opublikowano 7 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2020 (edytowane) Cześć! Przymierzam się do uwarzenia lekkiego, jasnego lagera (Helles). Przestudiowałem wiele receptur lecz często pojawia się zacieranie dekoracyjne, korekty pH wody bądź skomplikowane proporcje różnych słodów. Ja chce jedynie uzyskać dobre, lekkie piwo o goryczce w okolicy 15 IBU, niekoniecznie zgodne ze stylem. Posiadam sprzęt Klarstein 15L, więc zasyp będzie niewielki. -2,5 kg słodu Pilzneńskiego -0,1 kg Carapils (w ogóle potrzebny?) Zacieranie: -62° 50 min -72° 20 min -78° 5 min Chmielenie (gotowanie 90 min): -15g Saaz na 60 min -8g Saaz na 15 min Drożdże Wyest 2308 Munich Lager - bez starteru Nie jestem pewien co do zacierania. Może lepiej 62 stopnie 30 min i 72 stopnie 30min? Proszę o ocenę receptury i ew. sugestie co zmienić. Edytowane 7 Września 2020 przez quattro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Ba Opublikowano 16 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2020 20 min. maltozowa, 40 minut dextrynująca + wygrzew. Carapils jeśli masz to daj. Najważniejsza fermentacja w tym stylu resztą się nie trzeba martwić. Jeśli masz problem z kamieniem np. w czajniku lub garnkach to wodę przefiltruj Britą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eselchen Opublikowano 3 Października 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Października 2020 A jakich drożdży użyć? Widzę, że jest problem z dostępnością Wyest i w ogóle drożdży płynnych. Do wyboru mam: *płynne FM31 *płynne FM30 *W34/70 *S23 *S189 bądź inne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Ba Opublikowano 7 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2020 Ja zawsze robię na w34/70 więc nie mam porównania. Ale te wystarczą w zupełności. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eselchen Opublikowano 7 Października 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Października 2020 4 godziny temu, Piotr Ba napisał: Ja zawsze robię na w34/70 więc nie mam porównania. Ale te wystarczą w zupełności. A wykonujesz starter? Nigdy nie miałem styczności z drożdżami dolnej fermentacji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 7 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2020 15 minut temu, quattro napisał: A wykonujesz starter? Nigdy nie miałem styczności z drożdżami dolnej fermentacji Najlepszy starter z sucharów to mała warka lekkiego piwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Ba Opublikowano 11 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2020 (edytowane) Tak to prawda. Warto zrobić 15 litrów dwunastki i tylko zadać 1 paczkę uwodnionych. Teraz zrobiłem starter wstrząsany w butelce po mineralnej - zamrożone pszeniczne dwunastka 1 litr. Zadalem do 19 litrow pilsa dwunastki. Termin butelkowania 20 wrzesnia wiec napiszę jak odfermentowalo i czy sa juz jakies wady. Pierwszy raz zrobilem cos takiego zeby tylko troche pomnożyć ilosc komórek. A i tu 15 minut przerwa maltozowa wiec nie dałem drozdzom dużo pracy. Od tej pory nastepne pilsy (na tej gestwie) jadą na zacieraniu infuzyjnym 67 st C. Olać te przerwy. . Edytowane 11 Października 2020 przez Piotr Ba . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się