GaGacek Posted August 2, 2010 Share Posted August 2, 2010 (edited) Remontuje kuchnie i musze wymienić płytę gazową. Powiedzcie jakich wy płyt gazowych używacie? Co byście polecili?! Czy orientujecie się jaka nośność mają płyty ceramiczne i szklane? Proszę nie sugerujcie mi taboretu gazowego, bo płacę za gaz ryczałtem i chce to wykorzystać. Edited August 2, 2010 by GaGacek Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wiktor Posted August 2, 2010 Share Posted August 2, 2010 trójnik wąż i taboret gazowy z dyszą na gaz ziemny Link to comment Share on other sites More sharing options...
GaGacek Posted August 2, 2010 Author Share Posted August 2, 2010 trójnik wąż i taboret gazowy z dyszą na gaz ziemny Wszystko ładnie pięknie tylko czy jest to bezpieczne i legalne. Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacer Posted August 2, 2010 Share Posted August 2, 2010 Życie tez jest niebezpieczne Link to comment Share on other sites More sharing options...
coder Posted August 2, 2010 Share Posted August 2, 2010 trójnik wąż i taboret gazowy z dyszą na gaz ziemny Wszystko ładnie pięknie tylko czy jest to bezpieczne i legalne. Tak, ale musi to zrobić ktoś z uprawnieniami. Sam mam taki trójnik. Link to comment Share on other sites More sharing options...
darko Posted August 2, 2010 Share Posted August 2, 2010 Taboret gazowy w bloku to pomyłka. Link to comment Share on other sites More sharing options...
bimbelt Posted August 2, 2010 Share Posted August 2, 2010 (edited) Ja mam plyte Amica z palnikiem typu "wok" 3,5kW. Do taboretu moze troche brakuje, ale piwo warzy sie dosc komfortowo. Aha, jade na propanie, wiec na ziemnym mozesz miec troche gorsze odczucia. Edited August 2, 2010 by bimbelt Link to comment Share on other sites More sharing options...
dori Posted August 2, 2010 Share Posted August 2, 2010 Ja mam taką płytę, z centralnym palnikiem, specjalnie wybierana pod warzenie piwa http://www.piwo.org/forum/postgallery.php?pid=2407&filename=p%B3yta.jpg Link to comment Share on other sites More sharing options...
GaGacek Posted August 2, 2010 Author Share Posted August 2, 2010 Dori, Bimbelt jesteście super. Darko dzięki za głos rozsądku. Mój wybór padł na amica Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacer Posted August 2, 2010 Share Posted August 2, 2010 Głupio te pokrętła usytuowane. No i moc palników słaba. Mój największy, na którym warzę ma 3,1 kW. Link to comment Share on other sites More sharing options...
bimbelt Posted August 2, 2010 Share Posted August 2, 2010 Ja mam wlasnie taka. Ideal to moze nie jest, ale pokretla jakos specjalnie nie przeszkadzaja. Mam garnek emaliowany 40L i miesci sie bez problemu. Inna sprawa, ze jedno pokretlo juz zniszczylem stawiajac garnek zbyt blisko. Tyle, ze to juz nie przy warzeniu piwa. Aha, plus takiego ukladu jest taki, ze gdy na duzym palniku zacieram, to na palniku po przekatnej moge w mniejszym garze grzac wode do wysladzania. Przy palniku na srodku, to chyba nie byloby mozliwe, ale niech tutaj sie Dori wypowie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
GaGacek Posted August 2, 2010 Author Share Posted August 2, 2010 (edited) Głupio te pokrętła usytuowane. No i moc palników słaba. Mój największy, na którym warzę ma 3,1 kW. W instrukcji obsługi jest napisane że największy palnik ma moc 3,5 kW. Jeżeli chodzi o moc to nie mam co narzekać bo poprzednia kuchnia byłą słabsza i dawałem rade na niej warzyć. Edited August 2, 2010 by GaGacek Link to comment Share on other sites More sharing options...
szop007 Posted August 2, 2010 Share Posted August 2, 2010 Dori, Bimbelt jesteście super. Darko dzięki za głos rozsądku. Mój wybór padł na amica Proponuję poszukać innej firmy.Miałem taką płytę,tylko 5-palnikową.Same problemy z nią były-kapryśne zapalarki i w ogóle problemy z zapalaniem(coś nie tak z tymi zaworami zabezpieczającymi),koszmarna do umycia,jak się coś przypali.Chwaliłem dzień,kiedy zamieniłem na indukcję Link to comment Share on other sites More sharing options...
