Jump to content

Płyta gazowa dla piwowara.


GaGacek

Recommended Posts

Remontuje kuchnie i musze wymienić płytę gazową. Powiedzcie jakich wy płyt gazowych używacie? Co byście polecili?! Czy orientujecie się jaka nośność mają płyty ceramiczne i szklane?

Proszę nie sugerujcie mi taboretu gazowego, bo płacę za gaz ryczałtem i chce to wykorzystać.

Edited by GaGacek
Link to comment
Share on other sites

Ja mam plyte Amica z palnikiem typu "wok" 3,5kW. Do taboretu moze troche brakuje, ale piwo warzy sie dosc komfortowo.

 

Aha, jade na propanie, wiec na ziemnym mozesz miec troche gorsze odczucia.

Edited by bimbelt
Link to comment
Share on other sites

Ja mam wlasnie taka. Ideal to moze nie jest, ale pokretla jakos specjalnie nie przeszkadzaja. Mam garnek emaliowany 40L i miesci sie bez problemu. Inna sprawa, ze jedno pokretlo juz zniszczylem stawiajac garnek zbyt blisko. Tyle, ze to juz nie przy warzeniu piwa.

 

Aha, plus takiego ukladu jest taki, ze gdy na duzym palniku zacieram, to na palniku po przekatnej moge w mniejszym garze grzac wode do wysladzania. Przy palniku na srodku, to chyba nie byloby mozliwe, ale niech tutaj sie Dori wypowie.

Link to comment
Share on other sites

Głupio te pokrętła usytuowane. No i moc palników słaba. Mój największy, na którym warzę ma 3,1 kW.

W instrukcji obsługi jest napisane że największy palnik ma moc 3,5 kW.

Jeżeli chodzi o moc to nie mam co narzekać bo poprzednia kuchnia byłą słabsza i dawałem rade na niej warzyć.

Edited by GaGacek
Link to comment
Share on other sites

Dori, Bimbelt jesteście super.

Darko dzięki za głos rozsądku.

 

Mój wybór padł na amica

Proponuję poszukać innej firmy.Miałem taką płytę,tylko 5-palnikową.Same problemy z nią były-kapryśne zapalarki i w ogóle problemy z zapalaniem(coś nie tak z tymi zaworami zabezpieczającymi),koszmarna do umycia,jak się coś przypali.Chwaliłem dzień,kiedy zamieniłem na indukcję :)

Link to comment
Share on other sites

Aha, plus takiego ukladu jest taki, ze gdy na duzym palniku zacieram, to na palniku po przekatnej moge w mniejszym garze grzac wode do wysladzania. Przy palniku na srodku, to chyba nie byloby mozliwe, ale niech tutaj sie Dori wypowie.

Faktycznie ciężko postawić jest drugi duży gar, gdy po środku stoi gar do zacierania. Zwykle jednak wodę do wysładzania grzeję później, czyli jak przeleję zacier do kadzi filtracyjnej, a tą stawiam na blacie koło kuchenki, kuchenkę więc mam wolną.

Zaletą rozwiązania z centralnym palnikiem jest po pierwsze to, że dość szybko można brzeczkę zagotować, a po drugie to, że gar stoi stabilnie na kuchence.

Link to comment
Share on other sites

Cześć :(

 

Taboret to żadna pomyłka. Przy zasilaniu gazem ziemnym masz dostęp do mocnego palnika i nie braknie Ci gazu. Na kuchni w tym czasie możesz gotować obiad, wodę do wysładzania, parzyć kawę w kawiarce.

Link to comment
Share on other sites

  • 8 months later...

odgrzewamy stare kotlety ;)

ktos moze chcialby cos dorzucic pochwalic sie czy dokonal dobrego / złego wyboru, zebym nie poplenil czyjegos bledu ;)

 

w kwesti płyt na szkle, to jak to jest z obciazeniem, nie musze sie stresowac ze peknie, jak z impetem postawie gar ~30L do zagotowania ?

no wiadomo ze nie planuje rzucac tym garnkiem :) ale tez nie jest to ciezar przy ktorym opuszczam go po milimetrze az osiadze na plycie :beer:

 

z tego co widze po zdjeciu Dori to takowy posiada, z tym ze palnik jest na srodku jest jakas roznica czy postawie gar z boku takiej plyty czy centalnie ? jakos nie moge nabrac zaufania do tego hehe

 

zakładam ze kwestia posiadania rusztu zeliwnego jest bezdyskusyjna ;]

 

pozdr :lol:

Edited by ahalejcio
Link to comment
Share on other sites

  • 7 months later...

Te płyty gazowe bez problemu wytrzymają taki pełny gar 30l?

Dzisiaj mi przyjdzie zamienić starą kuchenkę na płytę (taką z palnikiem wok) i tak się zastanawiam czy mi to kiedyś z garem nie zleci :-).

Niestety w manualu nie ma słowa o maksymalnym ciężarze jaki zniesie płyta.

Link to comment
Share on other sites

do mojej bylo mozna wziasc jakies dodatkowe ubezpiecznie ktore obejmuje rowniez uszkodzenia mechaniczne o ile pamietam, jak cos to proponuje sprawdzic przy zakupie czy cos takiego mozna wziasc bo teraz akurat nie mam czasu szukac i sprawdzac jak to bylo na 100%.

Link to comment
Share on other sites

stalowa linka + 2 karabinki zapiac za uszy od gara i wkrecic do sufitu :] plyta sie napewno nie zniszczy gar sie chyba tez nie urwie ;D jedynie zeby sie nie wywrocil haha

 

kolega wyzej pisal ze jemu nie pekla, ja dzisiaj dopiero dostane kuchnie poki co mam prowizorke wiec nie moge warzyc i testowac, wiec na juz nie potwierdze, w moim przypadku to sam sie dowiem czy nic sie nie stanie za tydzien albo i dwa.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Aby nie rozpoczynać kolejnego wątku stwierdziłem, że warto byłoby go odkopać.

 

Posiadam dokładnie taką płytę http://www.ceneo.pl/1167395 Dotychczas gotowałem na zwykłej kuchni gazowej i wszystko było w porządku. Można śmiało gotować na tej płycie szklanej bez obaw, że coś pęknie ? Ostatnie wiadomości sprzed wielu lat, a z pewnością w tym czasie ktoś zdobył doświadczenie w warzeniu na takich płytach :)

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.