Shooba93 Opublikowano 13 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2020 Cześć wszystkim! Mam pytanie odnośnie siatki zacierno-filtracyjnej. W jaki sposób wysładzać używając takiego sprzętu? Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hary86 Opublikowano 13 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2020 Jest temat poświęcony BIAB więc polecam go po prostu przeczytać. To nie jest Facebook gdzie to samo pytanie zadaje się milion razy i za każdym razem czeka aż ktoś poda rozwiązanie na tacy. vmario 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shooba93 Opublikowano 13 Września 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Września 2020 (edytowane) 2 godziny temu, Hary86 napisał: Jest temat poświęcony BIAB więc polecam go po prostu przeczytać. To nie jest Facebook gdzie to samo pytanie zadaje się milion razy i za każdym razem czeka aż ktoś poda rozwiązanie na tacy. Jeśli nie proponujesz rozwiązania, to proszę nie komentuj szeryfie. Szukałem podobnego tematu za pomocą narzędzia wyszukaj, ale takowego nie znalazłem. Ponadto uważam, że tematy warto odświeżać, ponieważ jest całkiem możliwe, że ktoś wymyślił nowy sposób lub udoskonalił istniejący. Browarnictwo domowe to nie tabliczka mnożenia. Edytowane 13 Września 2020 przez Shooba93 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kucorak Opublikowano 13 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2020 2 godziny temu, Shooba93 napisał: Cześć wszystkim! Mam pytanie odnośnie siatki zacierno-filtracyjnej. W jaki sposób wysładzać używając takiego sprzętu? Pozdrawiam. Tematów o BIAB jest kilka, ale gotową instrukcję krok po kroku znajdziesz na pewno w tym Na stronie 7 jest ulepszona wersja z "prawdziwym" wysładzaniem, gdzie autorowi wydajność wyszła dobrze ponad 80%, więc zbliżona do tradycyjnych sposobów (albo i lepsza). Shooba93 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hary86 Opublikowano 13 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2020 Godzinę temu, Shooba93 napisał: Jeśli nie proponujesz rozwiązania, to proszę nie komentuj szeryfie. Szukałem podobnego tematu za pomocą narzędzia wyszukaj, ale takowego nie znalazłem. Ponadto uważam, że tematy warto odświeżać, ponieważ jest całkiem możliwe, że ktoś wymyślił nowy sposób lub udoskonalił istniejący. Browarnictwo domowe to nie tabliczka mnożenia. To może to odświeżanie zacznij od przeczytania tego co już zostało napisane, bo jak widać powyżej, wcale nie trudno to znaleźć. A jak już przeczytasz wszystko i nadal będziesz miał wątpliwości, to pisz tam gdzie temat został już przerobiony na wszystkie możliwe sposoby, zamiast tworzyć nowy wątek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shooba93 Opublikowano 13 Września 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Września 2020 Godzinę temu, Kucorak napisał: Tematów o BIAB jest kilka, ale gotową instrukcję krok po kroku znajdziesz na pewno w tym Na stronie 7 jest ulepszona wersja z "prawdziwym" wysładzaniem, gdzie autorowi wydajność wyszła dobrze ponad 80%, więc zbliżona do tradycyjnych sposobów (albo i lepsza). Dokładnie o taką odpowiedź mi chodziło, dzięki bardzo. 2 dni temu uwarzyłem swoją pierwszą warkę, więc jestem laikiem. Nawet nie wiedziałem, że to nazywa się "BIAB". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koora Opublikowano 14 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2020 Ja po wyciagnieciu wora, wkladam worek do wiadra z kranikiem gdzie na spodzie mam włożona pokrywke z ikea ktora kest wyprofilowana coby worek nie zapychał kranu. I robię podbicie z kilku litrów wody i przelewam przez Młóto. Wydajnosc okolo 75-80%. A brzeczka juz się gotuje w garnku i dolewam malym garnuszkiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shooba93 Opublikowano 14 Września 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Września 2020 8 godzin temu, Koora napisał: Ja po wyciagnieciu wora, wkladam worek do wiadra z kranikiem gdzie na spodzie mam włożona pokrywke z ikea ktora kest wyprofilowana coby worek nie zapychał kranu. I robię podbicie z kilku litrów wody i przelewam przez Młóto. Wydajnosc okolo 75-80%. A brzeczka juz się gotuje w garnku i dolewam malym garnuszkiem. Dałbyś radę znaleźć ofertę tej pokrywki, lub ew. zdjęcie? Ja myślałem, żeby dać pod worek sito z ikei (sprzedawane na allegro jako hop-stoper). Jestem też ciekaw jak wyliczyć proporcje wody, której dajesz do podbicia (wysładzania) w ten sposób. Pozdrawiam i dzięki za odpowiedź. