Szagi Opublikowano 13 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2020 (edytowane) Witam, Jestem właśnie po przelaniu na cichą swojej trzeciej warki Equanot Pale Ale. I mam nieodzowne wrażenie, że ta jak i wszystkie poprzednie (American Wheat oraz Lemon Pale Ale) zalatywały kwasowością. Wiem, że piwo trzeba chronić przed światłem - fermentuję w piwnicy. Jest tam jedynie jedno małe okno na wysokości głowy a fermentory zawsze ustawiałem pod tym oknem. Dodam że fermentuję w przezroczystych fermentorach - w teorii światło słoneczne nie miało możliwości padać bezpośrednio na piwo. Jak dokładnie wyczuć czy piwo się skwasiło od słońca a nie jest to np cecha chmielu (w każdej warce używałem chmieli Amerykańskich cytrusowych).. Czy występują z tym jakieś dodatkowe objawy? Obecnie już profilaktycznie zasłaniam to okno - ale sprawa tyczy się American Wheat (już w butelkach), Equanot Pale ale (na cichej) oraz Witbier (jeszcze na burzliwej), które fermentowały przed zakryciem okna. Załączam plik z moją piwnicą Edytowane 13 Września 2020 przez Szagi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 13 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2020 1 godzinę temu, Szagi napisał: Witam, Jestem właśnie po przelaniu na cichą swojej trzeciej warki Equanot Pale Ale. I mam nieodzowne wrażenie, że ta jak i wszystkie poprzednie (American Wheat oraz Lemon Pale Ale) zalatywały kwasowością. Wiem, że piwo trzeba chronić przed światłem - fermentuję w piwnicy. Jest tam jedynie jedno małe okno na wysokości głowy a fermentory zawsze ustawiałem pod tym oknem. Dodam że fermentuję w przezroczystych fermentorach - w teorii światło słoneczne nie miało możliwości padać bezpośrednio na piwo. Jak dokładnie wyczuć czy piwo się skwasiło od słońca a nie jest to np cecha chmielu (w każdej warce używałem chmieli Amerykańskich cytrusowych).. Czy występują z tym jakieś dodatkowe objawy? Obecnie już profilaktycznie zasłaniam to okno - ale sprawa tyczy się American Wheat (już w butelkach), Equanot Pale ale (na cichej) oraz Witbier (jeszcze na burzliwej), które fermentowały przed zakryciem okna. Załączam plik z moją piwnicą Jeśli światło nie padało bezpośrednio, a jak widać ze zdjęcia - nie, to nie powinno być problemu. Osobna sprawa, że światło mogłoby się przyczynić raczej do skunksa, jeśli skwaśniało - raczej winiłbym zakażenie lub np. zbyt mocną modyfikację wody kwasem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szagi Opublikowano 13 Września 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Września 2020 Skunks jak rozumiem objawia się głównie smrodem? Co do infekcji to nigdy nie miałem żadnego biofilmu na powierzchni, piwa są pijalne jedynie wyczuwalna kwasowość/cytrusowość mnie zastanawia. Może jest jakieś miejsce gdzie można wysłać próbkę (butelkę) na badania/pomiar/degustacje? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 13 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2020 6 minut temu, Szagi napisał: Skunks jak rozumiem objawia się głównie smrodem? Co do infekcji to nigdy nie miałem żadnego biofilmu na powierzchni, piwa są pijalne jedynie wyczuwalna kwasowość/cytrusowość mnie zastanawia. Może jest jakieś miejsce gdzie można wysłać próbkę (butelkę) na badania/pomiar/degustacje? Wg opisu najczęstsze skojarzenia: skunks, marihuana, nikotyna, stara skoszona trawa. Możesz kupić piwo w zielonej butelce, postawić na słońcu na kilka godzin i będziesz wiedział, o co chodzi. Proponuję poszukać piwowarów z okolicy, pewnie znajdzie się sędzia albo ktoś bardziej ogarnięty sensorycznie, który mógłby ocenić piwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koora Opublikowano 14 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2020 (edytowane) Robiłeś LEMON, i PszENICE. To chyba muszą być kwasne lekko. Albo do tego jeszcze miekka woda. Lub po kilku warkach w wiadrach cos zamieszkało polecam NaOH. Dziala cuda po tym wiadra pachna jak ze sklepu. Edytowane 14 Września 2020 przez Koora Błąd w pisowni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sobieslaw Opublikowano 14 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2020 Zawsze możesz wstawić fermentor do jakiegoś kartonu albo owinąć czymś i po problemie ze słońcem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy1856 Opublikowano 14 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2020 (edytowane) ... Edytowane 15 Września 2020 przez andy1856 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się