Nazwa użytkownika Opublikowano 20 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2020 Czy whirfloc gotowany przez 5 min w małej ilości wody i po schłodzeniu dodany do fermentującego piwa da taki sam efekt jak wrzucony do gotującej się brzeczki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hary86 Opublikowano 20 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2020 A co chcesz tym osiągnąć? Ogólnie wydaje mi się że majstrowanie przy fermentującym piwie, niezależnie od tego jaki masz cel, jest nienajlepszym pomysłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dwesoly Opublikowano 21 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2020 Chyba nikt nie próbował. Ale jak byś był pierwszy i zdał relacje to ja bym był wdzięczny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 22 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2020 nie wiem na ile ten opis jest wiarygodny, ale jeden ze sklepów podaje: Cytat Whirlfloc T - tabletki do klarowania brzeczki. W skład tabletki wchodzi mech irlandzki i wyciąg z oczyszczonego karagenu z czerwonych alg morskich. Karagen jest ekstraktem z wodorostów stosowanym do żelowania, zagęszczania i stabilizowania piwa i cydru. Jest idealny do usuwania białek i tak zwanych "beta-glukanów" podczas warzenia piwa ze wszystkich rodzajów słodów (pszenicznych, jęczmiennych, żytnich i innych). Whirlfloc T może być wykorzystywany również przy klarowaniu piw i cydrów warzonych z ekstraktów (dodajemy go wtedy po zakończonej burzliwej fermentacji). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 23 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2020 9 godzin temu, smola napisał: jeden ze sklepów podaje: Jak podasz jaki, będzie łatwiej wnioskować o wiarygodności. Na tyle na ile wiem, nie jest to prawda, tj. mech i whirflock wymagają gotowania, klarowanie na zimno to inne specyfiki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sihox Opublikowano 23 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2020 Też skłaniam się do tego o czym pisze @zasada Idea działania whirfloca jednak wymaga gotowania. Co prawda niektórzy używają go z powodzeniem w piwach niegotowanych (raw ale). Ale w tych przypadkach, o których czytałem dodawano whirfloc do gorącej brzeczki (~73C) i miał szanse stygnąć razem z nią. Zatem nie sądzę żeby mógł pomóc piwu po fermentacji. Oczywiście dla eksperymentu możesz spróbować Ja sugeruję jednak nic nie robić - w większości piwa się ładnie klarują i bez takich zabiegów. A w razie czego (np. wyjdzie prawdziwe błoto) to spokojnie możesz użyć żelatyny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 23 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2020 Jak podasz jaki, będzie łatwiej wnioskować o wiarygodności. Na tyle na ile wiem, nie jest to prawda, tj. mech i whirflock wymagają gotowania, klarowanie na zimno to inne specyfiki.https://homebeer.pl/pl/p/Whirlfloc-T-tabletki-do-klarowania-brzeczki/1452 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 23 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2020 26 minut temu, smola napisał: https://homebeer.pl/pl/p/Whirlfloc-T-tabletki-do-klarowania-brzeczki/1452 U innych sprzedawców nie ma o tym ani słowa (sprawdzałem AP, TB, HB, BA). W wyguglanej w jakimś norweskim sklepie specyfikacji producenta podają tylko wersję "na ciepło". Bardziej wierzę producentowi. Źródło: https://brewshop.no/images_hovedside/Whirlfloc T FULL PRODUCT SPECIFICATION FEB14.pdf Cytat USAGE / APPLICATION INFORMATION WHIRLFLOC T OPTIMISATION 1)Take about 4 Whirlfloc Ttablets and crush in mortar and pestle. Prepare solution by dissolving 1.5gms of crushed tablets in 1 litre warm (40-80oC) water. Note: Whirlfloc Tdoes not fully dissolve, this method is sufficient to extract the active components into solution. 2)Dose 300 ml clear glass bottles: 0, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 10, 12, 16, 20 mls.(1 ml per 300 ml = 5 mg/litre). 3)Draw wort near to the end of kettle boil period. 4)Immediately add 300 mls wort to each of the predosed bottles. 5)Allow to stand for 30 minutes. 6)Observe clarity of wort and compactness of sediment throughout the range of treatment rates. 7)Cool down either by leaving overnight, or immediately in coldwater. 9)Allow thecold wort to clarify. 10)Observe wort clarity and sediment compaction/volume. INTERPRETATION Optimum treatment is achieved when the resulting wort is clear with compactcold break sediment. Typical treatment rates are 25 -50 mg/litre. However if the wort pH is found to be low (less than pH 5.0 )dose rates of up to 120 mg/litre have been found necessary. APPLICATION Whirlfloc Ttablets are added directly into the kettle, ideally 10 minutes before the end of the boiling period. It is useful to routinely collect a small sample of each treated wort after cooling and check/record clarity. This enables the effect of changes in raw materials e.g. malt, to be monitored. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się