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mibor Opublikowano 14 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2020 3 godziny temu, Shooba93 napisał: znaleźć ofertę tej pokrywki, lub ew. zdjęcie? Ja myślałem, żeby dać pod worek sito z ikei Proszę https://www.ikea.com/pl/pl/p/stabil-przykrywka-sito-stal-nierdz-10112530/?&gclid=EAIaIQobChMI7c_N6Ifp6wIVg9KyCh38DALGEAQYAiABEgJcZPD_BwE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ksiegarz5 Opublikowano 14 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2020 Mibor -> Ono jest dostępne jeszcze w ofercie? Ostatnio byłem w jednej Ikei w Warszawie, przeszedłem CAŁY dział z garnkami/kuchnią wzdłuż i wszerz i NIC takiego nie znalazłem ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mibor Opublikowano 14 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2020 (edytowane) Wg strony faktycznie w Warszawie nie ma. Można kupić wysyłkowo, albo szukać w innych lokalizacjach. Edycja: Są też na allegro https://allegro.pl/kategoria/garnki-i-patelnie-pokrywki-68710?string=IKEA STABIL Przykrywka sito&bmatch=baseline-product-eyesa2-engag-dict45-hou-1-2-0903 Edytowane 14 Września 2020 przez Mibor ksiegarz5 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szagi Opublikowano 16 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2020 Jak sprawują się worki wielokrotnego użytku? Czy rzeczywiście jest sens w taki inwestować i da się to potem jakoś sprawnie umyć i wykorzystać ponownie czy lepiej kupić tańsze jednorazowe? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koora Opublikowano 16 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2020 12 warek na worku z ali nic się z nim nie dzieje. Można go prać. Ja tylko płuczę . W jedynym zacieram i wysladzam a drugim filtruje bo jest to lepsze niż pończocha która się rozciąga i potem wszystko wypada tzn. osady gorące i chmiel. BrowarPAPI i Szagi 1 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szagi Opublikowano 20 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2020 W dniu 16.09.2020 o 16:22, Koora napisał: 12 warek na worku z ali nic się z nim nie dzieje. Można go prać. Ja tylko płuczę . W jedynym zacieram i wysladzam a drugim filtruje bo jest to lepsze niż pończocha która się rozciąga i potem wszystko wypada tzn. osady gorące i chmiel. A ile ma mikronów? Bo patrzę na Ali i są do wyboru (oprócz rozmiarów oczywiście) również opcje z różną gęstością. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hary86 Opublikowano 20 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2020 Próbowałem kiedyś odfiltrować przez taką siatkę chmiel i osady białkowe i cholernie się to pieniło. Efekt był taki, że musiałem wycisnąć z niej piwo, co mogło ale na szczęście nie skończyło się zakażeniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koora Opublikowano 21 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2020 https://a.aliexpress.com/_etOAqc Dokladnie ten kupilem. Oczywiście musisz dać troszkę czasu żeby odciekło. I nie wyciskać. Ale mysle ze ta sama ilość brzeczki zostala by w młócie, po filtrowaniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CERNUNNOS Opublikowano 21 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2020 Ja korzystam z worka 150 mikronów i większość osadu zostaje w worku, dopiero jak odciskam, to widać, że leci mętna brzeczka co i tak nie ma większego znaczenia bo potem w czasie gotowanie większość osadów się wytrąci. Tu jest temat o workach do BIAB: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koora Opublikowano 21 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2020 6 godzin temu, CERNUNNOS napisał: Ja korzystam z worka 150 mikronów i większość osadu zostaje w worku, dopiero jak odciskam, to widać, że leci mętna brzeczka co i tak nie ma większego znaczenia bo potem w czasie gotowanie większość osadów się wytrąci. Tu jest temat o workach do BIAB: Ja dlatego też używam worka po gotowaniu aby pozbyc się osadów gorących i wygotowanego chmielu bo po whirpoolu chmiel zbija sie w stożek ale osady siedza w polowie gara Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tommy Opublikowano 6 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2020 w temacie pokrywek ikea stabil - zniknęły już ze sklepu i więcej ich nie będzie, wycofują całą kolekcje stabil ; potwierdzone na czacie na stronie ikea. są w necie podobne pokrywki firmy tadar jakby co Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się