sn_phoenix Opublikowano 3 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2010 Witam Szanowne grono Posmakowało mi piwko grolsch i wpadłem na pomysł, że może bym coś podobnego uwarzył. Niestety wsród wątków nie znalazłem takiego. Może ktoś z forumowiczów pomoże koledze? Z góry dziękuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kris1973 Opublikowano 3 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2010 * Jak zrobić piwo podobne do grolscha? Starsi stażem koledzy niechaj ocenią mą radę, a ja nieśmiało poradzę: Skoczyć po hajnekena do sklepu ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 3 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2010 * Jak zrobić piwo podobne do grolscha? Starsi stażem koledzy niechaj ocenią mą radę, a ja nieśmiało poradzę: Skoczyć po hajnekena do sklepu ? Dobra rada. Ciezko uwarzyc piwo, ktore jest tak pozbawione smaku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 3 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2010 może tak jak to robią w reklamie Harnasia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Samael071 Opublikowano 3 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2010 ...a browarnik musi tylko dopilnowac by tego piwa nie spasteryzowac Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 4 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2010 a tak na poważne to mozesz w necie poszukać przepisów na klona, może ktoś juz próbował. Jak dla mnie ciężko będzie odtworzyć skam bez podstawowych danych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolomar Opublikowano 4 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2010 Dokładnie. Znalazłem coś takiego na jakimś niemieckim blogu. Będziesz tylko musiał zmienić jednostki. "This is all grain 4 oz 2.5 L German light crystal malt 2 oz German munich malt 10.25 German 2 row pilsner malt 1 oz Northern Brewer bittering 30 min .25 German Hallertau Hersbrucker flavor 1 teaspoon Irish mossboil for 15 min then add .50 Czech Saaz for 10 min then cool Yeast 1choice Danish lager #2042 second choice is Danish lager 2 #2247 Mash all grains for 90 min at 150 f bitter 90 min. flavor and Irish moss for 15 min. second flavor for last 10 min " Myślę, że Marlena i Rafał podzielą się ze mną w sezonie jesienno zimowym gęstwą ich drożdży Danish Lager, więc będę mógł ją puścić dalej w obieg i będziesz miał możliwość przetestowania receptury. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 4 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2010 Musiałbyś nam napisać co Cię w tym piwie tak urzekło. Jak widzisz nie darzymy tu Grolscha wielką estymą, ale jak napiszesz jakie atrybuty tegoż Cię zauroczyły to coś pomyślimy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mimazy Opublikowano 4 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2010 a ja bardzo cenię Grolscha... za butelki Wystarczy zabezpieczyć przed światłem bo są zielone Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 4 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2010 a ja bardzo cenię Grolscha... za butelki Wystarczy zabezpieczyć przed światłem bo są zielone Butelki są tragiczne. Za szerokie, nie pasują do transporterów. Tłoczone, nie da się przykleić etykiety. Z cienkiego szkła, więc nieodporne na większe ciśnienie. Jednym słowem syf. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mimazy Opublikowano 4 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2010 zmartwiłeś mnie, a tak je lubiłem... jednak skoro mam karton od Grolscha to pasują, etykietki przyklejam mniejsze na szyjce, a ciśnienie normalne (10g cukru/litr) wytrzymują, więc syf nie taki tragiczny nie żebym kupował ten produkt dla butelek (a tym bardziej zawartości), ale skoro mam to z lubością korzystam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 4 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2010 Zgaduję, że sn_phoenix dopiero zaczyna swoją przygodę z domowym piwem, i nie pił piwa domowego. Ja jak usłyszałem o domowym piwie tez na samym początku chciałem nawarzyć piwo takie jak Pilsner Urquell. Nasz mowy kolega jak popróbuje swojskiego to z czasem zmieni zdanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 4 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2010 Na beertools znalazłem dwa przepisy na klona grolscha: z ekstraktów i z zacieraniem. Spróbuj zrobić - na pewno będzie lepsze niż grolsch. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 4 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2010 Spróbuj zrobić - na pewno będzie lepsze niż grolsch. Tu nie chodzi, że by było lepsze tylko tańsze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 4 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2010 Spróbuj zrobić - na pewno będzie lepsze niż grolsch. Tu nie chodzi' date=' że by było lepsze tylko tańsze [/quote'] Nie wydaje mi się i stanę w obronie Poznałem kolegę osobiście i miałem przyjemność pić dwa jego piwa, pale ale i żytnie. Oba bardzo dobre i tutaj chyba nie stawiałbym na punkt ekonomiczny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 4 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2010 elroy, chyba zaistniała pomyłka, kris1973 nie jest autorem wątku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 4 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2010 (edytowane) elroy, chyba zaistniała pomyłka, kris1973 nie jest autorem wątku. aaaa zaplątany jestem Sorki edit: a nawet jednak nie jestem. Problem odnaleziony i naprawiony. Dzięki za zwrócenie uwagi. Edytowane 4 Sierpnia 2010 przez elroy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bimbelt Opublikowano 4 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2010 a ja bardzo cenię Grolscha... za butelki Wystarczy zabezpieczyć przed światłem bo są zielone Butelki są tragiczne. Za szerokie' date=' nie pasują do transporterów. Tłoczone, nie da się przykleić etykiety. Z cienkiego szkła, więc nieodporne na większe ciśnienie. Jednym słowem syf. [/quote'] No, niestety musze potwierdzic. Jedyna butelka jaka mi do tej pory strzelila, to wlasnie po Grolschu byla. To pszeniczniak byl jakis zdobyczny, wiec pewnie slusznie nagazowany. Tak czy inaczej "niesmak pozostal". P.s. Jak ktos ze Szczecina lubuje sie w tych butelkach, to moge oddac ze 20szt. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sn_phoenix Opublikowano 4 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2010 Dzięki za podpowiedzi trochę pomogły. Co do tego co mnie się spodobało w tym piwie to na początku niestety butelki ale jak przyszły upały 30-to stopniowe to jakoś zaczeło mi smakować. Co do tego, że nie znam smaku piwa domowego i dlatego uważam grolscha za dobrego. Nic bardziej mylnego.Dzięki koledze KOLOMAR przez którego jestem często obdarowywany różnymi gatunkami myślę, że już wiem co lubie i co jest dobre. Wielkie uznanie dla kolegi za jego piwko :okey: Szkoda tylko, że mój wątek przerodził się w dyskusje o butelkach a nie o tym jak mnie pomóc i za to niestety minus dla forum Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 4 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2010 Szkoda tylko, że mój wątek przerodził się w dyskusje o butelkach a nie o tym jak mnie pomóc i za to niestety minus dla forum Co Ty nas tu minusem będziesz straszył. Odpowiedz na moje proste pytanie, to Ci pomożemy. Bo na razie to wygląda tak, że smakują Ci butelki od Grolscha. No to takie piwo jest bardzo łatwo uwarzyć. Kupujesz dwa kartony Grolscha, tylko uważaj, żebyś nie wziął puszki. Wypijasz. Następnie warzysz jakiekolwiek jasne piwo (no byle nie pszeniczne) wlewasz do tych butelek. I voila. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 4 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2010 Odpowiem konkretnie na pytanie zatem. To jest moja wizja stylu Standard American Lager i modyfikacja Cream Ale. Piwa poprawnie uwarzone beda moim zdaniem przypominaly Grolsch`a. Piwo klona a`la Grolsch na 20 litrow. Wymagania miekka woda. Surowce: Słod 3,2kg pilznienski 500g gotowany ryz. 12 gram supergoryczkowy chmiel w granulacie dobre drozdze dolnej fermentacji. Ryz ugotowac zmiksowac, dodac do slodu Wode w ilosci 3litrow na 1kg slodu dodac i podgrzac do temperatury 65°C. Utrzymac temperature przez 80 minut wykonac probe jodowa. Podgrzac do 75 i filtrowac. Brzeczke chmielic tylko dla goryczki gotowac 60 minut kontrolujac ilosc odarowanej wody by gotowanie nie bylo ektremalnie intensywne. Chlodzimy szybko. Teraz zalezy od warunkow jesli masz warunki na dolna fermentacje to fermetnuj w max 12°C . Nastepnie przeprowadz lagerowanie. Jesli nie masz warunkow na dolna ferementacje uzyl neutralnych drozdzy gornej fermentacji takich jak us-05. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 4 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2010 o to, to holenderscy piwowarzy domowi sypią ryż jak złoto Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 5 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2010 piłem już wiele domowych piw (nie tylko swoich) ale żadne nie przypominało koncerniaka. możliwe jest uzyskanie podobnego efektu ? me piwa dolne na Saflager W34/70 klarowane stabilizowane oraz filtrowane nie mają smaku typowych lagerowych koncerniaków. Raczej wątpię kolego sn_phoenix byś w domu uzyskał coś takiego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 5 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2010 spróbuj zrobić w HGB. Zrób gęstsze, potem wyklaruj, przefiltruj, rozcieńcz woda nagazuj i zobacz co Ci wyjdzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 5 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2010 i to jest właśnie dziwne, że niby surowce podobne, drożdże podobne a piwo wychodzi całkiem inne. Może jeszcze trzeba chmielu z koncentratu użyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się