Skocz do zawartości

Lekki lager


Eselchen

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć!

Przymierzam się do uwarzenia lekkiego, jasnego lagera (Helles). Przestudiowałem wiele receptur lecz często pojawia się zacieranie dekoracyjne, korekty pH wody bądź skomplikowane proporcje różnych słodów. 
Ja chce jedynie uzyskać dobre, lekkie piwo o goryczce w okolicy 15 IBU, niekoniecznie zgodne ze stylem.

 

Posiadam sprzęt Klarstein 15L, więc zasyp będzie niewielki. 
 

-2,5 kg słodu Pilzneńskiego 

-0,1 kg Carapils (w ogóle potrzebny?)

 

Zacieranie:

-62° 50 min

-72° 20 min

-78° 5 min

 

Chmielenie (gotowanie 90 min):

-15g Saaz na 60 min

-8g Saaz  na 15 min


 

Drożdże Wyest 2308 Munich Lager - bez starteru


Nie jestem pewien co do zacierania. Może lepiej 62 stopnie 30 min i 72 stopnie 30min?

 

Proszę o ocenę receptury i ew. sugestie co zmienić.

Edytowane przez quattro
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

20 min. maltozowa, 40 minut dextrynująca + wygrzew.

Carapils jeśli masz to daj.

Najważniejsza fermentacja w tym stylu resztą się nie trzeba martwić.

Jeśli masz problem z kamieniem np. w czajniku lub garnkach to wodę przefiltruj Britą.

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Tak to prawda. Warto zrobić 15 litrów dwunastki i tylko zadać 1 paczkę uwodnionych. Teraz zrobiłem starter wstrząsany w butelce po mineralnej - zamrożone pszeniczne dwunastka 1 litr. Zadalem do 19 litrow pilsa dwunastki. Termin butelkowania 20 wrzesnia wiec napiszę jak odfermentowalo i czy sa juz jakies wady. Pierwszy raz zrobilem cos takiego zeby tylko troche pomnożyć ilosc komórek. A i tu 15 minut przerwa maltozowa wiec nie dałem drozdzom dużo pracy. Od tej pory nastepne pilsy (na tej gestwie) jadą na zacieraniu infuzyjnym 67 st C. Olać te przerwy. 

 

 

Edytowane przez Piotr Ba
.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.