dori Posted August 2, 2010 Share Posted August 2, 2010 Aha, plus takiego ukladu jest taki, ze gdy na duzym palniku zacieram, to na palniku po przekatnej moge w mniejszym garze grzac wode do wysladzania. Przy palniku na srodku, to chyba nie byloby mozliwe, ale niech tutaj sie Dori wypowie. Faktycznie ciężko postawić jest drugi duży gar, gdy po środku stoi gar do zacierania. Zwykle jednak wodę do wysładzania grzeję później, czyli jak przeleję zacier do kadzi filtracyjnej, a tą stawiam na blacie koło kuchenki, kuchenkę więc mam wolną. Zaletą rozwiązania z centralnym palnikiem jest po pierwsze to, że dość szybko można brzeczkę zagotować, a po drugie to, że gar stoi stabilnie na kuchence. Link to comment Share on other sites More sharing options...
bielok Posted August 3, 2010 Share Posted August 3, 2010 Cześć Taboret to żadna pomyłka. Przy zasilaniu gazem ziemnym masz dostęp do mocnego palnika i nie braknie Ci gazu. Na kuchni w tym czasie możesz gotować obiad, wodę do wysładzania, parzyć kawę w kawiarce. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ahalejcio Posted April 9, 2011 Share Posted April 9, 2011 (edited) odgrzewamy stare kotlety ktos moze chcialby cos dorzucic pochwalic sie czy dokonal dobrego / złego wyboru, zebym nie poplenil czyjegos bledu w kwesti płyt na szkle, to jak to jest z obciazeniem, nie musze sie stresowac ze peknie, jak z impetem postawie gar ~30L do zagotowania ? no wiadomo ze nie planuje rzucac tym garnkiem ale tez nie jest to ciezar przy ktorym opuszczam go po milimetrze az osiadze na plycie z tego co widze po zdjeciu Dori to takowy posiada, z tym ze palnik jest na srodku jest jakas roznica czy postawie gar z boku takiej plyty czy centalnie ? jakos nie moge nabrac zaufania do tego hehe zakładam ze kwestia posiadania rusztu zeliwnego jest bezdyskusyjna ;] pozdr Edited April 9, 2011 by ahalejcio Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jacki Posted April 9, 2011 Share Posted April 9, 2011 Jak na razie 16 warek na szkle i nic złego się nie wydarzyło. To raczej jest bardzo solidne szkło. Link to comment Share on other sites More sharing options...
hape Posted November 17, 2011 Share Posted November 17, 2011 Te płyty gazowe bez problemu wytrzymają taki pełny gar 30l? Dzisiaj mi przyjdzie zamienić starą kuchenkę na płytę (taką z palnikiem wok) i tak się zastanawiam czy mi to kiedyś z garem nie zleci :-). Niestety w manualu nie ma słowa o maksymalnym ciężarze jaki zniesie płyta. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ahalejcio Posted November 17, 2011 Share Posted November 17, 2011 do mojej bylo mozna wziasc jakies dodatkowe ubezpiecznie ktore obejmuje rowniez uszkodzenia mechaniczne o ile pamietam, jak cos to proponuje sprawdzic przy zakupie czy cos takiego mozna wziasc bo teraz akurat nie mam czasu szukac i sprawdzac jak to bylo na 100%. Link to comment Share on other sites More sharing options...
hape Posted November 17, 2011 Share Posted November 17, 2011 Tu nie chodzi nawet o ubezpieczenie ale o bezpieczeństwo. Płyty mi nie szkoda. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ahalejcio Posted November 17, 2011 Share Posted November 17, 2011 stalowa linka + 2 karabinki zapiac za uszy od gara i wkrecic do sufitu :] plyta sie napewno nie zniszczy gar sie chyba tez nie urwie ;D jedynie zeby sie nie wywrocil haha kolega wyzej pisal ze jemu nie pekla, ja dzisiaj dopiero dostane kuchnie poki co mam prowizorke wiec nie moge warzyc i testowac, wiec na juz nie potwierdze, w moim przypadku to sam sie dowiem czy nic sie nie stanie za tydzien albo i dwa. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rasle Posted November 10, 2013 Share Posted November 10, 2013 Aby nie rozpoczynać kolejnego wątku stwierdziłem, że warto byłoby go odkopać. Posiadam dokładnie taką płytę http://www.ceneo.pl/1167395 Dotychczas gotowałem na zwykłej kuchni gazowej i wszystko było w porządku. Można śmiało gotować na tej płycie szklanej bez obaw, że coś pęknie ? Ostatnie wiadomości sprzed wielu lat, a z pewnością w tym czasie ktoś zdobył doświadczenie w warzeniu na takich płytach Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now